ιστορία
Γιώργος Γεωργής (επιμ.)
Ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας –
Κριτικές προσεγγίσεις και επιβεβαιώσεις
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015,
σελ. 275, τιμή 19,17 ευρώ

Εκατόν ογδόντα και πλέον χρόνια μετά τη δολοφονία του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, δεκατέσσερις διαπρεπείς ιστορικοί και νέοι ερευνητές επιχειρούν μια επαναξιολόγηση της προσωπικότητας και του έργου του. Στον συλλογικό αυτόν τόμο επισκοπούνται πολλές πτυχές της ιστορικής του δράσης: Η θητεία του στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία, το κυβερνητικό του έργο, η οικονομική και η εξωτερική του πολιτική, ο ρόλος και η δράση της αντιπολίτευσης, οι εξωτερικές παρεμβάσεις, η αντιπαλότητα με κορυφαίους Ελληνες της εποχής του και άλλα θέματα. Η σύγχρονη έρευνα άλλοτε επιβεβαιώνει το μέγεθος της προσφοράς του και άλλοτε επιτείνει την αμφισβήτηση.

ποίηση
Ανθή Μαρωνίτη
Η μόνη της περιουσία
Εκδόσεις Αγρα, 2015,
σελ. 48, τιμή 7,50 ευρώ

«Και που υπήρξες κάποτε / ποιος θα το θυμάται / Σε μαύρη αχλή βουλιάζουμε // Η μνήμη, τούτο το μυστήριο / ορχήστρα του περασμένου χρόνου / Αλλάζει ανεύθυνα τις εποχές / βάφει τοπία πρόσωπα / φουσκώνει αισθήματα / – επινοώντας όσα δεν μπορεί να διακρίνει // Σταματάει κάποτε η στιγμή / όλα παρόν, κι εσύ // αγάπησέ την έτσι λειψή και άπονη / Οι καταθέσεις της σε αρχεία σκονισμένα / η μόνη της περιουσία» γράφει η Ανθή Μαρωνίτη στο ποίημα που τιτλοφορεί τη νέα της, όγδοη κατά σειρά, συλλογή. Μύχια συναισθήματα, λόγος εξομολογητικός, τόνος ρυθμικός, στέρεη γλωσσική αρχιτεκτονική, αντηχήσεις του δύσκολου καιρού.

πεζογραφήματα
Σταντάλ
Βανίνα Βανίνι & Η δούκισσα του Παλλιάνο
Μετάφραση Τατιάνα Τσαλίκη-Μηλιώνη.
Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
σελ. 128, τιμή 7 ευρώ

Η νουβέλα «Βανίνα Βανίνι», γραμμένη το 1829, έναν χρόνο πριν από το «Κόκκινο και το μαύρο» και μία δεκαετία πριν από το «Μοναστήρι της Πάρμας», τα δύο αριστουργήματα του Σταντάλ, καταπιάνεται με τον έρωτα μιας πριγκίπισσας και ενός νεαρού καρμπονάρου, ιταλού επαναστάτη που οραματίζεται μια ενωμένη και δημοκρατική πατρίδα. Η Ιταλία και η δράση των καρμπονάρων είναι πράγματα που ο συγγραφέας έζησε από κοντά. Η «Δούκισσα του Παλλιάνο» έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τραγωδίας σε πεζό λόγο: πολιτική και ενδοοικογενειακή ίντριγκα, ύβρη, «περιπέτεια», τρέλα, «αμαρτία», ειρωνεία, εκδίκηση και φυσικά νέμεση.

μυθιστόρημα
Ντέϊβιντ Νίκολς
Εμείς

Μετάφραση Εφη Φρυδά.
Εκδόσεις Μίνωας, 2015,
σελ. 592, τιμή 18,50 ευρώ

Ο άγγλος συγγραφέας που είχε προκαλέσει αίσθηση με το μυθιστόρημά του «Μια ημέρα» επέστρεψε με μια νέα ιστορία αγάπης. Ο Ντάγκλας Πίτερσεν κατανοεί την ανάγκη της γυναίκας του να «ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της» όταν ο γιος τους φεύγει από το σπίτι για σπουδές. Ο ίδιος πίστευε ότι αυτό ήταν κάτι που θα έκαναν μαζί. Ετσι τη στιγμή που εκείνη τού ανακοινώνει ότι τον εγκαταλείπει ο Ντάγκλας αποφασίζει να μετατρέψει τις τελευταίες οικογενειακές διακοπές που θα περάσουν μαζί σε ένα ταξίδι ζωής στη διάρκεια του οποίου προσπαθεί να ξανακερδίσει τη γυναίκα του. Το μυθιστόρημα βρέθηκε στη μακρά λίστα για το βραβείο Booker 2014.

μαρτυρία
Μοχάμεντου Ουλντ Σλάχι
Γκουαντάναμο –
Το ημερολόγιο ενός κρατούμενου

Μετάφραση Χρήστος Καψάλης.
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2015,
σελ. 488, τιμή 17,70 ευρώ

Ο Μοχάμεντου Σλάχι είναι έγκλειστος στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο Μπέι στην Κούβα από το 2002. Τόσα χρόνια οι ΗΠΑ δεν του έχουν απαγγείλει καμία επίσημη κατηγορία. Ενα ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκισή του το 2010, όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντιώθηκε στην απόφαση. Τρία χρόνια μετά τη στέρηση της ελευθερίας του, ο Σλάχι ξεκίνησε να γράφει ένα συνταρακτικό ημερολόγιο, αφηγούμενος τη ζωή του πριν από την εξαφάνισή του από τις αμερικανικές Αρχές, «την ατέλειωτη παγκόσμια περιοδεία» φυλακίσεων και ανακρίσεων που βίωσε και την καθημερινότητά του ως κρατουμένου.

ψυχολογία
Eric Berne
Παιχνίδια που παίζουν οι άνθρωποι –
Το βασικό εγχειρίδιο της συναλλακτικής ανάλυσης
Μετάφραση Λίζα Εκκεκάκη.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015,
σελ. 320, τιμή 14,40 ευρώ

Ενα βιβλίο για την ψυχολογία των ανθρώπινων σχέσεων. Ολοι παίζουμε παιχνίδια κάθε φορά που συναναστρεφόμαστε έναν άλλον άνθρωπο. Η φύση τους κάθε φορά εξαρτάται τόσο από την περίσταση όσο και από το πρόσωπο που έχουμε απέναντί μας. Το κλασικό αυτό εγχειρίδιο του καναδού ψυχιάτρου Ερικ Μπερν (1910-1970) είναι ό,τι πιο προσιτό και διεισδυτικό γράφτηκε ποτέ για αυτά τα παιχνίδια – για τα μοτίβα συμπεριφοράς και τα κρυμμένα αισθήματα που αποκαλύπτουν. Στις σελίδες του αναλύονται τα υποβόσκοντα κίνητρα πίσω από τις σχέσεις μας και διερευνώνται οι ρόλοι που προσπαθούμε ή αναγκαζόμαστε να παίξουμε κάθε φορά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ