δοκίμιο
Γιάννης Κιουρτσάκης
Γυρεύοντας στην εξορία την πατρίδα σου
Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
σελ. 400, τιμή 15 ευρώ

Μέσα στον ζόφο της κρίσης, ο αφηγητής προσπαθεί να καταλάβει πώς ναυάγησε η χώρα του. Ανασκαλεύει τη νεοελληνική ιστορία, αλλά και το προσωπικό του παρελθόν: άραγε οι δοκιμασίες του Νεοέλληνα δεν καθρεφτίζουν τη μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας; Στο νέο του βιβλίο, ένα δοκίμιο που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, ο Γιάννης Κιουρτσάκης αναρωτιέται αν υπάρχει κάτι μονιμότερο, ικανό να στηρίξει εμάς τους Νεοέλληνες μέσα στη θεομηνία και να μας ξαναδώσει εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Το αναζητεί πέρα από τον στείρο εθνοκεντρισμό και τον ρηχό εκσυγχρονιστικό κοσμοπολιτισμό, στο κοινό ήθος που μας ενώνει, ακόμη κι όταν πολεμάμε ο ένας τον άλλον.

μυθιστόρημα
Μαρία Στεφανοπούλου
Αθος, ο δασονόμος
Εκδόσεις Το Ροδακιό, 2015,
σελ. 288, τιμή 18 ευρώ

Στις 13 Δεκεμβρίου 1943, στα Καλάβρυτα, οι Γερμανοί εκτελούν, σε αντίποινα, όλον τον άμαχο ανδρικό πληθυσμό. Μένουν οι γυναίκες για να θάψουν τους άνδρες. Η Μαριάνθη και η κόρη της Μαργαρίτα εγκαταλείπουν την πόλη. Η Λευκή, γιατρός, κόρη της Μαργαρίτας γεννημένη το 1955, έχει στοιχειωθεί από το πολεμικό έγκλημα και ζει στη σκιά του παππού της, του Αθου, συζύγου της Μαριάνθης, δασονόμου της επαρχίας Καλαβρύτων. Αφοσιώνεται στον πόνο και στη θεραπεία των ασθενών και στη διερεύνηση του ναζιστικού φονικού. Η μετάδοση και η διαχείριση του τραύματος στις επόμενες γενιές είναι ο πυρήνας του βιβλίου.

μελέτη
Ruthellen Josselson
Ιρβιν Γιάλομ – Για την ψυχοθεραπεία
και την ανθρώπινη εμπειρία
Μετάφραση Ευαγγελία Ανδριτσάνου.
Εκδόσεις Αγρα, 2015,
σελ. 192, τιμή 15 ευρώ

Μια μελέτη της συνεργάτριας του διάσημου ψυχιάτρου Ρούθελεν Τζόσελσον που περιλαμβάνει εκτενές πρωτότυπο υλικό συνεντεύξεων και συζητήσεων μαζί του. Ενώ δεν προβάλλεται ως εκπρόσωπος καμιάς από τις ψυχοθεραπευτικές «σχολές» ή προσεγγίσεις, ο Ιρβιν Γιάλομ μεταφέρει ένα μήνυμα που αγγίζει τον πυρήνα της ψυχοθεραπείας, περιγράφοντας τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτό το πλησίασμα δύο ανθρώπων. Δεν διστάζει να εκθέσει τις προσωπικές του σκέψεις και τα συναισθήματά του για ό,τι συμβαίνει στη συνεδρία, παρουσιάζοντας ανοιχτά τις αμφιβολίες του, τις επιφυλάξεις, αλλά και τις εμπνευσμένες παρεμβάσεις του.

νουβέλα
Γκαϊτό Γκαζντάνοφ
Το φάντασμα του Αλεξάντρ Βολφ
Μετάφραση Ελένη Μπακοπούλου,
Επίμετρο Χρήστος Αστερίου.
Εκδόσεις Αντίποδες, 2015,
σελ. 192, τιμή 13,30 ευρώ

Κατά τη διάρκεια του ρωσικού εμφυλίου ένας νεαρός στρατιώτης των Λευκών σκοτώνει στην ουκρανική στέπα έναν καβαλάρη. Χρόνια αργότερα, εξόριστος στο Παρίσι (του Μεσοπολέμου), όπου εργάζεται ως δημοσιογράφος, θα διαβάσει τυχαία ένα διήγημα, γραμμένο από κάποιον Αλεξάντρ Βολφ, όπου το περιστατικό που τον σημάδεψε περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια από τη σκοπιά του θύματος. Η αναζήτηση του φασματικού Βολφ φέρνει διαρκώς τον αφηγητή αντιμέτωπο με το παρελθόν και με τον εαυτό του. Ενα μεταφυσικό νουάρ, με υπαρξιακό και φιλοσοφικό βάθος στην περιπετειώδη πλοκή του.

περιοδικό
Νέα Εστία
Τεύχος 1865.
Μάρτιος 2015,
σελ. 438, τιμή 19 ευρώ

Το περιοδικό φιλοξενεί αφιέρωμα στον Κώστα Αξελό σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Η σκέψη του δεν έπαψε να ξετυλίγεται σε διαρκή διάλογο με την εποχή του: στοχαστής της τεχνικής στο βιβλίο του για τον Μαρξ, στοχαστής της καταστροφής και του τεχνάσματος ενός κόσμου που μας διαφεύγει, στοχαστής της κρίσης και αυτού που ονομάζει σύγχρονη «απόγνωση» ή ακόμη «πυρηνική εποχή» στο τελευταίο έργο του με τίτλο «Αυτό που επέρχεται». Γράφουν οι Σ. Ζολιβέ, Ν. Μακρής, Φ. Νταστύρ, Μ. Π. Μπέγζος, Α. Δεληγιώργη, Ζαν-Φιλίπ Μιλέ, Κ. Δασκαλάκη, Γ. Δουατζής, Φ. Δρακονταειδής, Λ. Κουλουμπαρίτσης.

αλληλογραφία
Δημήτριος Βικέλας, Γεώργιος Δροσίνης
Εναγώνιος διάλογος για τα
γράμματα και τον πολιτισμό
Φιλολογική επιμέλεια,
εισαγωγή, σημειώσεις,
σχόλια Γιάννης Παπακώστας.
Εκδόσεις Οι Φίλοι του Μουσείου Δροσίνη,
2015, σελ. 198

Τριάντα δύο επιστολές που αντάλλαξαν ο Γεώργιος Δροσίνης με τον Δημήτριο Βικέλα το διάστημα 1882-1907, με αναλυτική εισαγωγή και σχόλια του Γιάννη Παπακώστα που αναδεικνύουν την έγνοια του Δροσίνη για την εκπαίδευση και τη διδασκαλία της νέας ελληνικής λογοτεχνίας ως ανεξάρτητου μαθήματος και το ενδιαφέρον του για την εκπαίδευση των τυφλών. Τον τόμο ολοκληρώνουν οι ανακοινώσεις της ημερίδας για τον εορτασμό των 110 χρόνων του Εκπαιδευτικού Συνεδρίου το οποίο διοργανώθηκε στην Αθήνα το 1904 με πρωτοβουλία του Δροσίνη και του Βικέλα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ