Antonio Hill
Ιδανικοί αυτόχειρες
Μετάφραση Μαρία Παλαιολόγου.
Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ. 460, τιμή 18,70 ευρώ

O Αντόνιο Χιλ (Βαρκελώνη, 1966) είναι γνωστός στους έλληνες αναγνώστες από το πρώτο του μυθιστόρημα, το Εγκλημα στη Βαρκελώνη, με τον αστυνομικό επιθεωρητή Εκτορ Σαλγάδο (βλέπε «Βιβλία», 28 Απριλίου 2013). Εδώ, στο δεύτερο, το Ιδανικοί αυτόχειρες, πρωταγωνιστεί ο ίδιος, πλαισιωμένος με μερικούς από τους δευτερεύοντες ήρωες του προηγουμένου. Ολα αρχίζουν όταν τα ξημερώματα κάποιου Σαββάτου ο Γκασπάρ Ρόδενας σκότωσε στο σπίτι του τη σύζυγό του και τη 14 μηνών κόρη τους και μετά αυτοκτόνησε. Τότε γίνεται λόγος για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα εκείνων που θεωρητικά θα έπρεπε να τις αγαπούν, να τις σέβονται και να τις προστατεύουν. Σαράντα τέσσερις γυναίκες, μαθαίνουμε, πέθαναν το 2010 στα χέρια συζύγων και εραστών στην Ισπανία. Ο Ρόδενας όμως δεν ήταν βίαιος άντρας. Τι ακριβώς συνέβη σε εκείνο το σπίτι; Και ύστερα η γραμματέας του γενικού διευθυντή μιας εταιρείας καλλυντικών πέφτει στις ράγες του μετρό. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο Σαλγάδο, ο οποίος αντιμετωπίζει ποικίλα προσωπικά προβλήματα (τον έχει εγκαταλείψει η γυναίκα του, βιώνει μια δύσκολη σχέση με τον γιο του). Σύντομα, ενώ μια συνάδελφός του αναζητεί τη Ρουθ, τη γυναίκα του, αυτός, χάρη στην επιμονή του για την εύρεση της αλήθειας, ανακαλύπτει πως πίσω από τα δύο περιστατικά κρύβεται μια περίπλοκη υπόθεση.

Εκτός από την επιδίωξη για την απόκτηση χρημάτων και εξουσίας, οι ήρωες της ιστορίας διακατέχονται και από άλλη εμμονή, το σεξ, μια δραστηριότητα στην οποία επιδίδονται αρκετοί από αυτούς. Π.χ., ένας παρενοχλείται σεξουαλικά από την έφηβη κόρη της συντρόφου του και τελικά υποκύπτει στον πειρασμό. Στο φόντο βρίσκεται η κρίση που ταλανίζει την Ισπανία: φτώχεια, φόβος, διαφθορά. Στη χώρα ανθούν το εμπόριο γυναικών, το εμπόριο βρεφών, η δράση μαφιόζων από τη Ρωσία, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι ύποπτες επενδύσεις σε ακίνητα και η λαθρομετανάστευση με τις συνέπειές της.
Στο Ιδανικοί αυτόχειρες πρωταγωνιστεί πάλι η Βαρκελώνη, μια πόλη που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει όψη και «είναι γεμάτη με εγκληματίες που αλωνίζουν», σύμφωνα με μία από τις ηρωίδες. Σε κάθε περίπτωση ο συγγραφέας θέλει να δείξει τη φθορά της ισπανικής (και της καταλανικής) οικογένειας, η οποία δοκιμάζεται σκληρά με την οικονομική κρίση. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο πρόλογος του βιβλίου του Αντόνιο Χιλ τιτλοφορείται «Μια κανονική οικογένεια».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ