Αρχαιολογία
Συλλογικό
ΕΓΡΑΦΣΕΝ ΚΑΙ ΕΠΟΙΕΣΕΝ –
Μελέτες κεραμικής και εικονογραφίας
προς τιμήν του καθηγητή Μιχάλη Τιβέριου
Επιμέλεια Πάνος Βαλαβάνης, Ελένη Μανακίδου.
Εκδόσεις University Studio Press, 2014,
σελ. 598, τιμή 55 ευρώ

Το βιβλίο περιλαμβάνει 45 αρχαιολογικές εργασίες διαπρεπών μελετητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που αναφέρονται σε κορυφαίες εκφράσεις της αρχαίας ελληνικής τέχνης, όπως η κεραμική και η εικονογραφία. Οι κύριοι άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται οι μελέτες είναι η αρχαία ελληνική αγγειογραφία και κυρίως η αττική παραγωγή, ο τρόπος εργασίας των αγγειογράφων, τα αγαπητά σχήματα των αγγείων, η διακόσμηση και τα ποικίλα εικονογραφικά θέματά τους, το εμπόριο και η χρήση των αγγείων από τους αγοραστές τους, καθώς και η υιοθέτηση θεμάτων από την ελληνική μυθολογία σε έργα της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου.

Ποίηση
Κώστας Βάρναλης
Aπαντα τα ποιητικά (1904 -1975)
Εκδόσεις Κέδρος, 2015,
σελ. 544, τιμή 30 ευρώ

Η πρώτη συγκεντρωτική έκδοση της ποίησης του Κώστα Βάρναλη. Καθίσταται ευδιάκριτη και ευπρόσιτη η μακρόχρονη δημιουργική διαδρομή του ποιητή στον εικοστό αιώνα. Ο αναγνώστης παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις μεταμορφώσεις της βαρναλικής ποίησης μέσα στον χρόνο, καθώς το βιβλίο συστεγάζει τις συλλογές Πυθμένες και Κηρήθρες (επιμέλεια Κώστα Κασίνη), Προσκυνητής (επιμέλεια Γ. Π. Σαββίδη), Το φως που καίει και Σκλάβοι πολιορκημένοι (επιμέλεια Γιάννη Δάλλα), «Ελεύθερος κόσμος», Οργή λαού (επιμέλεια Γ. Π. Σαββίδη) και την ανθολόγηση του ποιητή, που εδώ τιτλοφορείται Σκόρπια ποιήματα.

Ιστορία
Συλλογικό
Αυτοκρατορίες σε πόλεμο 1911-1923
Επιμέλεια Robert Gerwarth και Erez Manela.
Μετάφραση Ελένη Αστερίου.
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014,
σελ. 440, τιμή 25 ευρώ

O Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος παρουσιάζεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των ένοπλων συγκρούσεων που οδήγησαν στην κατάρρευση όχι μόνο συγκεκριμένων αυτοκρατοριών αλλά και μιας ολόκληρης αυτοκρατορικής παγκόσμιας τάξης. Αν είναι να εννοήσουμε σοβαρά τον Μεγάλο Πόλεμο ως έναν παγκόσμιο πόλεμο, χρειάζεται να λάβουμε πληρέστερα υπόψη τα θέατρα του πολέμου που βρίσκονταν όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και πολύ πέραν της Ευρώπης, στην Ασία και στην Αφρική, και μαζί τις εμπειρίες εκατομμυρίων αυτοκρατορικών υπηκόων που κλήθηκαν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της κυβέρνησής τους σε όλη την εμπόλεμη περίοδο.

Αφηγήσεις
Αχιλλέας Κυριακίδης
Μουσική και άλλα πεζά (1973-1995)
Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
σελ. 408, τιμή 15,90 ευρώ

Στα κείµενα του πρώτου Κυριακίδη υπάρχουν οι Κάφκα και Καμύ, Μπέκετ και Ιονέσκο («Διαφάνεια» του 1973 και «Στοιχεία ταυτότητος» του 1977). Στα σταυροδρόµια των λαβυρίνθων συναντώνται η Ιστορία και ο μύθος: διηγήµατα που δεν γράφτηκαν ποτέ, επιστολές που αυτοχειριάζονται («Ο πληθυντικός µονόλογος» του 1984)· και έπειτα, ο Παρασκευάς σκοτώνει τον Ροβινσώνα και η Πηνελόπη γυρίζει επιτέλους στον Οδυσσέα («Διεστραµµένες ιστορίες» του 1988). Τα πεζά της «Μουσικής» (1995) διαψεύδουν την αποφθεγµατική ρήση που θέλει τη μουσική να έχει σταµατήσει στον Μπαχ και τη ζωγραφική στις «Μενίνας» του Βελάσκεθ.

Μελέτη
Γιώργος Ανδρειωμένος
Ανιχνεύοντας τον πρώιμο Βρεττάκο
(Με αφορμή ένα μαθητικό του τετράδιο)
Εκδόσεις Ποταμός, 2015,
σελ. 216, τιμή 12 ευρώ

Η πρώιμη ποιητική περίοδος του Νικηφόρου Βρεττάκου δεν έχει απασχολήσει την έρευνα στον βαθμό που θα της άξιζε, υποστηρίζει ο συγγραφέας. Και όμως, προτού καν αποτολμήσει ο δημιουργός να τυπώσει σε βιβλίο τα πρωτόλειά του, ξεκίνησε από μαθητής να δημοσιεύει ποιήματα σε τοπικές εφημερίδες, ενώ παράλληλα έγραφε στίχους σε ένα τετράδιο το οποίο απόκειται στο προσωπικό του αρχείο. Το βιβλίο επιχειρεί να αναδείξει και να συζητήσει τις στιχουργικές και υφολογικές αναζητήσεις στα συγκεκριμένα πρωτόλεια του ποιητή εντάσσοντάς τα ταυτόχρονα στο συνολικό του έργο και στις συνιστώσες της εποχής και του βίου του.

Δοκίμιο
κώστας γουλιάμος
Το τερατώδες είδωλο της Ευρώπης
Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2014,
σελ. 112, τιμή 7,22 ευρώ

Ο συγγραφέας επιχειρεί μια κριτική ανάγνωση και διάγνωση της υπερτροφίας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Υποστηρίζει ότι η ανασύνθεση του καπιταλισμού και η επιβολή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών από το έθος του «διευθυντηρίου των Βρυξελλών» οδηγούν στην εμπέδωση κουλτούρας κρίσης και δημιουργούν έναν επικίνδυνο και χαοτικό κόσμο. Παράλληλα δείχνει πώς η Ευρωπαϊκή Ενωση –στρατιωτική περιφέρεια του ΝΑΤΟ και υποκατάστατο του υπερκαπιταλιστικού κοσμοπολιτισμού αλλά και του ευρωπαϊκού εθνικισμού –έχει κατεδαφίσει τις εργασιακές σχέσεις και έχει διαβρώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ