μαρτυρία
Σοφία Νικολαΐδου
Καλά και σήμερα –
Το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015,
σελ. 344, τιμή 16,60 ευρώ

Η συγγραφέας διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού στις 22 Σεπτεμβρίου 2014. Εκανε μαστεκτομή την 1η Οκτωβρίου και άρχισε χημειοθεραπεία στις 29 του ίδιου μήνα. «Μέχρι να νοσήσω είχα την αλαζονεία του υγιούς, δεν πίστευα ότι μπορούσε να μου συμβεί» εξομολογείται η ίδια. Το βιβλίο άρχισε να το γράφει από την πρώτη ημέρα. Είναι ένα ημερολόγιο όπου καταγράφει εν θερμώ όσα έζησε, όσα έμαθε, όσα σκέφτηκε, τους φόβους και τις ελπίδες της ενώ πάλευε με την ασθένεια. Η γραφή «ήταν το φάρμακο και η θεραπεία μου». Και έμαθε ότι το κάθε σώμα «βιώνει την ασθένεια και τη θεραπεία με τον δικό του τρόπο».

στοχασμοί
Χάρης Βλαβιανός
Γιατί γράφω ποίηση
Εκδόσεις Αγρα, 2015,
σελ. 80, τιμή 9 ευρώ
Εξήντα δύο καταφατικά και σύντομα «επειδή» –ποιητικά και συνάμα δοκιμιακά credo –στο ερώτημα «Γιατί γράφω ποίηση» από τον Χάρη Βλαβιανό. Oι απαντήσεις αντλούνται ισομερώς από την ίδια την ποίηση, από τον βαθιά εδραιωμένο δεσμό του γράφοντος με την ποιητική τέχνη, την ελληνική και την ξένη (τον Σολωμό, τον Σικελιανό, τον Μαλαρμέ, τον Γέιτς, τον Γουίλιαμς, τον Σαίξπηρ, την Ντίκινσον, τον Αναγνωστάκη, τον Πάουντ, τον Ελιοτ, τον Ελύτη, τον Στίβενς, τον Ασμπερι, τον Εμπειρίκο, τον Οντεν κ.ά.), και από τη ζωή του (από τα παιδικά του χρόνια ως τη σχέση με τα δικά του παιδιά), αξεδιάλυτα συνδεδεμένη με την ποίηση.

δοκίμιο
Σώτη Τριανταφύλλου
Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ενσωμάτωση, αφομοίωση
– Σημειώσεις για τη σύγχρονη ανοιχτή κοινωνία
Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
σελ. 368, τιμή 17 ευρώ

Το βιβλίο σχολιάζει τις ρεπουµπλικανικές αξίες επάνω στις οποίες θεµελιώνεται το κράτος δικαίου. Η συγγραφέας επιχειρηµατολογεί υπέρ της ελεγχόµενης µετανάστευσης που δεν θα υπονοµεύει την κοινωνική συνοχή και επικρίνει την πολυπολιτισµικότητα ως πρακτική κατακερµατισµού και εξασθένησης των δηµοκρατικών θεσµών. Προτείνει, τέλος, έναν τρόπο αντιµετώπισης των προβληµάτων: αναγνώριση της συνεισφοράς των µεταναστών στην οικονομία αλλά και της επιθυµίας τους να ενσωµατωθούν στην κοινωνία αποδεχόµενοι τους δυτικούς νόµους και τις δυτικές αξίες.

διηγήματα
Ελενα Μαρούτσου
Οι χυδαίες ορχιδέες

Εκδόσεις Κίχλη, 2015,
σελ. 384, τιμή 16 ευρώ

Εντεκα διηγήματα που το καθένα τους συνομιλεί με ένα γνωστό λογοτεχνικό έργο, αναδεικνύοντας έτσι τη διακειμενικότητα σε θεμελιώδες συστατικό στοιχείο του κειμένου. Βασικό θέμα του βιβλίου: η ταυτότητα των χαρακτήρων, ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται, μεταβάλλεται ή ανατρέπεται· παράλληλα αναπτύσσονται και άλλα θέματα, όπως οι διαφορετικές εκδοχές της σεξουαλικότητας, οι δεσμοί και τα δεσμά του αίματος, η τέχνη και η αντανάκλασή της στην πραγματικότητα. Οι ήρωες μπαινοβγαίνουν από τη μία ιστορία στην άλλη, φέρνοντας κάθε φορά στο φως και από μια καινούργια ψηφίδα μιας τοιχογραφίας που έχει θρυμματιστεί.

μυθιστόρημα
Δημήτρης Σωτάκης
Η ιστορία ενός σούπερ μάρκετ
Εκδόσεις Κέδρος, 2015,
σελ. 208, τιμή 11 ευρώ

Ο Ροβήρος Ανθρωπος, συντάκτης του φοιτητικού περιοδικού «Νέξους», πλησιάζει τα σαράντα. Η ζωή του είναι ήσυχη και ανιαρή. Στη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού το πλοίο στο οποίο επιβαίνει βουλιάζει. Ο ίδιος είναι ο μοναδικός επιζών. Ναυαγός βρίσκει καταφύγιο σε ένα ερημονήσι. Εκεί, έπειτα από πολλή σκέψη, ήρεμος πλέον και χωρίς το άγχος της καθημερινότητας, σκέφτεται να κάνει ένα μεγάλο βήμα για το μέλλον του: να διεισδύσει στον κόσμο των επιχειρήσεων. Αποφασίζει, λοιπόν, να χτίσει ένα σουπερμάρκετ, να κερδίσει φήμη και χρήμα, επιδιώκοντας να ανέβει στα ψηλότερα σκαλοπάτια της κοινωνίας, όπως πάντα ονειρευόταν.

μυθιστόρημα
Μανίνα Ζουμπουλάκη
Αόρατα κορίτσια
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2015,
σελ. 352, τιμή 14,99 ευρώ

Σμαρώ, Ελπίδα, Ζωή. Τρεις γενιές γυναικών αφηγούνται τις μικρές ιστορίες τους, από τη Μικρά Ασία του 1922 ως την Ελλάδα του μέλλοντος. Η πρώτη είναι ηθοποιός, η δεύτερη σεναριογράφος, η τρίτη καμεραγούμαν. Το κοινό τους σημείο είναι ότι κρύβονται πίσω από ανδρικές ταυτότητες για να επιβιώσουν, είτε στον χώρο του θεάματος είτε στην απλή καθημερινότητά τους. Τα κορίτσια είναι αόρατα μέσα στα αόρατα καραβάνια των ξεριζωμένων της Ιστορίας, είναι όμως ολοζώντανα στο νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως η οποία τα παρακολουθεί από το μακρινό παρελθόν ως το αύριο. Το εξώφυλλο κοσμεί φωτογραφία της γιαγιάς της συγγραφέως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ