δοκίμιο
Luc Boltanski, Arnaud eEsquerre
Η επέκταση του πεδίου της Δεξιάς
Μετάφραση – Επίμετρο Χαριτίνη Καρακωστάκη.
Εκδόσεις Πόλις, 2015,
σελ. 108, τιμή 9 ευρώ

Οι δύο κοινωνιολόγοι, ο Λικ Μπολτανσκί και ο Αρνό Εσκέρ, ανησυχούν για την εκρηκτική άνοδο του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και αρθρώνουν, σε μια κρίσιμη συγκυρία, έναν λόγο αυθόρμητο αλλά στοχαστικό, αναλυτικό αλλά και στρατευμένο. Καλούν την Αριστερά να ξαναβρεί την κριτική της διάσταση, το συστατικό στοιχείο της φυσιογνωμίας της. Η κριτική αυτή θα πρέπει να συνεχίσει να αναζητεί αντίβαρα στον νεοφιλελευθερισμό και ταυτοχρόνως να αποδεσμευτεί από την εθνικιστική δίνη στην οποία την έχει παρασύρει η μόδα της ακροδεξιάς ρητορικής. Θα πρέπει να εναντιωθεί η Αριστερά στην κοινοτοπία και στη λατρεία του «αυτονόητου».

ιστορία
Wes Davis
Επιχείρηση «Αριάδνη» –
Ο μυστικός πόλεμος για τη
σω­τηρία της Κρήτης από τους ναζί
Μετάφραση Αντώνης Καλοκύρης.
Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ. 494, τιμή 18,80 ευρώ

Στα ζοφερότερα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χίτλερ στράφηκε προς την Κρήτη με σκοπό να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή. Δεν υπολόγισε όμως μια εκκεντρική ομάδα Βρετανών που θα στεκόταν εμπόδιο στα σχέδιά του, εκτελώντας σαμποτάζ στη σκιά της κατοχικής διοίκησης. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία αυτού του μυστικού πολέμου από την οπτική των ερασιτεχνών στρατιωτών –πανεπιστημιακών, αρχαιολόγων, συγγραφέων –που βρέθηκαν να δρουν ως κατάσκοποι στο νησί επειδή, όπως το έθεσε ο επικεφαλής τους Πάτρικ Λι Φέρμορ, είχαν προχωρήσει στην «επιλογή του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών στο σχολείο».

επανέκδοση
William Blake
Οι Γάμοι του Ουρανού και της Κόλασης
Μετάφραση – Σημειώσεις – Εισαγωγή Χάρης Βλαβιανός.
Εκδόσεις Νεφέλη, 2014,
σελ. 124, τιμή 17,50 ευρώ

Μια νέα, αναθεωρημένη και καλαίσθητη έκδοση του πεζού ποιήματος που συνέθεσε ο οραματιστής δημιουργός Ουίλιαμ Μπλέικ μεταξύ 1790 και 1793, μείζονος έργου της αγγλικής λογοτεχνίας –δημιουργία και απεικόνιση ταυτοχρόνως ενός πολύσημου μυθολογικού συστήματος –που θεωρείται σήμερα μανιφέστο του ρομαντισμού. Αντιμετωπίζοντας με το αντισυμβατικό του βλέμμα θέματα ιερά και απαραβίαστα όπως η θρησκεία, η ηθική, η τέχνη και η πολιτική, ο εξεγερμένος ποιητής παρουσιάζει με ολοκληρωμένο τρόπο το καλλιτεχνικό και φιλοσοφικό του credo. Περιλαμβάνονται οι 27 χαλκογραφίες του πρωτοτύπου.
ποίηση
Georg Trakl
Ποιήματα – Δίγλωσση έκδοση
(ελληνικά – γερμανικά)
Μετάφραση – Επίμετρο Θανάσης Λάμπρου.
Εκδόσεις Περισπωμένη, 2014,
σελ. 294, τιμή 18 ευρώ

Ο Αυστριακός Γκέοργκ Τρακλ δεν υπήρξε ούτε τυπικός εκπρόσωπος της «εξπρεσιονιστικής» ποίησης, ούτε περιέχουν τα ποιήματά του «σκοτεινά σύμβολα» και «αρρωστημένα οράματα», αλλά συνιστούν ανταποκρίσεις από το μέλλον που έβλεπε να ορμά καταπάνω του εφιαλτικό. Στην παρούσα έκδοση μεταφράζεται σχεδόν ολόκληρο το σημαντικότερο βιβλίο του «Ο Σεβαστιανός μέσα στ’ όνειρο», ενώ επίσης συμπεριλαμβάνονται τόσο το πρώιμο πεζό ποίημα «Εγκατάλειψη» (που μεταφράζεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα) όσο και τα σπουδαιότερα και εκφραστικότερα ποιήματα από ολόκληρο το έργο του.

μυθιστόρημα
Σελτσούκ Αλτούν
Βυζαντινός σουλτάνος
Μετάφραση Νίκη Σταυρίδη.
Εκδόσεις Polaris, 2014,
σελ. 388, τιμή 16 ευρώ

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος σκοτώθηκε πολεμώντας τους οθωμανούς εισβολείς στην Κωνσταντινούπολη, το πτώμα του όμως δεν βρέθηκε ποτέ. Ο θρύλος λέει ότι ο ίδιος δραπέτευσε με ένα γενοβέζικο καράβι, γλιτώνοντας από βέβαιο θάνατο στα χέρια των Τούρκων, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του αθάνατου αυτοκράτορα. Πέντε αιώνες μετά την εξαφάνισή του, τρεις μυστηριώδεις άνδρες –μέλη μιας μυστικής σέκτας –έρχονται σε επαφή με έναν νεαρό καθηγητή από τον Γαλατά και του αποκαλύπτουν πολλά. Η ιστορία που ακολουθεί είναι το ταξίδι του καθηγητή στην καρδιά ενός μυστηρίου επικών ιστορικών διαστάσεων.

μελέτη
Νίκος Στέλγιας
Ο θάνατος του ανεπιθύμητου βρέφους –
Το εγχείρημα της Συνεταιρικής Δημοκρατίας
στα πρωτοσέλιδα του Τουρκοκυπριακού Τύπου
1960 – 1963
Εκδόσεις Παπαζήση, 2015,
σελ. 222, τιμή 13,85 ευρώ

Το 1958 ο απώτερος στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν η προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η τουρκοκυπριακή ηγεσία στόχευε στη διχοτόμηση της νήσου. Ωστόσο το 1959, εξαιτίας κυρίως της επέμβασης των ΗΠΑ και της Δύσης, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την ίδρυση της συνεταιρικής Κυπριακής Δημοκρατίας. Το βιβλίο επικεντρώνεται στον σύντομο βίο αυτού του «ανεπιθύμητου βρέφους». Ο συγγραφέας αναλύει τα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, επικεντρώνοντας την προσοχή του στις σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις κατά την περίοδο 1960-1963.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ