Αρθρογραφία
ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΟΜΑΗ
Κακούργα ιστορία –
Και… ο Χίτλερ ήθελε κούρεμα!
Πρόλογος Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης
Εκδόσεις Παπαζήση, 2015,
σελ. 472, τιμή 21,30 ευρώ

Με την έκδοση αυτού του τρίτου τόμου της αρθρογραφίας της στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» η πρεσβευτής κλείνει έναν κύκλο εννέα ετών (2005-2014) στη δημόσια αξιοποίηση και στην ανάδειξη του άγνωστου πλούτου που φυλάσσεται στο Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών ως προϊσταμένη ακριβώς της αρμόδιας υπηρεσίας. Μεγάλο μέρος του βιβλίου σχετίζεται με τα δάνεια και το παρελθόν των οικονομικών κρίσεων στη χώρα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κομμάτια που αφορούν τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τη μεσοπολεμική Γερμανία. H συγγραφέας υποστηρίζει ότι η Ιστορία διδάσκει αλλά και τιμωρεί.

Μυθιστόρημα
ΕΛΕΝΗ ΛΑΔΙΑ
Οι θεές
Εκδόσεις Εστία, 2015,
σελ. 176, τιμή 12 ευρώ

Στο νέο βιβλίο της συγγραφέως μια ευφάνταστη κόρη συμβιώνει με την υπερήλικη μητέρα της. Η μυθιστορία ανατρέχει συχνά στο παρελθόν τους, το οποίο συμπίπτει με το πρόσφατο παρελθόν της ρημαγμένης μας χώρας. Φτώχεια, αγροτική και βουκολική παραμεθόρια Ελλάδα, οικογενειακή μετανάστευση στην Αθήνα προς αναζήτηση καλύτερης ζωής, αλλά και ιστορίες για νεράιδες, ξωτικά και παραδόσεις τραγουδισμένες, που φτάνουν ως εμάς ως απόηχος μιας απώτατης εποχής καθώς οι ηρωίδες του σύγχρονου μυθιστορήματος μετατρέπονται σε γήινα αποτυπώματα των αρχαίων θεαινών.

Αστυνομικό
ΜΑΡΛΕΝΑ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η Πηνελόπη των τρένων

Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015,
σελ. 424, τιμή 14,40 ευρώ

1965. Ο Στέλιος Καζαντζίδης φτάνει στον σταθμό του Μονάχου για να δώσει μια σειρά συναυλίες σε όλη τη Γερμανία. Εκεί, σε μια γωνιά, βρίσκεται νεκρός ένας έλληνας μετανάστης, ο Στρατής Κοκκινίδης. Ο φόνος του δεν θα εξιχνιαστεί ποτέ. Πενήντα χρόνια αργότερα ο ερευνητής και σκιτσογράφος Παύλος Γ., ως οφειλή στον αστυνόμο πατέρα του, θα ασχοληθεί με την υπόθεση. Τα ίχνη θα τον οδηγήσουν στη Νάουσα, τόπο καταγωγής του Κοκκινίδη, και πίσω στα χρόνια της Κατοχής, για να ανακαλύψει ερωτικά μυστικά, δωσίλογους, λίρες, προδοσίες και επαναστάτες. Το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως.

Ταξίδια
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ
Παντού – Μαρτυρίες, μεταμορφώσεις

Εκδόσεις Κέδρος, 2015,
σελ. 336, τιμή 16,60 ευρώ

Τα τοπία της Σιγκαπούρης, της Γουινέας, της Κίνας, της Κορέας, της Εγγύς Ανατολής, της Ιαπωνίας. Ο ποιητής και διπλωμάτης ως «εξειδικευμένος ταριχευτής συγκινήσεων» γεωγραφεί τα πάθη και τα όνειρα των ανθρώπων, την πίστη τους σε διάφορες αξίες, τη χαρμολύπη αφίξεων και αναχωρήσεων, τη «γοητευτική παλιλλογία του ξένου κόσμου». Αλλωστε, υποστηρίζει ότι «η αλήθεια είναι πως ταξιδεύουμε συνεχώς». Δηλαδή, «ακόμη και μέσα στα όνειρα των άλλων. Δηλαδή, θέλοντας και μη. Το συναρπαστικότερο μέρος του ταξιδιού είναι μάλλον η ανάμνησή του. Ισως διότι την επινοούμε σ’ έναν βαθμό. Αυτό θα πει επιστροφή».

Ποίηση
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΣΙΜΗΣ
Μεταφορά
Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2015,
σελ. 54, τιμή 8,52 ευρώ

Τριάντα τέσσερα ολιγόστιχα ποιήματα λεκτικής οικονομίας, οργανωμένα σε τέσσερις ενότητες που ορίζουν διαφορετικές περιοχές του συλλογικού και του ιδιωτικού χρόνου αποτελούν την τελευταία ποιητική συλλογή του κερκυραίου ποιητή, πεζογράφου και δημοσιογράφου Σπύρου Κατσίμη. Νοσταλγικές επιστροφές, μνήμη και αναπάντεχες υπερβάσεις: «Είδα ένα όνειρο χθες το βράδυ: / Ετρωγα σ’ ένα χώρο κοινό / με άγνωστους ανθρώπους, μοιραζόμουν / το λιγοστό φαγητό τους / και μετά / στο κρύο πεζοδρόμιο, κοιμισμένος / με μια κουβέρτα, τιναζόμουν / απ’ τα πυροτεχνήματα του νέου χρόνου» («Πρωτοχρονιά 2014»).

Περιοδικό
Το Κοράλλι
Τεύχος 5ο
Ιανουάριος – Μάρτιος 2015,
σελ.175, τιμή 8 ευρώ

Eνα αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Γεωργούση περιλαμβάνει το νέο τεύχος του περιοδικού, το οποίο επιμελήθηκε ο Θεοδόσης Πυλαρινός και στο οποίο συμμετέχουν επιπλέον με κριτικά κείμενα οι Δήμητρα Γιωτοπούλου, Ανδρέας Λάζαρης, Βασίλης Λέτσιος, Τζίνα Ξυνογιαννακοπούλου και Σωτήρης Σαράκης. Φιλοξενούνται επίσης δύο συνεντεύξεις, με τον ζωγράφο Aγγελο (του οποίου τα έργα κοσμούν τις σελίδες) και την τραγουδίστρια Ελένη Τσαλιγοπούλου. Διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, ποίηση της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ αλλά και σύντομα πεζογραφήματα καθώς επίσης μελέτες για τον Εμμανουήλ Ροΐδη και τον Γιώργο Σαραντάρη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ