μελέτη
Roderick Beaton
Ο πόλεμος του Μπάιρον –
Ρομαντική εξέγερση,
Ελληνική επανάσταση
Μετάφραση Κατερίνα Σχινά.
Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
σελ. 509, τιμή 19,90 ευρώ

Ο συγγραφέας επανεξετάζει τη ζωή και το έργο του Λόρδου Μπάιρον µέσα από τη µακρά διαδροµή της σχέσης του µε την Ελλάδα. Παρακολουθεί τα νεανικά του ταξίδια, τα χρόνια της φήµης στο Λονδίνο και της αυτοεξορίας στην Ιταλία, που κορυφώθηκαν µε την απόφασή του να αφοσιωθεί στον αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας. Κατόπιν διερευνά τη δραµατική αυτοµεταµόρφωσή του από ροµαντικό εξεγερµένο σε έναν «νέο δηµόσιο άνδρα», ο οποίος υποτάσσεται για πρώτη φορά σε µια συγκεκριµένη πολιτική υπόθεση, προκειµένου να βάλει τα θεµέλια, στη διάρκεια των «εκατό ηµερών» του στο Μεσολόγγι, ενός νέου είδους πολιτικής στην Ευρώπη.

δοκίμιο
Τζωρτζ Στάϊνερ
Τολστόι ή Ντοστογιέφκσι
Μετάφραση Κώστας Σπαθαράκης.
Εκδόσεις Αντίποδες, 2015,
σελ. 496, τιμή 16,50 ευρώ

Στο πρώτο του αυτό έργο, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους κριτικούς και θεωρητικούς της λογοτεχνίας μελετά δύο αντιθετικές ιδιοσυγκρασίες, δύο ανταγωνιστικά λογοτεχνικά παραδείγματα και δύο αντικρουόμενες κοσμοθεωρίες. Στο δίλημμα Τολστόι ή Ντοστογέφσκι, η ουδετερότητα είναι ψευδής, αν όχι αδύνατη. Το έργο του Τολστόι εντάσσεται στην επική παράδοση, ενώ η τέχνη του Ντοστογέφσκι ανάγεται στα θεμέλια της δραματικής σύλληψης του κόσμου. Ο Στάινερ διαβάζει αντιστικτικά τα σημαντικότερα έργα των δύο ρώσων συγγραφέων και εξετάζει συστηματικά το ιστορικό, ιδεολογικό και λογοτεχνικό τους πλαίσιο.

γλωσσολογία
Νίκολας Οστλερ
Λογοκρατορίες – Η ιστορία των γλωσσών
Μετάφραση Νίκος Κούτρας.
Εκδόσεις Polaris, 2015,
σελ. 766, τιμή 32 ευρώ

Το πρώτο και μοναδικό βιβλίο που αφηγείται την ιστορία των γλωσσών σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια και ποικιλομορφία. Ο συγγραφέας αποκαλύπτει τις καταπληκτικές καινοτομίες στην παιδεία, στον πολιτισμό και στη διπλωματία που καθιερώθηκαν από τους ομιλούντες τη σουμερική και τις διάδοχες γλώσσες στη Μέση Ανατολή. Εξερευνά την αντοχή της κινεζικής γλώσσας διαμέσου 20 αιώνων εισβολών. Χαρτογραφεί την πρόοδο της σανσκριτικής από τη Βόρεια Ινδία προς την Ιάβα και την Ιαπωνία. Αναλύει την αξιαγάπητη αυτοεκτίμηση της ελληνικής. Περιγράφει τις επίπονες διαδικασίες που γέννησαν τις γλώσσες της σύγχρονης Ευρώπης.

ιστορία
Συλλογικό έργο
Μεταπολίτευση – Η Ελλάδα
στο μεταίχμιο δύο αιώνων
Επιμέλεια Μάνος Αυγερίδης,
Εφη Γαζή, Κωστής Κορνέτης.
Εκδόσεις Θεμέλιο, 2015,
σελ. 448, τιμή 24,38 ευρώ

Μέχρι πρόσφατα η μεταπολίτευση θεωρούνταν μια επιτυχημένη περίπτωση οικοδόμησης ενός άρτιου δημοκρατικού συστήματος. Με την εκδήλωση όμως της οικονομικής κρίσης κυριάρχησε στη δημόσια σφαίρα ένας λόγος, σύμφωνα με τον οποίο η λεγόμενη «κουλτούρα της Μεταπολίτευσης» ευθύνεται για πολλά, αν όχι για όλα τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας, από τις πελατειακές σχέσεις ως τον λαϊκισμό. Το βιβλίο επιχειρεί να αναδείξει το πλούσιο μωσαϊκό της ελληνικής Μεταπολίτευσης, από την πτώση της δικτατορίας ως και την πρόσφατη κρίση, μέσα στο ιστορικό της πλαίσιο, πέρα από την άκριτη εξιδανίκευση ή δαιμονοποίηση.

μυθιστόρημα
Δημήτρης Μίγγας
Ερως ανίατος
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015,
σελ. 328, τιμή 15,50 ευρώ

Ενας συγγραφέας επιχειρεί να γράψει ένα μυθιστόρημα για τη φθορά του σώματος και τις εκπτώσεις φιλοδοξιών και ονείρων. Ο ηθοποιός ήρωάς του (δίχως αυτό να είναι στα σχέδια του δημιουργού) ερωτεύεται μια μοναχική, ξεχωριστή και ιδιόμορφη γυναίκα. Ο συγγραφέας επιδοκιμάζει την πρωτοβουλία του και ασχολείται με την έκρηξη και τον αναπότρεπτο μαρασμό της ερωτικής σχέσης. Σελίδα τη σελίδα ξαναβρίσκουν όλα τον κανονικό ρυθμό. Ωσπου ένα απόγευμα η ηρωίδα επισκέπτεται τον συγγραφέα στο σπίτι του. Κάποιες φορές οι ήρωες ανεξαρτητοποιούνται, λειτουργούν αυτόνομα, ακόμη και ανταγωνιστικά προς τον συγγραφέα.

διηγήματα
Λουκία Δέρβη

Αλλού, στο πουθενά
Εκδόσεις Μελάνι, 2015,
σελ. 100, τιμή 12 ευρώ

Η συγγραφέας σε αυτές τις δώδεκα ιστορίες πλέει στη θάλασσα της σύγχρονης Ιστορίας με συνεπιβάτες τους άσημους ήρωές της, τις μικρές και μείζονες ζωές τους. Παρούσα πάντοτε η ανάγκη για την απόδραση, το ταξίδι, τη φυγή –κοινό παρονομαστή στον πρόσφυγα και στον μετανάστη. Από τη Λάπηθο, τη Φιλιππούπολη και την πλατεία Αμερικής, ως τη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες, τη Νυρεμβέργη, το Τζιμπουτί και τη Μασσαλία, την Κυψέλη και τον Πόντο, οι άνθρωποι των διηγημάτων παλεύουν εκόντες άκοντες με τα κύματα της εποχής τους. Αγαπούν, απελπίζονται, αγωνίζονται, απογοητεύονται και ελπίζουν, όσο τους επιτρέπεται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ