συλλογικό
Tαξίδι, γραφή, αναπαράσταση –
Μελέτες για την ταξιδιωτική
γραμματεία του 18ου αιώνα
Επιστημονική επιμέλεια:
Ιλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister.
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης,
2015, σελ. 544, τιμή 25 ευρώ

Μέσα από διεπιστημονικές προσεγγίσεις λησμονημένων ή άγνωστων κειμένων της ταξιδιωτικής γραμματείας, διερευνώνται το ταξίδι στον ελληνικό χώρο και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως φαινόμενο, οι συνθήκες διεξαγωγής του και οι προσπάθειες κανονικοποίησής του. Μελετώνται η τυπολογία, η «ποιητική» και η πρόσληψη των περιηγητικών κειμένων. Εξετάζονται οι αναπαραστάσεις του «Αλλου» και η σχέση τους με τις συλλογικές ταυτότητες. Η ταξιδιωτική γραμματεία αξιοποιείται εδώ ως πηγή για την πολιτισμική ιστορία, την ιστορία των εννοιών και των ιδεών, την ιστορία του καθημερινού βίου, την ιστορική δημογραφία και την αρχαιολογία.

κριτική
Δημοσθένης Κούρτοβικ
Η νοσταλγία της πραγματικότητας –
Δοκίμια και κριτικές 2002 – 2013
Εκδόσεις Εστία, 2015,
σελ. 400, τιμή 19 ευρώ

Ο κριτικός της εφημερίδας «Τα Νέα», με οξυμμένη ανθρωπολογική ματιά, τοποθετεί το λογοτεχνικό φαινόμενο στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτισμικής ζωής κι αυτή, με τη σειρά της, στο ακόμη ευρύτερο πλαίσιο της σύγχρονης, ελληνικής ή παγκόσμιας, πραγματικότητας. Ταυτοχρόνως, με αναφορές στην παγκόσμια λογοτεχνία και αναδρομές σε όλες τις εποχές, διερευνώντας τεχνικές, θεωρίες και αισθητική, λειτουργεί ως αναγνώστης συγγραφέας και όχι ως βαθμολογητής. Αυτός είναι ο τρίτος τόμος με λογοτεχνικές κριτικές και δοκίμια που εκδίδει. Προηγήθηκαν η «Ημεδαπή εξορία» (Opera, 1991) και «Η θέα από τον ακάλυπτο» (Εστία, 2002).

μυθιστόρημα
Κόλουμ Μακ Καν
Υπερατλαντικός
Μετάφραση Κατερίνα Σχινά.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015,
σελ. 384, τιμή 17 ευρώ

Ενα µυθιστόρηµα που διατρέχει αιώνες και ηπείρους και συνδέει µια σειρά πραγµατικούς και επινοηµένους χαρακτήρες. Τις τρεις διασταυρούµενες αφηγήσεις (Νέα Γη, 1919, Δουβλίνο, 1845-1846, και Νέα Υόρκη, 1998) συνδέουν κάποιες αξιοθαύμαστες γυναίκες, των οποίων η προσωπική ιστορία µπλέκεται στα γρανάζια της Ιστορίας: η ιρλανδέζα καµαριέρα Λίλι Ντάγκαν, η κόρη της Εµιλι και η εγγονή της Λότι, αλλά και η Χάνα Κάρσον, που ενσαρκώνει τις ελπίδες και τις αποτυχίες των προηγούµενων γενεών. Οι ηρωίδες μαθαίνουν ότι απλές, ασήµαντες στιγµές ευτυχίας µπορούν να διαπεράσουν τον χρόνο, τον τόπο, τη µνήµη.

νουβέλα
Γιώργος Συμπάρδης
Μεγάλες γυναίκες
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015,
σελ. 112, τιμή 9,90 ευρώ

Το νέο βιβλίο του συγγραφέα αγκαλιάζει τον κόσμο μιας μοναχικής γυναίκας, της Σοφίας Ματρόζου, κάπου στην πλατεία Βικτωρίας. Γύρω της, η ξαδέλφη της η Μίνα και οι υπόλοιπες γυναίκες μιας ενορίας κάπου στο Ρουφ, μαζί με τον δραστήριο παπα-Ιωάννη. Οι Κυριακές της είναι γεμάτες λειτουργία και μετά συσσίτια στους απόρους. Μέχρι που και οι υπόλοιπες μέρες αποκτούν νόημα με την εμφάνιση του νεαρού Σταύρου. Αυτός μένει στην ίδια πολυκατοικία με εκείνη και με κάποιον παράξενο τρόπο έρχεται να της γεμίσει τη ζωή. Οχι αναγκαστικά την ερωτική. Αποσιωπήσεις, υπόγειες και αδρές συνδέσεις σε μια ατμοσφαιρική νουβέλα.

ψυχολογία
Chip Conley
Συναισθηματικές εξισώσεις –
Απλές αλήθειες που δημιουργούν ευτυχία + επιτυχία
Μετάφραση Μαίρη Περαντάκου-Κουκ.
Εκδόσεις Κέδρος, 2015,
σελ. 360, τιμή 18,80 ευρώ

Στο βιβλίο αυτό η πρακτική δύναμη της επιστήμης των μαθηματικών ανασύρει στην επιφάνεια τις αλήθειες που κρύβονται στον συναισθηματικό μας κόσμο. Οταν ο συγγραφέας αντιμετώπισε μια σειρά προβλημάτων σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, αναγκάστηκε να επαναπροσδιορίσει τις ιδέες του για τον κόσμο βρίσκοντας καταφύγιο στη σαφήνεια και στην απλή λογική των μαθηματικών. Προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να ανιχνεύσει στη ζωή μας τα στοιχεία που επιδέχονται αλλαγή και να κατανοήσει τη φύση των συναισθημάτων μας προκειμένου να γίνουν αρωγός και όχι εμπόδιο στις αναζητήσεις και στις φιλοδοξίες μας.

σάτιρα
Γιώργος Πετρίτσης
Η χαμένη αξιοπρέπεια του Κούλη Πάτου –
Σαρκαστικό παραλογογράφημα
Εκδόσεις Adam, Αθήνα, 2015, σελ. 182

Σε αυτό το «σαρκαστικό μυθιστοριογράφημα» του δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Γιώργου Πετρίτση, το τρίτο με πρωταγωνιστή τον φλεγματικό και ιδιότυπο Φαλακροανδρεαθεόδωρο Σκείλο, οι άνθρωποι χάνουν σιγά-σιγά την προσωπικότητά τους και μεταβάλλονται σε έναν άβουλο, αποχαυνωμένο όχλο, υποταγμένο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο συγγραφέας αντλεί ιδέες από το θέατρο του παραλόγου (και κυρίως από το κλασικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Ρινόκερος») ώστε να δώσει έμφαση και να καυτηριάσει «τον εξωφρενισμό της σημερινής κοινωνίας». Ολα ξεκινούν όταν ο κύριος Πάτος του τίτλου ζητεί να του βρουν τη χαμένη του αξιοπρέπεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ