Πολλές είναι οι μαρτυρίες που αφορούν το φαινόμενο του ναζισμού. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο αναμένεται το Οχι εγώ: Ο ναζισμός μέσα από τα μάτια ενός παιδιού του Γιόαχιμ Φεστ που υπήρξε γιος ενός αντιστασιακού αρνητή του Χίτλερ. Οι εκδόσεις Καπόν ετοιμάζουν τα απομνημονεύματα (Κυνηγοί των Ναζί) των Μπεάτε και Σερζ Κλάρσφελντ που καταδίωξαν και οδήγησαν στη Δικαιοσύνη φυγόδικους εγκληματίες, ενώ οι εκδόσεις Ποταμός την έρευνα του Ερικ Λίχτμπλαου Οι Ναζί της διπλανής πόρτας για το πώς η Αμερική έγινε ασφαλές καταφύγιο για πολλούς χιτλερικούς παράγοντες.
Από την Κίχλη θα κυκλοφορήσει το βιβλίο Μιλένα από την Πράγα της Μαργκαρέτε Μπούμπερ-Νόιμαν, το χρονικό της φιλίας δύο έγκλειστων γυναικών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουκ, από τον Κλειδάριθμο αναμένεται Το τέλος –Γερμανία 1944-45 του Ιαν Κέρσοου και από το Επίκεντρο, για να έλθουμε στο σήμερα, η συγκριτική μελέτη Πολιτικός εξτρεμισμός στις δημοκρατίες: Η καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας του Γουίλιαμ Ντάουνς.
Παγκοσμιοποίηση και μετανάστευση


Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια ετοιμάζουν Το μαγεμένο παλάτι των εθνών: Το τέλος της αυτοκρατορίας και οι ιδεολογικές αφετηρίες του ΟΗΕ του Μαρκ Μαζάουερ αλλά και το βιβλίο του Γιουβάλ Ν. Χαράρι Σάπιενς – Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου, μια αφήγηση που ξεκινά από την καταγωγή των ειδών και φθάνει πέραν της εποχής μας.
Από τις εκδόσεις Μελάνι θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν Η εκδίκηση της γεωγραφίας, μια απάντηση στο ότι η παγκοσμιοποίηση θα επικρατήσει της φυσικής πραγματικότητας, ενώ από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου η επίκαιρη μελέτη Πρώτοι μετανάστες: Η αρχαία μετανάστευση σε παγκόσμια προοπτική του Πίτερ Μπέλγουντ που υποστηρίζει ότι η τάση για μετακίνηση αποτελεί διαχρονικά ειδοποιό γνώρισμα του ανθρώπου. Τις σκέψεις του για το μέλλον της Ευρώπης ξεδιπλώνει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν στο βιβλίο του Europa: Η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη (Παπαζήσης).
Οι εκδόσεις Πόλις θα εκδώσουν, μεταξύ άλλων, τη μελέτη Οι Αριστερές της Γαλλίας του Ζακ Ζιλιάρ, όπου εξετάζονται ιστορικά, πολιτικά και ανθρωπολογικά τα κινήματα και οι τάσεις της γαλλικής Αριστεράς από την εποχή του Διαφωτισμού ως σήμερα, και τη βιογραφία Καστοριάδης: Μια ζωή του Φρανσουά Ντος. Από τις εκδόσεις Κριτική αναμένουμε το κόμικ Σούπερκραχ – Το μεγάλο κόλπο με τη διεθνή οικονομία του Ντάριλ Κάνινγκχαμ και τους στοχασμούς του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας στο Αυτό εδώ είναι νερό.
Ανδρέας και Μαργαρίτα


Οι εκδόσεις Opera παρουσιάζουν με δύο βιβλία (Η κοινωνία της κόπωσης και Η κοινωνία της διαφάνειας) έναν σημαντικό νέο διανοητή, τον νοτιοκορεάτη φιλόσοφο Μπιούν Τσουλ Χαν. Στις εκδόσεις Λιβάνη έχουμε το νέο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν Αυτό αλλάζει τα πάντα για την κλιματική αλλαγή και τα όρια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στο Μεταίχμιο τις 17 αντιφάσεις και το τέλος του καπιταλισμού του Ντέιβιντ Χάρβεϊ και στον Κέδρο το Occupy: Σκέψεις πάνω στην ταξική πάλη, την επανάσταση και την αλληλεγγύη του Νόαμ Τσόμσκι.
Από τον Καστανιώτη θα κυκλοφορήσει το Ανδρέας Παπανδρέου: Μια ιστορία του Θάνου Βερέμη, ενώ στον Πατάκη το Ερωτας και εξουσία της Μαργαρίτας Παπανδρέου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ