Μελετήματα
Γιώργος Π. Πεφάνης (επιμ.)
Η λάμψη του χρήματος στη
νεοελληνική λογοτεχνία.

Από την Κρητική Αναγέννηση
στην αυγή του 21ου αιώνα

Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη,
Αθήνα, 2014,
σελ. 924, τιμή 38,34 ευρώ

Ο τόμος επιχειρεί να ρίξει λίγο περισσότερο φως στις πολύπλοκες σχέσεις που συνδέουν την οικονομική συνθήκη με την ποίηση, την πεζογραφία και τη δραματουργία, θέτοντας το χρήμα τόσο ως προϋπόθεση όσο και ως αντικείμενο της λογοτεχνίας. Σαράντα τρεις καθηγητές και συγγραφείς από οκτώ χώρες, προερχόμενοι από διαφορετικούς χώρους (θεατρολογία, κοινωνική φιλοσοφία, συγκριτική και νεοελληνική φιλολογία, κινηματογραφικές και οικονομικές σπουδές, ιστορία της τέχνης, λαογραφία, ιστορία του πολιτισμού), προσεγγίζουν την εμπορευματική διάσταση της λογοτεχνίας και της τέχνης γενικότερα ή ανιχνεύουν τη λάμψη του χρήματος.

Δοκίμιο
Σταύρος Ζουμπουλάκης
Χριστιανισμός της χαράς –
Η μαρτυρία του πάπα Φραγκίσκου
Εκδόσεις Πόλις, 2015,
σελ. 88, τιμή 9 ευρώ
Ο πάπας Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα στραφεί εναντίον του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού, αρνείται την κυριαρχία του χρήματος. Θέλει μια Εκκλησία φτωχή και των φτωχών, αλλά ταυτόχρονα και κυρίως μια Εκκλησία προσευχόμενη. Ο χριστιανισμός του διαπνέεται απ’ αρχής μέχρι τέλους από την ιδέα της αποστολικότητας της Εκκλησίας και, αξεχώριστα, από τη χαρά της ζωής του χριστιανού. Αποστολή (missio) είναι να φέρεις και στους άλλους τη χαρά που έλαβες, τη χαρά των καλών ειδήσεων. Η αποστολή δεν αποτελεί μία από τις πολλές εκφράσεις της Εκκλησίας, ένα από τα έργα της, αλλά ιδρυτικό και συστατικό γνώρισμά της.
Αρχαιολογία
Δημήτρης Πλάντζος
Οι αρχαιολογίες του κλασικού –
Αναθεωρώντας τον εμπειρικό κανόνα
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2014,
σελ. 376, τιμή 24,50 ευρώ
Μακρινός απόγονος της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, η κλασική αρχαιολογία διαμορφώθηκε ως νεωτερικός επιστημονικός κλάδος κατά τον όψιμο 19ο αιώνα, μέσα από την ανάγκη της Δύσης να συγκροτήσει μια διακριτή πνευματική γενεαλογία. Μελετάται ο τρόπος με τον οποίο η κλασική αρχαιολογία οργάνωσε την έρευνα και ερμηνεία του κλασικού πολιτισμού κατά τα μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα. Σκοπός είναι να διαφανούν οι ιδεολογικές παράμετροι που καθορίζουν τη διαχρονική και συγχρονική εικόνα του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, μέσω μιας διευρυμένης, διεπιστημονικής θεωρητικής συζήτησης.
Λεξικό
Νίκος Δ. Πλατής
Index Maladictus /
Το Βρωμολεξικό – Βιβλίο πρόχειρο σε όλους
(υβριστές, υβριζόμενους, αλλά και αρχάριους)
Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2014,
σελ. 320, τιμή 18 ευρώ
Το σατιρικό αυτό λεξικό αποτυπώνει έναν θυμωμένο και πολλαπλώς προκλητικό λόγο. Αποτελείται από περίπου 90.000 λέξεις και εκατοντάδες σπάνιες εικόνες, σχετικές προς το όλον θέμα. Περιλαμβάνει πάμπολλες βρισιές, κάμποσες κατάρες, αρκετές βλασφημίες, πλήθος ακατονόμαστες φράσεις, προσβλητικές κι απειλητικές, ελληνικές κυρίως αλλά και αλλοδαπές. Περιέχει επίσης ύβρεις, υβριστικά ήθη και έθιμα του Μεσαίωνα, του ’21, της αρχαίας Ρώμης, του μεσοπολέμου και του μεταπολέμου, του Βυζαντίου, των σπηλαιανθρώπων, της μεταπολίτευσης, του μνημονίου, των παιδικών, των εφηβικών και μετεφηβικών χρόνων του συγγραφέα.
Ποίηση
Βασίλης Λαδάς
Ο Γιάννης κι η Μαρία –
Μια ερωτική ιστορία

Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2014,
σελ. 91, τιμή 8 ευρώ
«Ημέρα δόξης και πτώσης είναι η Κυριακή / για τα δρομάκια και τις λεωφόρους της πόλης. / Ημέρα αβέβαιη για τα αδέσποτα στις πλατείες / για τα περιστέρια στα αετώματα των κτιρίων. / Για τους ανθρώπους για τους ταπεινούς ημέρα διφορούμενη / αν είναι η πρώτη αν η τελευταία μέρα της εβδομάδος. / Ο Γιάννης κι η Μαρία στο μπαρ αναρωτιούνται / αν άρχισε, αν τέλειωσε η ιστορία τους». Το βιβλίο περιέχει σε θεματική ενότητα τεσσάρων κεφαλαίων νέα ποιήματα και ποιήματα των συλλογών «Ο Γιάννης και η Μαρία» (1972), «Ραντεβού» (1984), «Βράδυ στο σπίτι» (1986), «Το νεκρό παιδί» (1990), «Διπλή πόλη» (1994) και «Παραβολή» (2001).
Περιοδικό
Φρέαρ
Τεύχος 10
Ιανουάριος 2015,
σελ. 226, τιμή 9 ευρώ
Στο νέο τεύχος του περιοδικού δημοσιεύεται μια μεγάλη συνέντευξη του σύρου ποιητή Αδωνι («Η ταυτότητα έρχεται από το μέλλον»), το όνομα του οποίου ακούγεται συχνά στις συζητήσεις για το Νομπέλ Λογοτεχνίας, καθώς και συνεντεύξεις με την καναδέζα συγγραφέα Μάργκαρετ Ατγουντ και τον κολομβιανό ποιητή Χάιμε Χαραμίγιο Εσκομπάρ («Η σοβαρότητα επίσης είναι μια προσποίηση»). Διαβάζουμε ακόμη επτά αδημοσίευτες επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη προς τον σουηδό μεταφραστή του BörjeAnders Olof Knös, ένθερμο φιλέλληνα και υπερασπιστή της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ