μυθιστόρημα
James Patterson (με τον Michael Ledwidge)
Η εξέγερση των ζώων (Zoo)
Μετάφραση Σταύρος Νικολάου.
Εκδόσεις Bell, 2015,
σελ. 416, τιμή 7,10 ευρώ

Ανέλαβα μια αποστολή –και μάλιστα πολύ σημαντική. Αποστολή μου είναι να σώσω ζωές στηρίζοντας το βιβλίο και την ανάγνωση. Είναι σχεδόν αδύνατον για ένα παιδί να πετύχει στο σχολείο, και στη ζωή, αν δεν είναι επαρκής αναγνώστης. Και ο μοναδικός τρόπος για να γίνει κάποιος επαρκής αναγνώστης είναι να διαβάζει περισσότερο. Οταν ο γιος μου, ο Τζακ, ήταν οκτώ χρόνων, δεν του πολυάρεσε το διάβασμα. Ετσι ένα καλοκαίρι η γυναίκα μου κι εγώ του είπαμε: «Σε απαλλάσσουμε από αγγαρείες και θελήματα και από το κούρεμα του γκαζόν, αρκεί να διαβάζεις». Τον πήγαμε στο τοπικό βιβλιοπωλείο και στη δημόσια βιβλιοθήκη και του βρήκαμε ένα σωρό βιβλία που πιστεύαμε ότι θα του αρέσουν. Ως το τέλος εκείνου του καλοκαιριού είχε πράγματι μπει στο πνεύμα και ήθελε να διαβάσει ακόμη περισσότερα βιβλία. Τον βοηθήσαμε να αποκτήσει μια συνήθεια, την οποία έχει μέχρι σήμερα. Είναι πλέον μαθητής λυκείου και πρώτος στην τάξη του!

Ακούστε όμως πώς έχουν τα πράγματα. Τα παιδιά δεν μπορούν να μάθουν να αγαπούν το διάβασμα και δεν μπορούν να γίνουν καλύτεροι αναγνώστες αν δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίζομαι να φέρω βιβλία στα χέρια των παιδιών, επενδύοντας τα χρήματά μου σε ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία και σε σχολικές βιβλιοθήκες. Δημιούργησα μια ιστοσελίδα, το ReadKiddoRead.com, για να βοηθήσω γονείς και δασκάλους να ανακαλύψουν βιβλία που θα αρέσουν στα παιδιά –βιβλία που θα τα μετατρέψουν σε διά βίου αναγνώστες. Ξεκίνησα επίσης μια νέα εκδοτική σειρά που λέγεται jimmy patterson, στην οποία θα κυκλοφορήσουν, αποκλειστικά, τα καλύτερα παιδικά βιβλία –βιβλία τόσο καλά που θα κάνουν τα παιδιά να λένε «σε παρακαλώ, δώσε μου κι άλλο βιβλίο!». Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν παιδιά που μισούν το διάβασμα. Απλώς υπάρχουν παιδιά που λατρεύουν το διάβασμα και παιδιά που διαβάζουν λάθος βιβλία. Εμείς πρέπει να τα βοηθήσουμε να βρουν τα σωστά βιβλία.
Θέλω να υλοποιήσω τέτοιου είδους πρωτοβουλίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ετσι, όταν οι εκδότες μου στην Ελλάδα, οι εκδόσεις Bell, με πλησίασαν για να συνδράμω στη δημιουργία μιας σχολικής βιβλιοθήκης στην Τήλο, ήταν αδύνατον να αρνηθώ. Τα παιδιά στο νησί χρειάζονται βιβλία. Τα βιβλία είναι το μέσο για μια καλύτερη ζωή. Γνωρίζω πως η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης αναταραχής, και τα παιδιά αυτά θα νιώθουν τις επιπτώσεις της για πολλά χρόνια. Ομως ελπίζω πως η σχολική βιβλιοθήκη τους θα λειτουργήσει ως καταφύγιο από αυτή την αναστάτωση. Θέλω να μπορέσουν να αποδράσουν με ένα βιβλίο, να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης και να γίνουν καλύτεροι αναγνώστες.
Θα έχετε ακούσει τη ρήση: «Είναι η οικονομία, ανόητε!». Στην πραγματικότητα, την οικονομία τη διαμορφώνει η εκπαίδευση. Οπότε, «Είναι η εκπαίδευση, ανόητε!». Τα παιδιά πρέπει να είναι επαρκείς αναγνώστες, και μορφωμένοι αναγνώστες. Η βιβλιοθήκη αυτή θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τα παιδιά της Τήλου, και για το μέλλον της Τήλου.
* Το βιβλίο κυκλοφορεί στις 7 Αυγούστου. Ο Τζέιμς Πάτερσον διαθέτει μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του για τη δημιουργία μιας παιδικής βιβλιοθήκης στο Α’ Διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Τήλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ