Ζιλ Βενσάν
Το φιλί του θανάτου
Μετάφραση Ρίτα Κολαΐτη.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015,
σελ. 276, τιμή 15,97 ευρώ

O Ζιλ Βενσάν (1958), εγγονός βουλευτή του Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας, που εγκατέλειψε τις σπουδές του και κατέφυγε στη γραφική Μασσαλία, μετά το βιβλίο του Ντζεμπέλ, όπου πραγματεύεται τον τραυματικό για τους Γάλλους πόλεμο της Αλγερίας, επανέρχεται με ένα επίσης ενδιαφέρον –και πιασάρικο –θέμα: τη δολοφονία του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Το μυθιστόρημα Το φιλί του θανάτου αρχίζει στη Γρανάδα τον Αύγουστο του 1936, όταν φαλαγγίτες του Φράνκο σκοτώνουν στην πλαγιά ενός λόφου τον ποιητή μαζί με έναν δάσκαλο και δύο αναρχικούς. Παρών στην εκτέλεση είναι κάποιος αξιωματικός που αποκαλείται El Capitan (Ο λοχαγός), ο οποίος μονολογεί φεύγοντας πως μαζί με τον «παιδεραστή ποιητή» που θάβεται σ’ έναν λάκκο ώστε να ξεχαστεί για πάντα πρέπει να ξεφορτωθούν τους «κουλτουριάρηδες» που διέφθειραν τα «αδύναμα πνεύματα» της Ισπανίας.

Πολλά χρόνια αργότερα στο Πο της Γαλλίας, στα σύνορα με την Ισπανία, ένας αστυνομικός, ο Τομά, πενηντάρης, σφόδρα ερωτευμένος με μια νεότερή του καθηγήτρια, την Κλερ, εξαρτημένος από το αλκοόλ, βλέπει την αγαπημένη του να τον εγκαταλείπει. Οταν το 2011 είναι πλέον παντρεμένος με άλλη γυναίκα, η Κλερ του τηλεφωνεί λέγοντάς του πως έπεσε θύμα απαγωγής. Και ενώ μαθαίνει πως η πρώην του δολοφονήθηκε, στη Μασσαλία μια αστυνομικός, η Αϊσά, αναλαμβάνει την υπόθεση σκαλίζοντας το παρελθόν της Κλερ. Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως η γυναίκα ήταν παθιασμένη με την Ισπανία, με την ιστορία του εμφυλίου πολέμου και ειδικά με τον Λόρκα, τον οποίο λάτρευε. Ή μήπως η αγάπη της για τον αδικοχαμένο ποιητή οφειλόταν σε νεύρωση; Η φανατική προσήλωση της Κλερ στις πληγές εκείνου του βρώμικου πολέμου και η προσπάθειά της να ερευνήσει τα ατιμώρητα εγκλήματα και να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των ενόχων που είχαν βολευτεί στη σιωπή αγγίζουν τον παραλογισμό. Στο μεταξύ, στη Μαδρίτη ένας ηλικιωμένος άντρας, οπαδός του Φράνκο, είναι στενοχωρημένος επειδή η δισέγγονή του, η Λεονόρα, έχει απαχθεί από αγνώστους, οι οποίοι ζητούν λύτρα. Και έπειτα βρίσκεται στον σιδηροδρομικό σταθμό το απανθρακωμένο σώμα μιας γυναίκας.
Εκτός από τις εμμονές του με τον Λόρκα και τον φρανκισμό, ο Ζιλ Βενσάν ενδιαφέρεται και για τον αμοραλισμό στη σύγχρονη πολιτική.
Χρησιμοποιώντας ως μότο του βιβλίου του τη φράση του στρατιωτικού, διανοουμένου και κριτικού λογοτεχνίας Σαρλ ντε Σεντ-Εβρεμόν «Οι λόγοι εθνικού συμφέροντος είναι μυστηριώδεις λόγοι που επινοεί η πολιτική για να επιτρέπει τα όσα γίνονται χωρίς κανέναν λόγο», επιχειρεί να μιλήσει για τα παιχνίδια που έπαιξε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φελίπε Γκονθάλεθ στις αρχές του ’80, όταν για να αντιμετωπίσει τους βάσκους αυτονομιστές δημιούργησε την GAL, μια παραστρατιωτική οργάνωση από φρανκιστές και δολοφόνους που βασάνιζε και σκότωνε χωρίς έλεος μέλη της ΕΤΑ, ακόμη και μέσα στη Γαλλία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ