Ιστορία
Georg G. Iggers & Q. Edward Wang
(με τη συνεργασία της S. Mukherjee)
Παγκόσμια ιστορία της σύγχρονης ιστοριογραφίας
Μετάφραση Πελαγία Μαρκέτου
Εκδόσεις Νεφέλη, 2015
σελ. 520, τιμή 35 ευρώ

Στους δύο τελευταίους αιώνες γράφτηκαν αρκετές ιστορίες της ιστοριογραφίας. Ωστόσο πάντοτε υιοθετούσαν δυτική ή εθνική εστίαση και όποτε εστίαζαν στη Δύση δεν ακολουθούσαν τη συγκριτική προοπτική αλλά την προοπτική των επί μέρους εθνικών παραδόσεων. Τα έργα στις ιστορικές σπουδές, ιδίως μετά τις κοσμοϊστορικές εξελίξεις του 1989-1991, στράφηκαν ολοένα και περισσότερο στους κόσμους πέρα από τη Δύση και συμπεριέλαβαν τις πολιτισμικές και κοινωνικές πλευρές σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με το παρελθόν. Αυτό δεν συνέβη στην ιστορία της ιστοριογραφίας. Το βιβλίο φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το σημαντικό κενό στις γνώσεις μας.

Φιλοσοφία
James Ladyman
Τι είναι η φιλοσοφία της επιστήμης

Μετάφραση Γιώργος Μαραγκός
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015
σελ. 504, τιμή 25 ευρώ

Οι υπολογιστές και το Διαδίκτυο έχουν γίνει απαραίτητα στοιχεία της καθημερινής μας ζωής. Χωρίς την επιστημονική θεωρία οι κατακτήσεις αυτές θα ήταν αδύνατες. Το βιβλίο συνιστά μια εισαγωγή στη φιλοσοφία της επιστήμης. Ο συγγραφέας διερευνά τα φιλοσοφικά ερωτήματα που ανακύπτουν όταν επιχειρούμε να μελετήσουμε τη φύση της επιστημονικής μεθόδου και της γνώσης που αυτή παράγει. Εξετάζει όλα τα κεντρικά θέματα της φιλοσοφίας της επιστήμης, όπως ο διαχωρισμός της επιστήμης από την ψευδοεπιστήμη, η επαγωγή, η επαλήθευση και η διάψευση, η σχέση μεταξύ θεωρίας και παρατήρησης, και ο σχετικισμός.

Πολιτική
Τάκης Σ. Παππάς
Λαϊκισμός και κρίση στην Ελλάδα

Εκδόσεις Iκαρος, 2015
σελ. 288, τιμή 14,90 ευρώ

Μια ολοκληρωμένη ερμηνεία της κρίσης που δοκιμάζει τη χώρα. Το βιβλίο καλύπτει ολόκληρη την ιστορική περίοδο που εγκαινιάστηκε με τη μετάβαση στη δημοκρατία το 1974 και έκλεισε με τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012. Η κεντρική θέση του βιβλίου είναι ότι η Μεταπολίτευση αποτέλεσε την αρένα όπου αναμετρήθηκαν στην Ελλάδα ο πολιτικός φιλελευθερισμός και ο λαϊκισμός, με τελικό νικητή τον δεύτερο. Η ανάλυση βασίζεται σε μια πρωτότυπη εννοιολόγηση του λαϊκιστικού φαινομένου, στη λεπτομερή εξέταση των μικρομηχανισμών που συνέβαλαν στην επικράτησή του και σε πληθώρα πρωτογενούς εμπειρικού υλικού.

Διηγήματα
Thomas Bernhard
Πρόζα

Mετάφραση – Επίμετρο Βασίλης Τσαλής
Εκδόσεις Κριτική, 2015
σελ. 128, τιμή 9 ευρώ

Οι ήρωες του αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ είναι καθημερινοί άνθρωποι που φτάνουν στα όρια των αντοχών τους. Ενας παιδαγωγός που βασανίζεται από αϋπνία, ένας ψυχικά διαταραγμένος που αποκτά εμμονή με μια τραγιάσκα, ένας φοιτητής Ιατρικής που απεχθάνεται το θέατρο αλλά γράφει μια μελέτη για αυτό, ένας εργάτης λατομείων που πνίγεται στο εργασιακό του περιβάλλον, ένας ακόλουθος πρεσβείας που αυτοκτονεί, ένας σακάτης γιος που απορρίπτεται από την οικογένειά του και οδηγείται στην αυτοκαταστροφή, ένας πρώην κατάδικος που μόλις έχει αποφυλακιστεί και αδυνατεί να ξαναβρεί τη χαμένη του ζωή.

Μαρτυρία
Ayaan Hirsi Ali
Απιστη

Μετάφραση Τάσος Κερλούκου
Επιμέλεια Μάρκελλος Λιναίος
Εκδόσεις Λιναίος, 2015
σελ. 556, τιμή 25,56 ευρώ

Η Αγιάν Χίρσι Αλι, ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ισλάμ, αφηγείται την ιστορία της ζωής της. Ανατράφηκε ως μουσουλμάνα στην εμφυλιοπολεμική Σομαλία, υπέστη κλειτοριδεκτομή και για ένα διάστημα ακολούθησε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αφρική. Είκοσι δύο ετών κατέφυγε στην Ολλανδία, όπου έλαβε πολιτικό άσυλο, εργάστηκε ως διερμηνέας, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, ανέπτυξε κοινωνική δράση και εξελέγη βουλευτής. Το 2004 γύρισε με τον σκηνοθέτη Theo van Gogh την «Υποταγή», μια ταινία μικρού μήκους για την κακοποίηση των γυναικών, η οποία οδήγησε στην άγρια δολοφονία του.

Περιοδικό
Νέα Ευθύνη

Τεύχος 29
Μάιος – Ιούνιος 2015
σελ. 122, τιμή 8,5 ευρώ

Στο νέο τεύχος του περιοδικού διαβάζουμε δύο συνεντεύξεις: του συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα (αλλά και ένα απόσπασμα από το υπό έκδοση μυθιστόρημά του «Μάρμαρα στη μέση») και του ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση (έργα του οποίου κοσμούν τις σελίδες της έκδοσης). Δημοσιεύονται επίσης επτά επιστολές του Στρατή Δούκα προς τον Αντώνη Μυστακίδη για την «Ιστορία ενός αιχμαλώτου» και, μεταξύ άλλων, το ανέκδοτο ποίημα του Νάσου Βαγενά «Ruit Hora». Ανέκδοτα διηγήματα χαρίζουν οι πεζογράφοι Βασίλης Τσιαμπούσης, Τηλέμαχος Κώτσιας, Γιώργος Μπράμος. Μεταφρασμένη ποίηση των Γέιτς, Μπετελόνι και Μπερενγκάρντεν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ