ιστορία
Κωνσταντίνος Ξ. Νίδερ
Η εκστρατεία της Ουκρανίας (Ιανουάριος – Μάιος 1919)
Επιμέλεια – σχολιασμός Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής.
Eκδόσεις Κέδρος, 2015,
σελ. 608, τιμή 19,90 ευρώ

Η εξάμηνη εκστρατεία στην Ουκρανία, η πρώτη ελληνική στρατιωτική επέμβαση εκτός των εθνικών συνόρων, προς καταπολέμηση των μπολσεβίκων, κατέληξε σε ολοκληρωτική αποτυχία και υπήρξε το προοίμιο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η εξιστόρηση αυτή, δημοσιευμένη σε συνέχειες στη «Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια» το 1929, είναι το μοναδικό ντοκουμέντο στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία που περιγράφει με ψυχραιμία τα γεγονότα, τις σχέσεις, τις δράσεις και τις αποφάσεις των πολιτικών και στρατιωτικών πρωταγωνιστών. Το κείμενο αποπνέει έναν υγιή πατριωτισμό, με σεβασμό και αγάπη προς τους απλούς στρατιώτες.

φιλοσοφία
Martha C. Nussbaum
Η θεραπεία της επιθυμίας –
Θεωρία και πράξη της ελληνιστικής ηθικής φιλοσοφίας
Μετάφραση Γιάννης Αβραμίδης – Μυρτώ Πανταζή.
Εκδόσεις Θύραθεν, 2015,
σελ. 660, τιμή 35,15 ευρώ

Στις ελληνιστικές σχολές η φιλοσοφία δεν ήταν αποστασιοποιημένη από τον κόσμο, την καθημερινή ζωή και τις αληθινές ανάγκες των ανθρώπων. Οι Επικούρειοι, οι Στωικοί και οι Σκεπτικοί αντιλαμβάνονταν τη φιλοσοφία ως επιστήμη ανάλογη με την ιατρική, βέβαιοι ότι θεραπεύει προπαντός αρρώστιες της πεποίθησης: λάθος ιδέες για το τι αξίζει στη ζωή. Με θεματικούς άξονες τον φόβο του θανάτου, τον έρωτα, την οργή και την επιθετικότητα, η Μάρθα Νούσμπαουμ εξετάζει με κριτικό πνεύμα τα κείμενα και τις θέσεις φιλοσόφων όπως ο Αριστοτέλης, ο Επίκουρος, ο Λουκρήτιος, ο Σέξτος Εμπειρικός, ο Χρύσιππος και ο Σενέκας.

σκέψεις
Τίτος Πατρίκιος
Ο πειρασμός της νοσταλγίας
– Σημειώσεις καθημερινότητας
Εκδόσεις Κίχλη, 2015,
σελ. 224, τιμή 16 ευρώ

Το βιβλίο αποτελείται από σημειώσεις που γράφτηκαν την περίοδο 1980-2014 και αφορούν διάφορεςεκφάνσεις του βίου: την καθημερινή συμπεριφορά, τον έρωτα, την κοινωνική και την πολιτική ζωή, τη λογοτεχνία και την τέχνη. Η αφετηρία τους είναι συχνά βιωματική: πρόσωπα, καταστάσεις, ιδεολογικά και πολιτικά διλήμματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος ο συγγραφέας στη ζωή του. Με την έννοια αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συγκροτούν μια έμμεση αυτοβιογραφία. Ωστόσο, χάρη στην καθολικότητα των παρατηρήσεων, αποκτούν χαρακτήρα αφορισμών· η αυτογνωσία καταλήγει να γίνει ανθρωπογνωσία.

διηγήματα
Κώστας Κατσουλάρης
Νυχτερινό ρεύμα
Εκδόσεις Πόλις, 2015,
σελ. 160, τιμή 11 ευρώ

Ενας άντρας ζει και πεθαίνει στα Εξάρχεια με την ελπίδα ότι ο ξεχασμένος αναρχικός τον οποίο χρόνια τώρα παρακολουθεί θα βάλει επιτέλους τη βόμβα. Νεαρή συγγραφέας από τη Θεσσαλονίκη αναζητεί τον μίτο της ιστορίας της στα ανορθόδοξα ερωτικά τρίγωνα ενός μεσήλικου λογιστή, σε μπαρ στη Σόλωνος. Ενας κριτικός κινηματογράφου ακολουθεί τον καλύτερό του φίλο στην καμένη Πάρνηθα, για να θάψουν μαζί το σκυλί του, τη νύχτα που το «Αττικόν» τυλίχτηκε στις φλόγες. Ενας άνεργος συνοδεύει την ηλικιωμένη μητέρα του σε γειτονιά της Κυψέλης, για να εισπράξουν τη σύνταξή της. Τέσσερις ιστορίες στα χρόνια της έξαψης και της πτώσης.

αφήγημα
Ντέιβιντ Κέϊντ
Αθήνα – Η αλήθεια: Αναζητώντας τον Μάνο
Χατζιδάκι λίγο πριν «σκάσει η φούσκα»
Μετάφραση Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου.
Εκδόσεις Σαββάλας, 2015,
σελ. 528, τιμή 14,70 ευρώ

Ο συγγραφέας, μέσα από τις παρτιτούρες που ανακάλυψε τυχαία σε ένα μικρό ελληνικό βιβλιοπωλείο του Λονδίνου, μαγεύτηκε από τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Εκτοτε ονειρευόταν να επισκεφθεί τον τόπο στον οποίο έζησε και δημιούργησε ο μεγάλος έλληνας συνθέτης. Το όνειρο πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2010. Καθώς τα δελτία ειδήσεων σε όλον τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για την επερχόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο Ντέιβιντ Κέιντ συνομιλεί με κατοίκους της Αθήνας, εξερευνά τα αξιοθέατά της, μελετά σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας και αποκαλύπτει μιαν Αθήνα άγνωστη και αλλιώτικη.

μελέτη
Μένη Κανατσούλη
Μυστικά, ψέματα, όνειρα και άλλα –
Λογοτεχνία για αναγνώστες προσχολικής
και πρώτης σχολικής ηλικίας
University Studio Press, 2014,
σελ. 276, τιμή 17 ευρώ

Μια κριτική περιδιάβαση στη λογοτεχνία που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Το βιβλίο εξηγεί πώς οι μικροί λογοτεχνικοί χαρακτήρες των ιστοριών αυτών δρουν και λειτουργούν στο δικό τους λογοτεχνικό σύμπαν οδηγώντας ταυτόχρονα τους αναγνώστες/μικρά παιδιά να ανακαλύψουν τον δικό τους εαυτό. Μέσα από τις ιστορίες που μιλούν για οικογενειακές σχέσεις, για παιδιά με ιδιαιτερότητες, για σχέσεις εξουσίας, για τη βία, την απώλεια, το τραύμα ή και τον θάνατο, αλλά και για το παιχνίδι και την τέχνη, ο εξωκειμενικός αναγνώστης μπορεί να ανακαλύψει δικά του μυστικά και όνειρα, ψέματα και αλήθειες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ