μυθιστόρημα
Πασκάλ Μπρυκνέρ
Ενας καλός γιος
Μετάφραση Γιάννης Στρίγκος.
Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
σελ. 248, τιμή 11, 50 ευρώ

Η ιστορία ενός παιδιού με εύθραυστη υγεία που γεννιέται μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε μια οικογένεια αυστριακής καταγωγής και γερμανικής παιδείας. Από πολύ μικρό τον στέλνουν σε ένα σανατόριο λόγω των προβληματικών πνευμόνων του όπου προσεύχεται κάθε βράδυ να πεθάνει ο πατέρας του. Ο τελευταίος, αντισημίτης και ρατσιστής, είναι ένας κακότροπος σύζυγος που δέρνει και εξευτελίζει τη γυναίκα του. Ο μοναχογιός του, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Πασκάλ Μπρυκνέρ, θα κάνει τα πάντα για να γίνει το αντίθετο απ’ αυτόν. Θα υπάρξει αργότερα μαθητής του Γιανκέλεβιτς και του Μπαρτ και εν συνεχεία αναγνωρισμένος συγγραφέας.

μυθιστόρημα
Ρίτσαρντ Πάουερς
Ορφέας

Μετάφραση Μάτα Σαλογιάννη.
Εκδόσεις Λιβάνη, 2015,
σελ. 480, τιμή 16,90 ευρώ

Ο μουσικοσυνθέτης Πίτερ Ελς ανοίγει μια μέρα την πόρτα του για να βρεθεί μπροστά σε αστυνομικούς. Το ερασιτεχνικό εργαστήριο μικροβιολογίας που έχει φτιάξει στο σπίτι του –το πιο πρόσφατο πείραμά του στο πλαίσιο της αέναης προσπάθειάς του να ανακαλύπτει απροσδόκητα μοτίβα μουσικής –έχει εγείρει τις υποψίες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Γεμάτος πανικό, ο ίδιος γίνεται φυγάς και καταστρώνει ένα σχέδιο για να μετατρέψει αυτή την ολέθρια σύγκρουση με το κράτος σε ένα έργο τέχνης που θα αφυπνίσει τους ακροατές του και θα τους ευαισθητοποιήσει ξανά στους ήχους που υπάρχουν γύρω τους.
μυθιστόρημα
Αλέξης Σταμάτης
Το βιβλίο της βροχής
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015,
σελ. 288, τιμή 15,90 ευρώ
Αθήνα, 2009. Kατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης μέρας ξεσπά ξαφνικά μία από τις πιο άγριες καταιγίδες στην ιστορία της πόλης, αιφνιδιάζοντας τους ήρωες του βιβλίου που συνδέονται με ποικίλους τρόπους μεταξύ τους. Χαρακτήρες διαφορετικοί, με ισχυρά κίνητρα και επιθυμίες, βιώνουν, ο καθένας με τη δική του ιδιοσυγκρασία, την καταλυτική επίδραση της μπόρας. Η βροχή ανατρέπει τα σχέδιά τους, εκτρέπει τον ρου των πραγμάτων και αποκαλύπτει μυστικά και απωθημένα οδηγώντας στην εξιλέωση ή στην κάθαρση. Αλληλεπιδρώντας η βροχή και ο άνθρωπος ανασυστήνουν τη μοίρα της ημέρας, της ώρας, της στιγμής.

μυθιστόρημα
Ηλίας Μαγκλίνης
Πρωινή γαλήνη
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015,
σελ. 472, τιμή 17,70 ευρώ

Η ιστορία ενός νέου ανθρώπου και του ονείρου να ξεπεράσει τον εαυτό του, να ανοίξει τους ορίζοντές του, να πετάξει ψηλά μήπως και βρει τον βαθύτερο εαυτό του. Είναι ακόμη μια ιστορία έρωτα, ονείρων, απώλειας και περιπλάνησης στον χρόνο και στον χώρο, από τη Μακεδονία ως το Τέξας και από την Αθήνα ως την Απω Ανατολή, γεμάτη σύννεφα και ωκεανούς, θλιμμένες γκέισες και παθιασμένα κορίτσια. Το μυθιστόρημα είναι, τέλος, μια ιστορία ανεκπλήρωτων στόχων και ανολοκλήρωτων πόθων σε μια Ελλάδα που στροβιλίζεται στα απόνερα του Εμφυλίου και στη δίνη ενός ξεχασμένου, άγνωστου πολέμου στην άλλη άκρη του πλανήτη.

ιστορία
Ν. Κυριαζής, Ε. Μ. Οικονόμου
Δημοκρατία και Οικονομία –
Μια αναλυτική ιστορία της δημοκρατίας
από τη γέννησή της μέχρι σήμερα
Εκδόσεις Ενάλιος, 2015,
σελ. 558, τιμή 23,32 ευρώ

Το βιβλίο απευθύνεται στο ευρύ κοινό και είναι βασισμένο σε πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και συνέδρια. Πρόκειται για μια διεπιστημονική ανάλυση που συνδυάζει τα νέα θεσμικά όργανα, τις πολιτικές επιστήμες, την ιστορία και τη θεωρία της συμπεριφοράς. Οι συγγραφείς απαντούν σε πολλά και σύνθετα ερωτήματα που αφορούν (και) την εποχή μας. Είναι η δημοκρατία το καλύτερο πολίτευμα; Γιατί γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και όχι αλλού; Ποια η σχέση δημοκρατίας, οικονομίας και δικαιωμάτων ιδιοκτησίας; Γιατί κατατάσσεται η Ελλάδα ως η λιγότερο δημοκρατική χώρα της ΟΝΕ;

πολιτική
Ανδρέας Παππάς
Στις ρίζες του εθνολαϊκισμού:
50+1 κείμενα, 1975-2015
Εκδόσεις Επίκεντρο, 2015,
σελ. 280, τιμή 13 ευρώ

Κείμενα που καλύπτουν ένα διάστημα 40 ετών, δημοσιευμένα σε εφημερίδες (και στο «Βήμα» ασφαλώς) και περιοδικά. Κείμενα επικεντρωμένα στον εθνολαϊκισμό, στην Αριστερά και στις προσπάθειες για ανανέωση και εκσυγχρονισμό της, στις διαχρονικές σχέσεις σοσιαλιστών και κομμουνιστών, σε φυσιογνωμίες του διεθνούς σοσιαλιστικού κινήματος, σε πρόσωπα που «άφησαν ένα θετικό χνάρι» στο πέρασμά τους από την ελληνική κοινωνία. Κυρίαρχα «μοτίβα», η κριτική στον λαϊκισμό και στον εθνικισμό, η μετωπική αντιπαράθεση με κάθε μορφή ολοκληρωτισμού και η εμμονή στην αυταξία των δημοκρατικών θεσμών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ