Ο πιανίστας, ο δάσκαλος, ο μαέστρος
Επιμέλεια Δημήτρης Ιωάννου, Κατερίνα Παναγιωτίδου.
Θεσσαλονίκη, 2014, σελ. 201

Την πολυσχιδή προσωπικότητα του Γιώργου Θυμή μέσα από τις πέντε ιδιότητές του (πιανίστας, διευθυντής ορχήστρας, δάσκαλος, συνθέτης, συμμέτοχος σε όργανα φορέων και διοργανώσεων) επιχειρεί να «φωτίσει» η εν λόγω έκδοση. Η μονογραφία, σε επιμέλεια Δημήτρη Ιωάννου και Κατερίνας Παναγιωτίδου, υπήρξε μεγάλη επιθυμία και όνειρο του Θυμή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2009, προτού προλάβει να δει το βιβλίο να κυκλοφορεί. Αυτό που πρόλαβε σίγουρα ήταν να «σφραγίσει» τα μουσικά πράγματα της γενέτειράς του, της Θεσσαλονίκης, όπου είδε το πρώτο φως της ζωής στις 4 Φεβρουαρίου 1925.

Ο Θυμής γεννήθηκε σε οικογένεια με καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Ο ίδιος σπούδασε πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με υποτροφία της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης (1951-1954). Μελέτησε Ανώτερα Θεωρητικά και Σύνθεση με τον Σόλωνα Μιχαηλίδη και διεύθυνση ορχήστρας στη Μοτσάρτειο Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ, απ’ όπου το 1962 έλαβε δίπλωμα αρχιμουσικού.
Το 1954 διορίστηκε καθηγητής πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε ως το 1991. Το 1962 έγινε αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και το 1971 γενικός διευθυντής της ως το 1982, οπότε και αποχώρησε. Συνεργάστηκε με τις σημαντικότερες ελληνικές ορχήστρες, ενώ διηύθηνε και πολλές συναυλίες στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Ρουμανία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Βουλγαρία, Γερμανία κ.ά.).
Τον κύριο κορμό της έκδοσης αποτελούν η αυτοβιογραφία του Γιώργου Θυμή και οι πληροφορίες για τις εμφανίσεις του ως πιανίστα και μαέστρου. Για τη διδακτική δράση του υπάρχει κατάλογος των μαθητών και μαθητριών του, ενώ, όπως σημειώνει στο προλογικό του σημείωμα ο Δημήτρης Ιωάννου, για κάθε συναυλία υπάρχουν όλα τα τεκμήρια –προγράμματα, φωτογραφίες, δημοσιεύσεις, κριτικές –στο αρχείο του Θυμή, το οποίο βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου μελετητή. «Μια πλήρης αναφορά ή συμπερίληψη στην παρούσα έκδοση θα δημιουργούσε πρόβλημα όγκου και χρηστικότητάς της» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αναμνήσεις και γνώμες από προσωπικότητες της μουσικής που γνώρισαν τον Θυμή παρατίθενται επίσης στην έκδοση. Ανάμεσά τους τα κείμενα του πιανίστα και συνθέτη Κυπριανού Κατσαρή αλλά και του μαθητή του, διακεκριμένου πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη. Σημαντική συνεισφορά αποτελεί το αναλυτικό κείμενο για τη συνθετική παραγωγή του Γιώργου Θυμή το οποίο υπογράφει ο πιανίστας και μουσικολόγος Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος. Παράλληλα παρατίθενται συνεντεύξεις του Θυμή στον Τύπο, ενώ το χρονολόγιο της ζωής και του έργου του το οποίο περιλαμβάνεται επίσης άρχισε να συντάσσεται όσο ακόμη βρισκόταν εν ζωή και έχει ελεγχθεί, διορθωθεί και συμπληρωθεί από τον ίδιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ