Ανθολογία
Συλλογικό έργο
«Και με τον ήχον των για μια στιγμή επιστρέφουν»:
Η ελληνική ποίηση στον εικοστό αιώνα – Επίτομη ανθολογία
Επιμέλεια Ευριπίδης Γαραντούδης, Δώρα Μέντη,
Εκδόσεις Gutenberg, 2016,
σελ. 681, τιμή 43 ευρώ

Επιχειρείται εδώ η ανασύνθεση μιας αντιπροσωπευτικής εικόνας της ελληνικής ποίησης στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Το βιβλίο διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη, έχει ιστορική διάταξη και συνοδεύεται από κατατοπιστικά εισαγωγικά δοκίμια: «Ποιητές των αρχών του 20ού αιώνα», «Μοντέρνοι και σύγχρονοι ποιητές», «Μεταπολεμικοί ποιητές», «Ποιητές της μεταπολίτευσης». Αναδεικνύεται έτσι η συνύπαρξη παραδοσιακής και μοντέρνας ποίησης, ελασσόνων και μειζόνων δημιουργών, επικαιρικών και καταξιωμένων έργων του κανόνα. Επανασυνδέονται κυρίως οι παλαιότεροι με αγαπημένες φωνές, συντροφικές, με συμβολισμούς, αισθήματα, ζωηρές εικόνες.

Κείμενα
Μάρω Δούκα
Τίποτα δεν χαρίζεται
Εκδόσεις Πατάκη, 2016,
σελ. 344, τιμή 17,60 ευρώ
Το βιβλίο είναι μια σύνθεση ανάμεσα στην ημερολογιακή καταγραφή, την εξομολόγηση, τη δοκιμή, την κατάθεση, το χρονογράφημα, το σχεδίασμα, την επιφυλλίδα, το μελέτημα. Πρόκειται για κείμενα αγάπης της συγγραφέως: Από τον Μανόλη Αναγνωστάκη ως τον Γεώργιο Μ. Βιζυηνό. Για τον Γιάννη Ρίτσο, τον Αλέξανδρο Κοτζιά, τον Στρατή Τσίρκα, τον Βασίλη Βασιλικό, τον Τάσο Λειβαδίτη. Για τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Διονύσιο Σολωμό, τον Κώστα Ταχτσή, τη Διδώ Σωτηρίου, τον Παύλο Ζάννα, τον Μ. Καραγάτση, τον Γιάννη Κοντό, τον Αντρέα Φραγκιά, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιώργο Ιωάννου. Και μιλώντας στα παιδιά: Γιατί διαβάζουμε λογοτεχνία;
Μυθιστόρημα
Dario Fo
Υπάρχει ένας τρελός βασιλιάς στη Δανιμαρκία
Μετάφραση Φωτεινή Ζερβού
Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2016,
σελ. 248, τιμή 13,50 ευρώ
Ο Ντάριο Φο, ανακαλύπτοντας αδημοσίευτα ντοκουμέντα και μυστικά ημερολόγια, έφτιαξε μια δραματική ιστορία. Τοποθετείται στη Δανία του 18ου αιώνα, με πρωταγωνιστές τον βασιλιά Χριστιανό Ζ’, τη σύζυγό του Καρολίνα Ματθίλδη της Μεγάλης Βρετανίας, τον εραστή της, γιατρό Γιόχαν Φρίντριχ Στρούνζε και τον γιο του βασιλιά, Φρειδερίκο. Ο βασιλιάς, ο γιατρός και η νεαρή πριγκίπισσα, μπλεγμένοι σε ένα ερωτικό τρίγωνο απελπισμένου έρωτα, θα ξεκινήσουν επαναστατικές μεταρρυθμίσεις που στην εποχή εκείνη ήταν αδιανόητες, όπως την κατάργηση των βασανιστηρίων και τη μείωση των προνομίων των ευγενών.
Νουβέλα
Χέρμαν Μέλβιλ
Τα μαγεμένα νησιά
Μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής
Εκδόσεις Ποικίλη Στοά, 2016,
σελ. 152, τιμή 11 ευρώ
Ιστορίες από τις Νότιες Θάλασσες, θρύλοι και αφηγήσεις από τον καιρό των φαλαινοθηρών και των κουρσάρων του Ειρηνικού, περιγραφές εξωτικών και σκληρών τόπων, άνθρωποι σημαδεμένοι από την περιπλάνηση και τη μοναξιά. Οι θαυμαστές του Χέρμαν Μέλβιλ θα βρουν –και σε αυτή τη σπονδυλωτή νουβέλα του 1854 –τη δεξιότητα με την οποία σκηνοθετεί την πλοκή, την εμμονή του στην απόδοση του αλλότριου, την έφεσή του προς το ανοίκειο και το δαιμονικό. Μορφές όπως η Χουνίλα, η χαροκαμένη χήρα, και ο Ομπερλους, ο μισάνθρωπος και τυραννικός γέρος, ανήκουν στην αξέχαστη πινακοθήκη των ηρώων του.
Δίκαιο
Συλλογικό έργο
Ελευθερία έκφρασης δημοσιογράφων και σκιτσογράφων:
Προστασία και περιορισμοί του δικαιώματος στο ελληνικό και κυπριακό δίκαιο
Επιμέλεια Σ.- Η. Ακτύπης, Ph. Jougleux, T. – E. Συνοδινού,
Πρόλογος Em. Decaux
Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα
Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) &
Εκδόσεις Σάκκουλα, 2016,
σελ. 224, τιμή 20 ευρώ
Ο τόμος περιλαμβάνει δέκα μελέτες που αποδίδουν τις σύγχρονες προκλήσεις για την ελευθερία της έκφρασης, η οποία απειλείται και βάλλεται όχι μόνο από κάθε είδους φανατισμό και μισαλλοδοξία, αλλά και από τα αντιτρομοκρατικά μέτρα των κυβερνήσεων. Οι συγγραφείς εξετάζουν διάφορες πτυχές του νομικού καθεστώτος της προστασίας του δικαιώματος αλλά και τους περιορισμούς του, τόσο στο πλαίσιο του ελληνικού και κυπριακού δικαίου, όσο και υπό το πρίσμα της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη σχέση ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας.
Περιοδικό
Το Δέντρο
Τεύχος 207-208
Μάρτιος 2016, σελ. 200, τιμή 10 ευρώ
Στο νέο διπλό τεύχος του περιοδικού τιμάται μια εξαιρετική φυσιογνωμία της παγκόσμιας λογοτεχνικής κριτικής και θεωρίας, ο Τζορτζ Στάινερ, για τον οποίο γράφουν ο Μάριο Βάργκας Λιόσα, ο Νίκολας Σέξπιρ και ο Αλμπέρτο Μανγκέλ, ενώ το μικρό αφιέρωμα συμπληρώνουν δοκιμιακές σκέψεις του ιδίου. Πολλές σελίδες είναι αφιερωμένες στον Ιταλο Καλβίνο, με κείμενα δικά του και άλλων (Ουμπέρτο Εκο, Φεντερίκο Ντ’ Αλφόνσο, Εουτζένιο Σκάλφαρι). Φιλοξενούνται επίσης αποσπάσματα από ανέκδοτα (ακόμη στα ελληνικά) βιβλία της νομπελίστριας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς. Σελίδες, επίσης, για τους Νίκο Χουλιάρα και Γιάννη Ευσταθιάδη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ