παραμύθι
Γιάννης Κοντός
Η αρκούδα και το βατραχάκι
Ζωγραφιές Αλέκος Φασιανός.
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2015,
σελ. 24, τιμή 8 ευρώ

Το νέο βιβλίο για παιδιά του Γιάννη Κοντού κυκλοφόρησε την ημέρα του θανάτου του, τον περασμένο Ιανουάριο. Είναι ένα παραμύθι για τη χαρά της ζωής όπου πρωταγωνιστούν δύο φίλοι, η Τασία και ο Κάρολος, «ένα βιβλίο με θέμα την τρυφερή σχέση μιας αρκουδίτσας και ενός βατραχάκου, με περιβάλλον και δάσος», με τα λόγια του ίδιου του ποιητή. «Δίνουμε στο παιδί παραμύθια που το οδηγούν στην αγάπη για τα ζώα. Παράλληλα το παιδί μαθαίνει τις κλιματικές αλλαγές των εποχών στο δάσος. Ακόμη, τη χειμερία νάρκη των δύο πρωταγωνιστών και την άνοιξη που φέρνουν η ζωή και τα χρώματα». Ο Αλέκος Φασιανός εικονογράφησε το παραμύθι.

επανέκδοση
Wolinski
Σκέψεις
Μετάφραση Γ.Ξ. –
Πρόλογος Στάθης.
Εκδόσεις Ροές, 2015,
σελ. 208, τιμή 10 ευρώ

Επανακυκλοφόρησε, ενταγμένο πλέον στη σειρά «microMEGA», ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά έργα του Ζορζ Βολινσκί, του γάλλου σκιτσογράφου και συγγραφέα που δολοφονήθηκε στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο σατιρικό περιοδικό «Σαρλί Εμπντό» στο Παρίσι. Ενας από τους «τραχύτερους και ωμότερους σκιτσογράφους» μας δείχνει τον εθνικιστή, τον ξενόφοβο, τον ρατσιστή, τον σεξομανή, τον μαζοχιστή, τον αριστεριστή, τον φασίστα, τον ηλίθιο, τον κακό και τον μαλάκα. Εξωθεί την πραγματικότητα στα όριά της – και μας δίνει, πίσω από το ακραίο, το γκροτέσκο, την πλάκα και το αστείο, το έναυσμα για πολύ σοβαρές σκέψεις.

ιστορία
Γιώργος Κόκκινος
Το Ολοκαύτωμα –
Η διαχείριση της τραυματικής μνήμης:
Θύτες και θύματα

Εκδόσεις Gutenberg, 2015,
σελ. 376, τιμή 26 ευρώ

Το βιβλίο συνοψίζει και αξιολογεί τον ιστοριογραφικό, θεωρητικό και παιδαγωγικό στοχασμό που έχει διατυπωθεί για τις κρατικές πολιτικές μνήμης που αφορούν το Ολοκαύτωμα αλλά και για τους ειδικότερους τρόπους και τις μορφές προσέγγισης της τραυματικής του μνήμης από την πρώτη μεταπολεμική περίοδο ως σήμερα. Εύλογα η Γερμανία ανάγεται σε παραδειγματική μελέτη περίπτωσης, όπως επίσης, σε μικρότερο εν τούτοις βαθμό, η προσοχή στρέφεται και στα κράτη-συνοδοιπόρους του ναζιστικού εθνικοσοσιαλισμού. Ο συγγραφέας όμως ασχολείται και με τα κράτη που μετατράπηκαν άθελά τους σε «εργοστάσια θανάτου».

περιοδικό
Σύγχρονα Θέματα

Τεύχος 127
Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2014,
σελ. 96, τιμή 12 ευρώ

Ο Κας Μουντ εξηγεί γιατί «δεν είμαστε όλοι Σαρλί», ο Κ. Κανελλόπουλος γράφει για τη μεταδημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos, ενώ o Γ. Φαράκλας για τη διεκδίκηση της ισότητας και την κατάκτηση του ελεύθερου χρόνου. Η Ε. Στυλιανού μεταφράζει τη συνθετική βιβλιοκρισία του καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας Μπρους Ρόμπινες με τίτλο «Μπαλιμπαρισμός!», ο Β. Μπιτσώρης αναζητεί την πολιτική διάσταση του Συμβάντος στον Ντεριντά και ο Ε. Παπαταξιάρχης ιχνογραφεί την πολιτικοποίηση της «φιλοξενίας» στην εποχή της κρίσης. Στη μνήμη του δημοσιογράφου και δασκάλου Σοφιανού Χρυσοστομίδη γράφει η Μ. Κομνηνού.

κείμενα
Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος
Υποκείμενα

Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2014,
σελ. 336, τιμή 19,17 ευρώ

Στο βιβλίο «Παρακείμενα» (Κέδρος, 1983) περιλαμβάνονταν κριτικά, δοκιμιακά και άλλα, ποικίλα κείμενα, δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά κατά τα έτη 1962-1983. Στα «Αποκείμενα» (Νεφέλη, 2000) η δημοσίευση αναλόγων κειμένων κάλυπτε την περίοδο 1984-2000. Στα «Υποκείμενα» περιλαμβάνονται τα κείμενα που εμφανίστηκαν από το 2000 ως και το 2013, επομένως η συνολική συγκομιδή και των τριών βιβλίων περιλαμβάνει έργα 51 ετών. Ο Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος γράφει, μεταξύ άλλων, για τον Α. Παπαδιαμάντη και τον Γ. Σκαρίμπα, τον Ν. Γ. Πεντζίκη και τον Τ. Σινόπουλο, τον Γ. Σκαμπαρδώνη και τον Σ. Δημητρίου.

περιοδικό
μικρό ΠΕΖΟ –
Η τέχνη του διηγήματος
Τεύχος 1
Εκδόσεις Χαραμάδα,
φθινόπωρο 2014,
σελ. 224, τιμή 10 ευρώ

Το πρώτο τεύχος ενός νέου περιοδικού για το διήγημα και τη μικρή πεζογραφική φόρμα. Το «μικρό ΠΕΖΟ» είναι το τέταρτο περιοδικό που εκδίδεται από τη Χαραμάδα που εδρεύει στην Πάτρα. Δίνοντας βάρος στην πρωτογενή παραγωγή της μικρής φόρμας, φιλοξενούνται 23 κείμενα ελλήνων διηγηματογράφων, ενώ μεταξύ άλλων δημοσιεύεται μια συνέντευξη του Γιάννη Πατίλη, ένα τρισέλιδο εικονογραφημένο μικρό πεζό του Κώστα Καρυωτάκη από τον Απόστολο Ιωάννου και ένα κείμενο του Βασίλη Ρούβαλη αφιερωμένο στον πρόωρα χαμένο Πέτρο Κουτσιαμπασάκο, καθώς επίσης και το τελευταίο του διήγημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ