Μυθιστόρημα
Χαβιέρ Μαρίας
Ερωτοτροπίες
Μετάφραση Χριστίνα Θεοδωροπούλου.
Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
σελ. 432, τιμή 17,70 ευρώ

Η Μαρία Ντολθ έμαθε το όνομα του Ντεβέρν όταν τον είδε στη φωτογραφία της εφημερίδας, «μαχαιρωμένο και ξεκούμπωτο πουκάμισο, λίγο πριν μεταβληθεί σε πτώμα: το τελευταίο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποίησε ήταν ότι τον μαχαίρωναν κατά λάθος και χωρίς αιτία». Ενα μυθιστόρημα για την τρέλα του έρωτα, μια κατάσταση που θεωρείται θετική, ενίοτε λυτρωτική, τόσο που μοιάζει να δικαιολογεί τα πάντα: ευγενείς και ανιδιοτελείς πράξεις αλλά και τις μεγαλύτερες ακρότητες και αθλιότητες. Το 2012 ο συγγραφέας αρνήθηκε το Εθνικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Ισπανίας για αυτό το βιβλίο επειδή το κράτος σταμάτησε τις επιχορηγήσεις των βιβλιοθηκών.

Διηγήματα
Alice Munro
Απόδραση

Μετάφραση Σοφία Σκουλικάρη,
Εισαγωγή Jonathan Franzen
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015,
σελ. 408, τιμή 16,60 ευρώ

Η συλλογή αυτή της καναδής συγγραφέως που τιμήθηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας το 2013 κυκλοφόρησε το 2004 («Runaway»). Ο,τι ενώνει τις ιστορίες είναι η αγάπη και οι άπειρες προδοσίες και οι αναπάντεχες εκπλήξεις που επιφυλάσσει στους ανθρώπους. Χάρη στη δύναμη της γραφής της Αλις Μονρό οι ήρωές της – γυναίκες όλων των ηλικιών και των συναισθηματικών φάσεων, οι φίλοι τους, οι εραστές, οι γονείς και τα παιδιά τους – αποκτούν σάρκα και οστά, γίνονται εντελώς αναγνωρίσιμοι και κάνουν τον αναγνώστη να στοχαστεί τη δική του ζωή, όπως σημειώνει ο σεσημασμένος θαυμαστής της Τζόναθαν Φράνζεν.

Νουβέλα
Θωμάς Κοροβίνης
Το πρώτο φιλί –
Ενα απόγευμα του Γιωργάκη Βιζυηνού
στο χαρέμι του Αμπντουλαζίζ
Εκδόσεις Αγρα & Ιστός, 2015,
σελ. 64, τιμή 9 ευρώ
Μια ανατολίτικη φαντασία, εμπλουτισμένη από την παιδική ζωή και το έργο του συγγραφέα και αναφορές στη θρακική λαογραφία. Ο 12χρονος Γιωργάκης, έχοντας το προνόμιο, ως επιδέξιο ραφτόπουλο, να φιλοτεχνήσει το επίσημο φόρεμα της ικμπάλ, της πρώτης ευνοούμενης και μέλλουσας συζύγου του σουλτάνου, το τελευταίο απόγευμα της φιλοξενίας του στο σαράι, κρύβεται σε μια απόμερη κώχη του χαρεμιού και παρακολουθεί έκθαμβος τα δρώμενα. Λίγο προτού σκοτεινιάσει, τον ανακαλύπτει η πανέμορφη και εκμαυλιστική ιμπάλ στην κρυψώνα, όπου θα του δώσει το πρώτο φιλί τηςζωής του που θα σφραγίσει και το ερωτικό πεπρωμένο του.

Ιστορία
Murray Bookchin
Η Τρίτη Επανάσταση –
Λαϊκά κινήματα στην επαναστατική εποχή
(τόμος 2)
Μετάφραση Δανάη Γαβριηλίδου.
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2015,
σελ. 424, τιμή 28 ευρώ

Ο δεύτερος τόμος της «Τρίτης Επανάστασης», του τελευταίου έργου που δημοσίευσε ο Μάρεϊ Μπούκτσιν (1921-2006), ασχολείται κυρίως με τις σημαντικότερες εξεγέρσεις της γαλλικής εργατικής τάξης τον 19ο αιώνα, ξεκινώντας από την Επανάσταση του 1830, συνεχίζοντας με την Επανάσταση του 1848 και καταλήγοντας στην Παρισινή Κομμούνα του 1871. Εξετάζει ακόμη την προέλευση και την ιστορία της Διεθνούς Ενωσης Εργαζομένων (IWMA), δηλαδή της Πρώτης Διεθνούς, καθώς και της Δεύτερης, μιας κυρίως μαρξιστικής σοσιαλδημοκρατικής ένωσης που επηρεάστηκε από το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Μελέτη
Ξένια Μαρίνου
Αναζητώντας οδοφράγματα –
Αστικός Τύπος και ελληνικές
συμμετοχές στον γαλλοπρωσικό
πόλεμο και την Παρισινή Κομμούνα

Εκδόσεις ΚΨΜ, 2015,
σελ. 408, τιμή 18 ευρώ

Οι συναντήσεις διεθνών επαναστατών στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1870, το κίνημα των ελλήνων εθελοντών στο πλευρό της Γαλλίας κατά τον γαλλοπρωσικό πόλεμο, η συνεργασία ελληνικών και γαλλικών μασονικών στοών για τη συνδρομή του γαλλικού μετώπου, οι τοποθετήσεις των συντακτών σημαντικών αθηναϊκών εφημερίδων και ένα δημοσιογραφικό σκάνδαλο συγκροτούν το ιδιαίτερο ελληνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται να ενταχθεί η είδηση για το ξέσπασμα της Παρισινής Κομμούνας τον Μάρτιο του 1871. Ο ακήρυχτος πόλεμος των αθηναϊκών εφημερίδων εξελίσσεται στη σκιά της επανάστασης του Παρισιού.

Υγεία
Γιάννης Κ. Τούντας
Χρόνια πολλά γεμάτα υγεία –
Ολα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε
για υγεία και μακροζωία

Εκδόσεις Οδυσσέας / Νέα Υγεία, 2015,
σελ. 256, τιμή 15 ευρώ

Οι Ελληνες χάνουν τουλάχιστον κατά μέσον όρο δέκα χρόνια από τη ζωή τους γιατί καπνίζουν πολύ, τρέφονται άσχημα, είναι υπέρβαροι, οδηγούν απρόσεκτα, ασκούνται λίγο, αγχώνονται πολύ, κοιμούνται άσχημα και δεν κάνουν σε μεγάλο ποσοστό τις στοιχειώδεις εξετάσεις. Το νέο βιβλίο του καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί έναν σαφή και πλήρη καθημερινό οδηγό πρόληψης και υγιούς διαβίωσης. Συνιστά μια ευκαιρία να κατανοήσουμε τι είναι η υγεία και τι η αρρώστια, ποιοι είναι οι παράγοντες που τις καθορίζουν και τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε και να προστατέψουμε την υγεία μας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ