φιλολογία
Συλλογικό έργο
Λογοτεχνικές διαδρομές: Ιστορία – Θεωρία – Κριτική
Επιμέλεια Θανάσης Αγάθος, Χριστίνα Ντουνιά, Αννα Τζούμα.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016,
σελ. 640, τιμή 21,20 ευρώ

Ο τόμος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Βαγγέλη Αθανασόπουλου (1946-2011), που χάραξε νέους δρόμους έρευνας με τη συστηματική μελέτη της νεοελληνικής ποίησης και πεζογραφίας, ασχολήθηκε με τη μετάφραση και την κριτική της λογοτεχνίας, έδωσε ποιητικές συλλογές και πεζογραφήματα και υπήρξε εμπνευσμένος δάσκαλος για τους φοιτητές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έκδοση συγκεντρώνει εργασίες 52 μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, που συχνά προεκτείνουν τους προβληματισμούς του Αθανασόπουλου και ανοίγουν έναν γόνιμο διάλογο με το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του.

μυθιστόρημα
Pierre Assouline
Ενας πύργος στη Γερμανία – Ζιγκμαρίνγκεν

Μετάφραση Μαρίζα Ντεκάστρο.
Εκδόσεις Πόλις, 2016,
σελ. 315, τιμή 16 ευρώ

Σεπτέμβριος 1944. Στο Ζιγκμαρίνγκεν, μια μικρή γωνιά της Γερμανίας, εμφανίζεται ξαφνικά το πιο σκοτεινό κομμάτι της Γαλλίας: η κυβέρνηση δωσιλόγων του Βισύ με τον στρατάρχη Πετέν, τον Λαβάλ, υπουργούς, πολιτοφύλακες και δύο χιλιάδες γάλλους πολίτες οι οποίοι τους ακολούθησαν στη φυγή. Ανάμεσά τους και ο μεγάλος συγγραφέας, αλλά φανατικός αντισημίτης, Σελίν. Τη ζωή τους την παρακολουθούμε μέσα από τα μάτια του γερμανού αρχιοικονόμου της επιφανούς οικογένειας που εκδιώχθηκε από τον πύργο της. Ο Γιούλιους Στάιν δρα αθόρυβα στα παρασκήνια, δεν σχολιάζει, αλλά ακούει, βλέπει και γνωρίζει τα πάντα.

μελέτη
Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης
Τα μυστήρια της Αιγηίδος –
Το μικρασιατικό ζήτημα στην ελληνική πολιτική (1891-1922)
Εκδόσεις Εστία, 2016,
σελ. 416 (+8 φωτογραφικό ένθετο), τιμή 19 ευρώ

Πώς προέκυψε η Μικρασιατική Εκστρατεία; Ποια ήταν η πολιτική της Ελλάδας στη Μικρά Ασία πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Ποια η ταυτότητα του Μικρασιατικού Ελληνισμού; Γιατί ηττήθηκε η Ελλάδα; Ποιος έφταιγε; Ειπώθηκε ποτέ το προεκλογικό σύνθημα «Οίκαδε»; Σε τέτοια ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει ο συγγραφέας. Βάσει των ιστορικών τεκμηρίων συνάγεται ότι η Μικρά Ασία «άργησε» να γίνει αντικείμενο αλυτρωτικής διεκδίκησης από το ελληνικό κράτος. Εισήλθε δυναμικά στο επίκεντρο της ελληνικής πολιτικής ζωής το 1915. Τομή αποτέλεσε ο ανθελληνικός διωγμός που εξαπέλυσε η κυβέρνηση των Νεοτούρκων το 1914.

ιστορία
Marcus Rediker
Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη –
Ναυτικοί, πειρατές και ο κόσμος της θάλασσας, 1700-1750
Μετάφραση Κώστας Αντύπας.
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2016,
σελ. 376, τιμή 23 ευρώ

Οι ναύτες, οι καπετάνιοι και οι πειρατές είναι ρομαντικές ιστορικές φιγούρες που κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στη λαϊκή και μαζική κουλτούρα, ωστόσο μέχρι τώρα η ιστορική καταγραφή της τολμηρής ζωής τους έχει παραμεληθεί εντυπωσιακά. Ο συγγραφέας ακολουθεί τους ναυτικούς και τα πλοία τους στις ταραγμένες εμπορικές διαδρομές τους και στα λιμάνια με τις πολυάνθρωπες «κοινωνίες της προκυμαίας» –των μπορντέλων και των μπιραριών, των καβγάδων και των φυλακών –ενώ συνθέτει μια υποβλητική εικόνα της ζωής τους στη θάλασσα, με τη βάναυση εργασία, τη σκληρή πειθαρχία, τις μαστιγώσεις και τους απαγχονισμούς.
φιλοσοφία
Σλάβοϊ Ζίζεκ
Προβλήματα στον Παράδεισο:
Ο κομμουνισμός μετά το τέλος της Ιστορίας
Μετάφραση Ελένη Αστερίου.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 392, τιμή 17,70 ευρώ
Ο καπιταλισμός, υποστηρίζει ο σλοβένος φιλόσοφος, είναι αυτός που μας προσφέρει το πιο σκοτεινό μέλλον –μας ταΐζει τα ίδια και τα ίδια με τη μορφή όμως της διαρκούς αλλαγής. Και για να αναλύσει τη δυσχερή μας θέση, αντλεί υλικό από παντού, από τα βιντεοκλίπ και τον Μπάτμαν ως τον Μαρξ και τον Λακάν. Ο Σλάβοϊ Ζίζεκ περιγράφει το μέλλον που μας περιμένει αν δεν απαιτήσουμε άμεση αλλαγή και διερευνά τις δυνατότητες –αλλά και τις παγίδες –των νέων αγώνων για χειραφέτηση. Οι νέοι μας ήρωες, όπως εξηγεί, θα πρέπει να είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ, η Τσέλσι Μάνινγκ και ο Εντουαρντ Σνόουντεν.

δοκίμιο
Παντελής Ζωιόπουλος
Μεγαλοφυείς κι αδικοχαμένοι –
Αυτοί που αγαπούσαν οι θεοί
Εκδόσεις Αρμός, 2016,
σελ. 528, τιμή 20 ευρώ

Το βιβλίο επιχειρεί να εξηγήσει τη ζωή και το έργο ορισμένων ανθρώπων που πρόλαβαν να αφήσουν το αποτύπωμά τους ανεξίτηλο στις επιστήμες, στα γράμματα, στις τέχνες, του κινηματογράφου συμπεριλαμβανομένου, στο τραγούδι, στον αθλητισμό, στη διοίκηση και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής και έγραψαν το όνομά τους στις «Χρυσές Δέλτους» της παγκόσμιας ιστορίας, αν και πέθαναν πολύ νέοι. Μεταξύ αυτών και ο Ευάριστος Γκαλουά που πρόλαβε να εισηγηθεί τη μεγαλοφυή μαθηματική «θεωρία των ομάδων» προτού ψυχορραγήσει στο πεδίο της τιμής (και μιας μονομαχίας) όταν δεν είχε κλείσει ακόμη τα 21 του χρόνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ