πεζογραφία
Κωνσταντίνος Χατζόπουλος
Φθινόπωρο
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
(Σειρά: Παλαιά κείμενα, νέες αναγνώσεις), 2016,
σελ. 472, τιμή 12 ευρώ

Κομβικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας, κορυφαίο πεζογράφημα του συμβολισμού στην Ελλάδα. Χαμηλόφωνο και ατμοσφαιρικό, το «Φθινόπωρο» μάς μεταφέρει στην ελληνική επαρχία των αρχών του 20ού αιώνα, στα ερωτικά και υπαρξιακά αδιέξοδα των ανθρώπων της. Στη μελέτη που συνοδεύει την έκδοση αναλύονται σε ιδεολογικό και υφολογικό επίπεδο τα στοιχεία που προσδιόρισαν τη φθινοπωρινή αισθητική του συμβολισμού και αναδεικνύεται η εφαρμογή τους στο μυθιστόρημα, μέσα από την εσωτερική εστίασή του, τους φασματικούς διαλόγους, τη χαλαρή πλοκή, τους σκιώδεις χαρακτήρες, τους κλειστούς χώρους και τα ερημικά τοπία.

φιλοσοφία
Richard Askay, Jensen Farguhar
Περί φιλοσόφων και τρελών – Ενα ψυχογράφημα για τους
Μάρτιν Χάιντεγγερ, Μένταρντ Μπος και Σίγκμουντ Φρόυντ
Μετάφραση – Επίμετρο Χλόη Κολύρη.
Εκδόσεις Μελάνι, 2015,
σελ. 232, τιμή 15 ευρώ

Την άνοιξη του 1946 ο Μάρτιν Χάιντεγγερ υπέστη νευρικό κλονισμό στη διάρκεια της ανάκρισής του στην Επιτροπή Αποναζιστικοποίησης, που ασχολούνταν με την εμπλοκή του με το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα. Εισήχθη επισήμως στο Κρατικό Νοσοκομείο της Βίδας και υπεβλήθη σε θεραπεία από τον εκπαιδευμένο ψυχαναλυτή δρα Βίκτωρα φον Γκεμπσάτελ. Για πρώτη φορά στη ζωή του ο κραταιός καθηγητής καλείται να αντιμετωπίσει μια συγκεκριμένη διαδικασία όπου εκ των πραγμάτων θα τεθεί αντιμέτωπος και με την εφαρμογή της δικής του διδασκαλίας, αλλά και με την Ψυχολογία και την Ψυχιατρική, τις οποίες ως τότε δεν είχε σε μεγάλη υπόληψη.

μυθιστόρημα
Πίτερ Κάρεϊ
Χωρίς μνήμη

Μετάφραση Αργυρώ Μαντόγλου.
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016,
σελ. 440, τιμή 17,70 ευρώ

Γνωστός ως ο τελευταίος αριστερός επιζών της Αυστραλίας, ο Φέλιξ Μουρ κατηγορείται και καταδικάζεται για συκοφαντική δυσφήμηση και ακολούθως χάνει τη δουλειά του. Ως από μηχανής θεός εμφανίζεται ένας παλιός φίλος, ο Γούντι Τόουνς, πρώην σύντροφος στους εργατικούς αγώνες και νυν εκατομμυριούχος, και του αναθέτει να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα μπορούσε να σώσει τη ζωή μιας νεαρής χάκερ που αντιμετωπίζει την έκδοσή της στις ΗΠΑ. Ο βραβευμένος (δύο φορές) με Bοοker αυστραλός συγγραφέας φέρνει στο φως τον κόσμο σκοτεινών και ριζοσπαστικών δυνάμεων με φόντο τη σχέση των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

μυθιστόρημα
Ιαν Μακ Γιούαν
Νόμος περί τέκνων
Μετάφραση Κατερίνα Σχινά.
Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
σελ. 272, τιμή 12,80 ευρώ

Η Φιόνα Μέι είναι διακεκριμένη νομικός που εκδικάζει στο Ανώτατο Δικαστήριο υποθέσεις οι οποίες εμπίπτουν στο οικογενειακό δίκαιο. Σε μια δύσκολη για την ίδια προσωπική στιγμή αντιμετωπίζει μια επείγουσα υπόθεση. Ο Ανταμ, ένας όμορφος 17χρονος, αρνείται για θρησκευτικούς λόγους τη θεραπεία που θα του σώσει τη ζωή και οι πιστοί γονείς του συμμερίζονται την επιθυμία του. Ο χρόνος εκπνέει. Μπορεί ένα κοσμικό δικαστήριο να υπερισχύσει της πίστης; Για να καταλήξει σε μια απόφαση, η ηρωίδα επισκέπτεται το αγόρι στο νοσοκομείο. Η συνάντησή τους θα αναδείξει καταπιεσμένα αισθήματα και πρωτόφαντες συγκινήσεις.

επιστημονική φαντασία
Τζεφ Βάντερμιερ
Αφανισμός – Η Τριλογία της Νότιας Ζώνης (Βιβλίο πρώτο)
Μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015,
σελ. 208, τιμή 14,84 ευρώ
Μια τετραμελής ομάδα (μια ψυχολόγος, μια βιολόγος, μια ανθρωπολόγος και μια χωρομέτρης) στέλνεται να εξερευνήσει την αποκλεισμένη, μυστηριώδη Περιοχή Χ. Εκεί βρίσκουν έναν πύργο βυθισμένο στη γη που στους τοίχους του ξετυλίγεται μια παράξενη γραφή φτιαγμένη από μύκητες. Στην άλλη άκρη της Περιοχής Χ εντοπίζουν έναν φάρο με ίχνη μέσα ενός τρομερού μακελειού. Πατώντας στέρεα στη λογοτεχνία του Χ. Φ. Λάβκραφτ και του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ, μεταξύ άλλων, ο αμερικανός συγγραφέας σε αυτό το πρώτο μυθιστόρημα της Τριλογίας της Νότιας Ζώνης (Βραβείο Nebula 2014) πλάθει μια εφιαλτική αλλά μαγευτική ιστορία.

αστυνομικό
Tana French
Ο τόπος των πιστών
Μετάφραση Αναστασία Καλλιοντζή.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015,
σελ. 624, τιμή 17,70 ευρώ

Το 1985 ο 19χρονος Φρανκ Μακέι και το κορίτσι του, η Ρόζι Ντέιλι, καταστρώνουν ένα μυστικό σχέδιο να κλεφτούν και να πάνε στην Αγγλία, μακριά από τις προβληματικές οικογένειές τους. Η Ρόζι όμως δεν θα πάει στο ραντεβού τους και ο Φρανκ θα υποθέσει πως απλώς αποφάσισε να την κοπανήσει μόνη της. Επί 22 χρόνια ο Φρανκ, ο οποίος γίνεται μυστικός αστυνομικός, θα αποφύγει να επιστρέψει στην παλιά τους γειτονιά στο Δουβλίνο, στον Τόπο των Πιστών. Ωσπου μια μέρα η μικρότερη αδερφή του τού ανακοινώνει πως βρέθηκε η βαλίτσα της Ρόζι σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι. Και όλα ανατρέπονται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ