μυθιστόρημα
Ουμπέρτο Εκο
Φύλλο μηδέν
Μετάφραση Εφη Καλλιφατίδη.
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2015,
σελ. 248, τιμή 14,40 ευρώ

Δημοσιογράφοι που νοιάζονται μόνο για εκβιασμούς, λασπολογίες και φτηνές ιστορίες. Ενας παρανοϊκός συντάκτης που αναβιώνει 50 χρόνια Ιστορίας υπό το φως μιας σατανικής πλεκτάνης με επίκεντρο το πτώμα ενός ψευτο-Μουσολίνι. Στις σκιές παραμονεύει η μυστική δεξιά Επιχείρηση Gladio, η μασονική Στοά P2, η υποτιθέμενη δολοφονία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Ι, το πραξικόπημα του πρίγκιπα Τζούνιο Βαλέριο Μποργκέζε, η CIA και 20 χρόνια σφαγής και συγκάλυψης. Μια χλιαρή ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν αποτυχημένο συγγραφέα και ένα κορίτσι που για να βοηθήσει την οικογένειά του έχει παρατήσει το πανεπιστήμιο και ασχολείται με τα ροζ κουτσομπολιά.

παραμύθι
Φωτεινή Τσαλίκογλου
Το ευτυχισμένο νησί –
Μια μαγική ιστορία
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015,
σελ. 96, τιμή 9,58 ευρώ

Eγινε νύχτα κι όλα μονομιάς άλλαξαν. Η Κοραλλένια, η μονάκριβη κόρη του βασιλιά Αιγέα, ξαφνικά έχασε το φως της. Το Ευτυχισμένο Νησί βυθίστηκε στη θλίψη. Την ίδια εκείνη νύχτα, ανοιχτά στο πέλαγος, ένα αγόρι πάλευε με τα κύματα. Μαζί του ήταν ένα χρυσόψαρο, που γνώριζε μια μυστική γλώσσα. Σε λίγο θα έφταναν στο νησί της τυφλής πριγκίπισσας. Είχαν ένα σχέδιο κρυφό να εκπληρώσουν. Eρχονταν από μακριά, από τη Χώρα του Πολέμου. Το αγόρι ήθελε να ζήσει. Κι έφερνε ένα σπουδαίο γιατρικό στο πρώην Ευτυχισμένο Νησί. Eνα παραμύθι για όλους όσοι επιμένουν να ζουν και να ονειρεύονται με μάτια ανοιχτά.

ποίηση
Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Με δίχτυ τον άνεμο
Εκδόσεις Κίχλη, 2015,
σελ. 40, τιμή 7 ευρώ

«Στην εξουσία των κήπων / αντιπροτείνω / τα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου. / Στην εξουσία των ήχων / ψιθυρίζω τις δυνατότητες / της σιωπής. / Στην εξουσία του θανάτου / μιλώ για την αέναη ανανέωση της ζωής. // Η καμπύλη μέρα / με νουθετεί κάθε πρωί / με το εφήμερο του σκότους». Η γέννηση, ο θάνατος και οι στιγμές ανάμεσά τους. Στοχασμός για τα ουσιώδη και τα εφήμερα, το βίωμα ως νοσταλγία και ένα πλούσιο λογοτεχνικό διακείμενο στα δεκαέξι αφηγηματικά ποιήματα της πρόσφατης, δέκατης, ποιητικής συλλογής του ποιητή και γνωστού μελετητή και βιβλιογράφου του Σεφέρη και του Καβάφη Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

κριτική
Περικλής Σφυρίδης
Παραφυάδες III – Κείμενα λογοτεχνίας
και βιβλιοκρισίες 2009-2013
Εισαγωγή – Επιλογή κειμένων –
Επιμέλεια Σωτηρία Σταυρακοπούλου.
Εκδόσεις Εστία, 2015,
σελ. 536, τιμή 26 ευρώ

Με τον τρίτο (και τελευταίο) τόμο των κριτικών του δοκιμίων, ο διηγηματογράφος Περικλής Σφυρίδης φαίνεται να ολοκληρώνει την τριανταπεντάχρονη θητεία του στον στίβο της λογοτεχνικής κριτικής. Το βιβλίο συγκροτείται από δεκαέξι «Κείμενα λογοτεχνίας», ολοκληρωμένες μελέτες/κριτικές για το έργο σύγχρονων λογοτεχνών, και δοκίμια που αναφέρονται σε λογοτεχνικά φαινόμενα του καιρού και του τόπου μας. Οι «Βιβλιοκρισίες» αφορούν κριτικές για ποιητικά και πεζογραφικά βιβλία της πρόσφατης λογοτεχνικής παραγωγής. Στο «Παράρτημα» περιλαμβάνονται τριάντα μία επιστολές του ιδίου προς άλλους συγγραφείς.

περιοδικό
Το Δέντρο
Τεύχος 203-204.
Απρίλιος 2015,
σελ. 196, τιμή 10 ευρώ

«Μεγάλοι συγγραφείς – μικρά κείμενα» τιτλοφορείται το μεγαλύτερο μέρος των περιεχομένων στο νέο τεύχος του περιοδικού. Ο Τζέφρι Τσόσερ, ο Oσκαρ Γουάιλντ, ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, ο Ρούπερτ Μπρουκ, ο Eρμαν Eσε, ο Λουί-Φερντινάν Σελίν, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Οκτάβιο Πας και ο Ελίας Κανέτι είναι μερικοί από τους συγγραφείς και τους καλλιτέχνες που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα. Επίσης, μια ανακοίνωση του Σπύρου Ν. Παππά για τον πρώτο υπερρεαλιστή έλληνα ποιητή Θεόδωρο Ντόρρο, καθώς και διηγήματα νέων πεζογράφων, των Ιάκωβου Ανυφαντάκη, Γιώργου Μητά, Γιάννη Παλαβού, Aκη Παπαντώνη και Πάνου Τσίρου.

περιοδικό
Νέα Ευθύνη
Τεύχος 28.
Μάρτιος – Απρίλιος 2015,
σελ. 127, τιμή 8,5 ευρώ

Το νέο τεύχος του περιοδικού είναι αφιερωμένο στον ποιητή Γιάννη Κοντό που πέθανε πρόσφατα. Δημοσιεύονται ποιήματα από την τελευταία, ανέκδοτη συλλογή του, ενώ τον ίδιο αποχαιρετούν οι Γιώργος Μαρκόπουλος, Θανάσης Θ. Νιάρχος, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Νάσος Βαγενάς, Γιώργος Βέης, Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, Μαρία Ν. Ψάχου, Νίκος Οικονομίδης και Δημήτρης Κοσμόπουλος. Διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, μεταφρασμένα ποιήματα των Μίλος, Γέιτς, Νερούδα, Μπάρκερ από τους Α. Μακρυδημήτρη, Γ. Βαρθαλίτη, Σ. Πολενάκη και Π. Νικολάου, και ένα διήγημα του Λεονίντ Αντρέγεφ σε μετάφραση του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ