Οσοι ξέρουν τις εκδόσεις Ψυχογιός από τα μικράτα τους, προτού γίνουν ο σύγχρονος εκδοτικός κολοσσός, τις θυμούνται στην οδό Μαυρομιχάλη 1. Εκεί είχε το γραφείο του ο ιδρυτής Θανάσης Ψυχογιός, εκεί εξελίσσονταν οι διαδικασίες της εκδοτικής παραγωγής υπό την επιβλητική Ελλη Σολομών, εκεί ήταν το στρατηγείο πωλήσεων, εκεί γινόταν η διάθεση των βιβλίων στους βιβλιοπώλες. Εκεί μπουσούλησαν ο Χάρης, ο Νίκος και η Πένυ, η γενιά των απογόνων, που αναλαμβάνει τώρα σταδιακά τα ηνία της επιχείρησης. Εκεί βρισκόταν πάντα και ο παππούς Χαράλαμπος, ο πατέρας του εκδότη, γραφική φιγούρα χωμένη στα βιβλία. Το 2007 –με βραχύβιο ενδιάμεσο σταθμό την οδό Ζαΐμη στα Εξάρχεια –η επιχείρηση μετακομίζει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Μεταμόρφωση. Το κατάστημα της Μαυρομιχάλη όμως, στο κέντρο της πόλης, παρέμεινε. Ηταν σημείο συνάντησης για παλιούς πελάτες και αναγνώστες και κέντρο ανεφοδιασμού των βιβλιοπωλών ως πριν από λίγες εβδομάδες, όταν οι λειτουργίες του μεταφέρθηκαν σε ένα νέο ευρύχωρο κατάστημα στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη 13-15, που εγκαινιάστηκε στις 4 Φεβρουαρίου.
«Η πρώτη σκέψη ήταν να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να μπορεί να στεγάσει όλον μας τον κατάλογο, όπου να μπορούμε να παρουσιάσουμε στο αναγνωστικό κοινό όλα μας τα βιβλία και ο οποίος να μπορεί να μας εξυπηρετήσει άνετα τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε-έξι χρόνια»μας εξηγεί ο Χάρης Ψυχογιός, που είναι υπεύθυνος για τον νέο χώρο. Δύο όροφοι, που περιβάλλονται από μεγάλες τζαμαρίες οι οποίες αφήνουν το βλέμμα να περιπλανιέται στο εσωτερικό, λιτές γραμμές, τοίχοι σε λευκό και μπεζ, ανοιχτόχρωμα ράφια, κολόνες σε έντονα χρώματα που διαχωρίζουν τις λειτουργίες του χώρου και πολύ φως δημιουργούν ένα περιβάλλον ξεκούραστο που προσελκύει τον αναγνώστη.
Δεν πρόκειται για γενικό βιβλιοπωλείο, διευκρινίζει ο Χάρης Ψυχογιός, αλλά για κατάστημα που διαθέτει αποκλειστικά τα βιβλία των εκδόσεων Ψυχογιός. «Αλλωστε, με 35 χρόνια εκδοτικής παραγωγής που φτάνει ετησίως τους 200 τίτλους και συνολικά 2.000 ενεργούς τίτλους, με το ζόρι χωρούν τα δικά μας βιβλία στο κατάστημα». Μέσα από συσκευές ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων και τάμπλετ που υπάρχουν στον χώρο ο εκδοτικός οίκος παρουσιάζει τα ηλεκτρονικά βιβλία του, ενώ σε ράφια και πάγκους απλώνονται όλοι οι διαθέσιμοι τίτλοι της εκδοτικής διαδρομής του: παιδική λογοτεχνία και βιβλία γνώσεων, ελληνική και ξένη λογοτεχνία, βιβλία πρακτικής ζωής, βιογραφίες, θεολογικά βιβλία.
Οι τροχήλατες αποθηκευτικές μονάδες μετακινούνται εύκολα ανοίγοντας χώρο που προσφέρεται για βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλες εκδηλώσεις, χωρητικότητας 150 ατόμων.«Στα πλάνα μας είναι η διεξαγωγή και άλλων δραστηριοτήτων, κυρίως σεμιναρίων δημιουργικής γραφής»απαντά σε ερώτησή μας ο Χάρης Ψυχογιός.«Ο χώρος θα διατίθεται επίσης και σε κάποιες μη κερδοσκοπικές οργανώνεις που ενισχύουμε, όπως το ΤheNOproject, που προωθεί την ενημέρωση για ζητήματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και θέματα σύγχρονης δουλείας».
Οι βιβλιοπαρουσιάσεις σε άλλους χώρους θα συνεχιστούν, «άλλωστε είναι μια παροχή προς τους βιβλιοπώλες μας» διευκρινίζει ο εκδότης, ενώ το νέο κατάστημα δεν σκοπεύει να ανταγωνιστεί τις τιμές των βιβλιοπωλείων του κέντρου. Οι εκδόσεις Ψυχογιός αναζητούσαν έναν μεγάλο χώρο για κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία δύο χρόνια, «εκεί όπου εξακολουθεί να χτυπά η καρδιά του βιβλίου, όπου σχεδόν όλοι εκδότες έχουν τα γραφεία τους, εκεί όπου ήμασταν κι εμείς και από το οποίο στην ουσία δεν φύγαμε ποτέ. Αν υπήρχε στο κέντρο χώρος να στεγάσει τα γραφεία μας, εδώ θα βρισκόμασταν ακόμη, αλλά το 2005 όλοι οι χώροι ήταν πιασμένοι» σχολιάζει ο Χάρης Ψυχογιός. Παρότι πολύ κοντά στην Ομόνοια, δεν θεωρεί την περιοχή υποβαθμισμένη. «Η περιοχή από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα είναι μια περιοχή όπου το βιβλίο έχει κύρια θέση, εδώ κυκλοφορεί ο κόσμος του βιβλίου» υποστηρίζει πιστεύοντας ότι το νέο κατάστημα θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάδειξη της περιοχής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ