δοκίμια
Τζίνα Πολίτη
Η διαλεκτική εξουσίας/αντίστασης στη λογοτεχνία –
Δοκίμια για το συμβόλαιο, το δαιμονικό, τις μέλισσες και τους δίκαιους

Εκδόσεις Νήσος, 2015,
σελ. 158, τιμή 8 ευρώ

Ο Νόμος, ο Εκνομος και ο Χρόνος οφείλουν την ύπαρξή τους στην ανυπακοή της Εύας. Η πάλη ανάμεσα στις δύο κοσμικές δυνάμεις για την κατάκτηση του ανθρώπου οδήγησε στην εφεύρεση του συμβολαίου. Στη λογοτεχνία, όπως και στην ιστορία, η ποιητική του συμβολαίου δομήθηκε πάνω στη διαλεκτική εξουσίας /υποταγής /αντίστασης: Δημιουργός και Σατανάς, Εύα και Αδάμ, Πορτιέρης και Ιδιοκτήτης, Αφηγητής και Αναγνώστρια, δόκτωρ Φάουστους και Μεφιστοφελής, Φρανκενστάιν και Τέρας, δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ, Μέλισσες και Κηφήνες, Βορράς και Νότος, Δίκαιοι και Καταπιεστές συνθέτουν το δραματικό αφήγημα της ανθρώπινης ιστορίας.

θέατρο
Μαρία Ευσταθιάδη
Textilen

Εκδόσεις Σαιξπηρικόν, 2014,
σελ. 88, τιμή 8 ευρώ

Ολη η δράση του έργου (που γράφτηκε το 2010) εκτυλίσσεται intra muros, στο εσωτερικό ενός σπιτιού μιας πλούσιας αστικής οικογένειας στη σημερινή Ελλάδα. Δεκαεννιά σκηνές που καθεμιά εισάγεται ειρωνικά με στίχους από παιδικά τραγουδάκια. Τρεις γενιές και ένας άνθρωπος που περπατάει συνεχώς επί σκηνής. Μια «αναπαράσταση» των βίαιων μηχανισμών της οικογενειακής συνθήκης αλλά παράλληλα και ένα σχόλιο για μια κοινωνία σε κατάσταση ενός υφάσματος που ξηλώνεται. Μια οικογένεια, ως μέρος αντί του όλου, στη θέση του κοινωνικού ιστού και η αποσύνθεσή της στη θέση της κατάρρευσής του.

σκέψεις
Μάρκος Μέσκος
Συνηγορία ποιήσεως

Εκδόσεις Κίχλη, 2015,
σελ. 32, τιμή 7,50 ευρώ

«Λέξεις ταραγμένες, άγνωστος υπόγειος ρυθμός, άτι το Ποίημα χτυπάει με την οπλή του το χώμα. Σε λίγο, οι έμμονες ιδέες μαζί του θα τρέξουν πετώντας». Το βιβλίο περιλαμβάνει σημειώσεις, αποστάγματα από την πολυετή θητεία του Μάρκου Μέσκου στην τέχνη του λόγου. Είτε συνιστούν έναν νοερό διάλογο με ομοτέχνους είτε απευθύνονται σε νέους ποιητές, οι στοχασμοί αυτοί ανοίγουν το άδυτο του ποιητικού εργαστηρίου του στον αναγνώστη αποκαλύπτοντας αγωνίες και μυστικά του δημιουργού. «Στην άκρη του χαρτιού ένας ποιητής κάποτε σημείωνε: “Δώστε μου τρεις λέξεις να σας φτιάξω το καράβι του Κόσμου! Τρεις λέξεις μόνο».

περιοδικό
ποιητική
Τεύχος 15
Εκδόσεις Πατάκη, άνοιξη 2015,
σελ. 296, τιμή 14 ευρώ

Στο νέο τεύχος η ποίηση συναντά τη φιλοσοφία μέσα από δοκίμια των φιλοσόφων Ρέιμοντ Γκόις («Ποίηση και γνώση») και Χανς-Γκέοργκ Γκάνταμερ («Ποίηση και στίξη»), των καθηγητών Φιλοσοφίας Στέλιου Βιρβιδάκη («Ποίηση και/ως φιλοσοφία») και Βάσως Κιντή («Η γλώσσα και η γλώσσα της ποίησης»), της ποιήτριας Ινγκεμποργκ Μπάχμαν («Το Συγγραφικό Εγώ»), αλλά και τη συνέντευξη του Μπρούνο Κάνι («Ποίηση και Φιλοσοφία: Στο κατώφλι του ακατονόμαστου»). Ο Γ. Γιατρομανωλάκης μεταφράζει σπαράγματα του αρχαιοελληνικού κειμένου «Μητίοχος και Παρθενόπη», του πρώτου ευρωπαϊκού ρομάντζου.

μυθιστόρημα
Τζόναθαν Λέθεμ
Οι κόκκινες βασίλισσες

Μετάφραση Ελένη Ηλιοπούλου.
Εκδόσεις Κέδρος, 2015,
σελ. 480, τιμή 18,80 ευρώ

Οι ήρωες του Τζόναθαν Λέθεμ, άνδρες και γυναίκες, με τα ελαττώματα και τις αρετές τους, είναι ιδεαλιστές που παλεύουν να πραγματώσουν τα ουτοπικά τους όνειρα σε μια χώρα όπου ο ριζοσπαστισμός αντιμετωπίζεται με σύγχυση, εχθρότητα ή αδιαφορία. Παράλληλα με τις ζωές τους ξεδιπλώνεται η ιστορία των πολιτικών αγώνων στην Αμερική κατά τον 20ό αιώνα: από το κομμουνιστικό κίνημα της δεκαετίας του ‘30 ως την αντίσταση στον μακαρθισμό της δεκαετίας του ‘50, από το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών του ‘60 ως τις κομμούνες του ‘70 και από εκεί ως τις ημέρες μας και το κίνημα Occupy.

θρίλερ
Herman Koch
Εξοχικό με πισίνα

Μετάφραση Ινώ βαν Ντάικ-Μπαλτά.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015,
σελ. 416, τιμή 15,50 ευρώ

Ο δόκτωρ Μαρκ Σλόσερ, η σύζυγος και οι δύο πανέμορφες έφηβες κόρες τους φιλοξενούνται για μία εβδομάδα στο εξοχικό με πισίνα του σταρ της υποκριτικής Ραλφ Μέγερ. Στην αρχή όλα είναι τέλεια αλλά μια πράξη βίας έρχεται να διαταράξει την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα. Η σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων έρχεται στο προσκήνιο και κανείς πλέον δεν μπορεί να εμπιστευθεί κανέναν. Λίγους μήνες αργότερα ο Ραλφ Μέγερ πεθαίνει. Ιατρικό λάθος ή εγκληματική αμέλεια του γιατρού των πλούσιων και διάσημων Μαρκ Σλόσερ; Μήπως τα γεγονότα του καλοκαιριού κρύβουν την απάντηση γι’ αυτή την τραγωδία;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ