μελέτη
Corinne Jouanno
Το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου – Γέννηση και μεταμορφώσεις

Μετάφραση Μαρίνα Λουκάκη, Επιμέλεια Αναστασία Καραστάθη.
Εκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, 2015,
σελ. 777 (με 9 α/μ εικόνες και 2 χάρτες), τιμή 45 ευρώ

Το βιβλίο της Κορίν Ζουανό παρακολουθεί τις μεταμορφώσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως μυθιστορηματικού ήρωα. Το Μυθιστόρημα του Αλέξανδρου, στημένο με σπαράγματα του αρχαίου θρύλου, έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ. Στην Ελλάδα δεν έπαψε να μεταμορφώνεται στο πέρασμα των αιώνων: από διασκευή σε διασκευή, η λαϊκή φαντασία προσαρμόζει και αναπλάθει τη μορφή του ώστε να ταιριάζει στα ιδεώδη και Στις αξίες κάθε εποχής. Ο μυθιστορηματικός Αλέξανδρος, ενεργώντας κάθε φορά σύμφωνα με τις νέες περιπέτειες της πλοκής, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το ιστορικό πρότυπό του, προσλαμβάνοντας φανταστικά χαρακτηριστικά.

διηγήματα
Sergi Pamies
Τραγούδια του έρωτα και της βροχής

Μετάφραση Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
Εκδόσεις Πάπυρος, 2015,
σελ. 152, τιμή 11,90 ευρώ

Ο περιεκτικός λόγος του Σέρζι Πάμιες αναζητεί την ισορροπία ανάμεσα στο καυστικό χιούμορ, στη ζωτικότητα και στη μελαγχολία. Ο καταλανός συγγραφέας καταδύεται στα στάσιμα νερά του έρωτα, στην εξάρτηση από την κληρονομημένη μνήμη, στον πόνο για τους απόντες και στην ευχαρίστηση του να γράφεις δίχως να γνωρίζεις αν υπάρχει ένα όριο ανάμεσα στη μυθοπλασία και στην αυτοβιογραφία. Η δύναμη και η ένταση του ύφους του είναι το πιο αποτελεσματικό όχημα για να περιηγηθεί κανείς σε συναισθήματα και σκέψεις περί της τρωτότητας των ανθρώπινων όντων και τις πιο παράλογες τελετουργίες της ώριμης ηλικίας.

θρίλερ
Stephen King
Αναβίωση
Μετάφραση Εφη Τσιρώνη.
Εκδόσεις Bell, 2015,
σελ. 480, τιμή 7,90 ευρώ

Νέα Αγγλία, αρχές της δεκαετίας του 1960. Ο μικρός Τζέιμι Μόρτον, καθώς παίζει με τα στρατιωτάκια του, σηκώνει το κεφάλι και αντικρίζει έναν εντυπωσιακό άντρα. Ο χαρισματικός αιδεσιμότατος Τσαρλς Τζέικομπς θα γίνει αντικείμενο λατρείας από τους ενορίτες του – ως τη στιγμή που θα χτυπήσει η τραγωδία. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν ξανασυναντά τον Τζέικομπς, ο Τζέιμι είναι πια ένας περιπλανώμενος κιθαρίστας, εθισμένος στην ηρωίνη, ρέστος και απελπισμένος στα 35 του. Αλλά και ο Τζέικομπς δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος. Το παλιό τους δέσιμο μετατρέπεται σε μια συμφωνία πιο τρομερή απ’ ό,τι μπορεί να μηχανευτεί ο Διάβολος.

μυθιστόρημα
Πάμπλο Τουσέτ
Οξφόρδη 7
Μετάφραση Κρίτων Ηλιόπουλος.
Εκδόσεις Opera, 2015,
σελ. 272, τιμή 14,91 ευρώ

Ανοιξη του 2089. Ο αναρχικός έλληνας καθηγητής της έδρας Προπληροφορικού Κινηματογράφου του διαπλανητικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης 7 Σιρχάν Παλαιόπουλος εξυφαίνει, στα 142 χρόνια της βιονικής ζωής του, μια εξέγερση κατά της καταπιεστικής πρυτάνεως Εμιλι Ντεκάρντ και του διοικητικού ολοκληρωτισμού της που έχει μετατρέψει τον φοιτητικό διαστημικό σταθμό σε ανελεύθερο τόπο εξορίας. Με τις αναμνήσεις της Ακρόπολης, ταυ Λυκαβηττού και της Βαρκελώνης να τον ακολουθούν, επιχειρεί να ξανασυνδεθεί με τη γενέτειρα «Earth» και με το μοναδικό πρόσωπο που θα μπορούσε να τον βοηθήσει στο σχέδιό του.

παιδικό
Χρίστος Καλουντζόγλου
Το σταχτί πέπλο
Εικονογράφηση Λίζα Ηλιού.
Εκδόσεις Κέδρος, 2015,
σελ. 56, τιμή 14 ευρώ

Πώς ξεκίνησε η φωτιά και ποιες θα είναι οι συνέπειές της; Τι είναι αυτό το σταχτί πέπλο που έχει καλύψει τα πάντα; Στη δεύτερη από τις ιστορίες του Φρι (η πρώτη ήταν «Το σιδερένιο θηρίο» που κυκλοφόρησε το 2009) έχει ξεσπάσει πυρκαγιά στο γειτονικό βουνό. Ο Φρι, το πουλάκι πρωταγωνιστής, η Ερη και η κούκλα της, η Νεγκρίτα, πρέπει να βοηθήσουν τα πλάσματα της ρεματιάς να προστατέψουν τον χώρο τους μα και να συμπαρασταθούν στα ζώα και στα πουλιά του βουνού που έχασαν το σπίτι τους. Ενα βιβλίο για το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα, την οικολογική συνείδηση.

οδηγός
Δρ Γεωργία Δηλάκη
Αισθητική χειρουργική –
Τα tips της επιτυχίας
Εκδόσεις Οσελότος, 2015,
σελ. 115, τιμή 10 ευρώ

Στην έκδοση περιγράφονται και αναλύονται όλες οι παράμετροι (ιατρικές, συναισθηματικές, κοινωνικές) της διαδικασίας μιας αισθητικής επέμβασης. Η συγγραφέας, έχοντας την εμπειρία της μακρόχρονης ενασχόλησής της με την αισθητική χειρουργική, προσφέρει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες υπό τη μορφή βημάτων, τα οποία οδηγούν στην επιτυχία μιας αισθητικής επέμβασης. Παράλληλα, μέσα από τις σελίδες αυτού του πρωτότυπου και πρακτικού οδηγού, η ίδια φέρνει για πρώτη φορά κοντά τις κοινωνικές επιστήμες και την επιστήμη της πλαστικής χειρουργικής, αναδεικνύοντας την αξία της συνεργασίας τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ