Μυθιστόρημα
Μένης Κουμανταρέας
Η σειρήνα της ερήμου
Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
σελ. 232, τιμή 12,80 ευρώ

Πρόκειται για το τελευταίο κείμενο του βραβευμένου συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή, υπό δραματικές συνθήκες, τον Δεκέμβριο του 2014. Το εν πολλοίς ολοκληρωμένο από τον ίδιο μυθιστόρημα βρέθηκε στο σπίτι του τη μεθεπομένη της δολοφονίας του. Από το λεηλατημένο γραφείο του ανασύρθηκαν μία-μία οι χτυπημένες στη φιστικί γραφομηχανή Olivetti σκόρπιες σελίδες του δακτυλόγραφου. Το κύκνειο άσμα του Μένη Κουμανταρέα είναι μια ιστορία μέσα σε μια άλλη ιστορία και ένα βιβλίο μέσα σε ένα άλλο βιβλίο, μια ευρηματική αφήγηση γεμάτη απρόοπτα και εκπλήξεις, με έντονο το εξωτικό στοιχείο της Ανατολής, τη λεπτή ειρωνεία και το εκλεπτυσμένο χιούμορ.


Ποίηση
Νάσος Βαγενάς
Βιογραφία: Ποιήματα 1974-2014
Εκδόσεις Κέδρος, 2015,
σελ. 420, τιμή 25 ευρώ
Η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Νάσου Βαγενά, καλαίσθητη και σε μεγάλο σχήμα, με σκληρό εξώφυλλο που διακοσμείται από πίνακα του Αλέξανδρου Ισαρη. Το βιβλίο, που είναι το τρίτο στη νέα σειρά ποιητικών Απάντων των εκδόσεων Κέδρος (μετά από εκείνα του Κώστα Βάρναλη και του Μίλτου Σαχτούρη), περιλαμβάνει τις έντεκα συλλογές του Νάσου Βαγενά (από το «Πεδίον Αρεως» και «Τα γόνατα της Ρωξάνης» ως και την πλέον πρόσφατη υπό τον τίτλο «Στη νήσο των Μακάρων») που δημοσιεύθηκαν σε διάστημα σαράντα χρόνων αλλά και ποιήματα που γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν στο διάστημα 2010-2014.

Κοινωνιολογία
Ulrich Beck
Κοινωνία της διακινδύνευσης –
Καθ’ οδόν προς μια άλλη νεωτερικότητα
Μετάφραση (από τα αγγλικά) Ηρακλής Οικονόμου,
Επιστημονική επιμέλεια Νικήτας Πατινιώτης,
Εκδόσεις Πεδίο, 2015,
σελ. 424, τιμή 25 ευρώ
Ο γερμανός κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ (1944 – Ιανουάριος 2015) ανέλυσε σε βάθος πώς λειτουργούν οι μοντέρνες κοινωνίες, πώς αναπτύσσεται ο σύγχρονος κόσμος. Το 1986, γράφοντας αυτό το κλασικό πλέον βιβλίο, διαφοροποίησε τις αντιλήψεις για εμάς τους ίδιους και όσα συμβαίνουν γύρω μας. Το έκανε αντικαθιστώντας την έννοια «βιομηχανική κοινωνία» όχι πλέον με την έννοια «καταναλωτική κοινωνία», όπως έκαναν άλλοι, αλλά με την έννοια «κοινωνία της διακινδύνευσης». Ο Ούλριχ Μπεκ περιγράφει έναν ριζικό μετασχηματισμό: την εξέλιξη των νεωτερικών σύγχρονων κοινωνιών στην πορεία τους προς την παγκόσμια κοινωνία.

Δοκίμιο
Ρεζίς Ντεμπρέ
Εγκώμιο των συνόρων

Μετάφραση – σημειώσεις Αντώνης Καραβασίλης.
Εκδόσεις της Εστίας, 2015,
σελ. 104, τιμή 18 ευρώ
Ο συγγραφέας, σύντροφος του Τσε Γκεβάρα, φίλος του Σαλβαδόρ Αλιέντε, σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν και πλέον ένας εξαιρετικά δραστήριος διανοούμενος, περιγράφει τη σημερινή πραγματικότητα ως εξής: παντού στον πλανήτη, και πέρα από κάθε προσδοκία, χαράσσονται νέα ή αναβιώνουν αρχαία σύνορα. «Σαν καλός Ευρωπαίος, επιλέγω να εξυμνήσω εκείνο για το οποίο οι άλλοι θρηνούν: τα σύνορα ως εμβόλιο κατά της επιδημίας των τειχών, αντίδοτο στην αδιαφορία και προστασία για ό,τι ζωντανό» γράφει ο Ρεζίς Ντεμπρέ. Ενα μανιφέστο που πάει αντίθετα στο ρεύμα, που αποκωδικοποιεί το παρελθόν και τολμά ν’ αντικρίσει το μέλλον.

Διηγήματα
Νικόλας Σεβαστάκης
Αντρας που πέφτει

Εκδόσεις Πόλις, 2015,
σελ. 176, τιμή 12 ευρώ
Σπίτια, βιβλιοπωλεία και γραφεία, μικρά λιμάνια και καφενεία. Στον πνιγηρό μικρόκοσμο των επαρχιακών πόλεων αλλά και στο χάος της μεγαλούπολης, άνθρωποι άπιστοι ή αφοσιωμένοι, πρόσωπα φαιδρά ή σοβαρά, άντρες εγκαταλειμμένοι και γυναίκες μοναχικές αντιμετωπίζουν στωικά τα αναπάντεχα ή τα αναμενόμενα του βίου, εξομολογούνται, αμφιβάλλουν, οργίζονται σπανίως. Δέκα διηγήματα σε χαμηλούς τόνους, που αιχμαλωτίζουν αναμνήσεις και επεισόδια, επιμένουν στις σημαίνουσες λεπτομέρειες και σχεδιάζουν με εικόνες και φωτοσκιάσεις ένα σύμπαν όπου, παρά τις μικρότητες, θάλλει η ευαισθησία.

Κριτική
Θωμάς Λιναράς
Κινηματογραφικά δεινά –
Από τον Βιμ Βέντερς στον Γιασουχίρο Οζου

Εκδόσεις Εντευκτηρίου,
Θεσσαλονίκη, 2015, σελ. 468

Το βιβλίο δεν ακολουθεί μια προκαθορισμένη αφηγηματική γραμμή, αλλά υιοθετεί τη λογική μιας σινεφίλ περιπλάνησης.Μέσα από κείμενα δημοσιευμένα στη διάρκεια τριάντα χρόνων (1983-2013), τα οποία ο συγγραφέας έχει επιλέξει και τα οποία συνιστούν μέρος μιας διανοητικής και αισθητικής περιπέτειας, χαρτογραφείται μια κινηματογραφική γεωγραφία όπου, σε μια ενωτική χειρονομία, αξιολογούνται τόσο οι κλασικοί auteurs (Ντράγερ, Μπρεσόν, Αντονιόνι, Ταρκόφσκι, Οζου κ.ά.) όσο και οι νεότεροι, κυρίως Ευρωπαίοι, των τελευταίων δεκαετιών (Κισλόφσκι, Βέντερς, Σκολιμόφσκι, Καουρισμάκι, Μάικ Λι, Κεν Λόουτς κ.ά.).






ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ