Ιστορία
Πέτρος Θ. Πιζάνιας
Η ιστορία των νέων Ελλήνων –
Από το 1400 έως το 1820
Εκδόσεις Εστία, 2014,
σελ. 556, τιμή 29 ευρώ

Μέσα από ποιες ιστορικές διαδικασίες διαφοροποιήθηκαν οι νέοι Ελληνες από το οθωμανικό σύστημα κυριαρχίας και ταυτοχρόνως ξεχώρισαν από τις υπόλοιπες βαλκανικές εθνοπολιτισμικές ομάδες; Το γενικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται κάθε επιμέρους ανάλυση αυτής της μελέτης είναι οι σχέσεις μεταξύ ελλήνων υποτελών, οθωμανών κυρίαρχων και Ευρωπαίων, στις εκάστοτε ιστορικές εκδηλώσεις τους. Οι νέοι Ελληνες, ποικίλες κοινωνικές ομάδες και πληθυσμοί, διαμορφώθηκαν ιστορικά με αλλεπάλληλες διαφοροποιήσεις από το οθωμανικό πλαίσιο, χωρίς να διαθέτουν μεταξύ τους ομοιογενή χαρακτηριστικά εξαρχής.

Μυθιστόρημα
Aldus Huxley
Αντίστιξη
Μετάφραση Νίκος Σταμπάκης
Εκδόσεις Μέδουσα, 2014,
σελ. 608, τιμή 19,50 ευρώ
Δανειζόμενος έναν μουσικό όρο για τον τίτλο του βιβλίου (1928) ο Αλντους Χάξλεϊ υφαίνει μια πολυεπίπεδη πλοκή βασισμένη στις αντιθέσεις μιας πληθώρας χαρακτήρων που ανήκουν στην άρχουσα τάξη και στην ελίτ της διανόησης της εποχής του. Μέσα από επί μέρους ιστορίες εμβαθύνει σε θέματα διαχρονικά όπως ο έρωτας, η σεξουαλικότητα, η απιστία και οι κοινωνικές διακρίσεις. Ο μόνιμος προβληματισμός του για τον διχασμό ανάμεσα στο πάθος και στη λογική βρίσκει την πληρέστερη έκφρασή του σε αυτό το μυθιστόρημα ιδεών που προκαλεί αίσθηση με την τόλμη των περιγραφών του.

Θεωρία
Ian Hodder
Συνύφανση – Μια αρχαιολογία των σχέσεων
μεταξύ ανθρώπων και πραγμάτων
Μετάφραση Νίκος Κούρκουλος
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2014,
σελ. 352, τιμή 24,50 ευρώ

Ο συγγραφέας αξιοποιεί συμπεριφορικές, οικολογικές και εξελικτικές θεωρίες προκειμένου να διερευνήσει γιατί οι συνυφάνσεις τείνουν να αυξάνονται σε κλίμακα και πολυπλοκότητα, και το πώς ευνοούν την αλλαγή, στρέφοντάς την όμως, λόγω της δυσκολίας για αναστροφή και με μη τελεολογικό τρόπο, προς ορισμένες κατευθύνσεις. Η θεωρία της συνύφανσης επιμένει στην απειθαρχία των πραγμάτων, στον τρόπο που οι φυσικές ιδιότητές τους μας αντιστέκονται και μας περιορίζουν, αποφεύγοντας ωστόσο να υποχωρήσει σε ξεπερασμένους ντετερμινισμούς και υλισμούς, αφήνοντας χώρο στην ενδεχομενικότητα και την απροσδιοριστία.
Ερευνα
Γουίλιαμ Τ. Βόλμαν
Φτωχοί άνθρωποι
Μετάφραση Γιώργος Κυριαζής
Εκδόσεις Κέδρος, 2014,
σελ. 496, τιμή 22 ευρώ
Ο αμερικανός συγγραφέας εξερευνά σ’ αυτό το βιβλίο τις συναισθηματικές, ψυχολογικές και υλικές παραμέτρους της φτώχειας. «Γιατί είσαι φτωχός;» –αυτή ήταν η απλή ερώτηση που έκανε ο ίδιος κατά τις επισκέψεις του σε πόλεις και χωριά σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ο Βόλμαν επιχειρεί να αντικρίσει κατάματα τη φτώχεια σε όλες τις εκφάνσεις της, την απελπισία και την ωμότητα, την περηφάνια και τον τρόμο, την άγρια δυστυχία και τη σιωπηλή παραίτηση. Οι φτωχοί, λοιπόν, παίρνουν τον λόγο και μιλούν για τις αιτίες και τις συνέπειες της εξαθλίωσής τους, σύμφωνα με τους δικούς τους κοινωνικούς, πολιτισμικούς, θρησκευτικούς όρους.
Νουβέλα
Γκυ ντε Μωπασάν
Η χοντρομπαλού
Μετάφραση Αμαλία Τσακνιά
Επίμετρο Λίζυ Τσιριμώκου
Εκδόσεις Κίχλη, 2014,
σελ. 176, τιμή 12 ευρώ
Νορμανδία, 1870. Μέσα στη δίνη του Γαλλοπρωσικού Πολέμου, δέκα πολίτες της Ρουέν διαφεύγουν από την κατεχόμενη πόλη, επιβαίνοντας σε μια άμαξα. Οι επιβάτες αποτελούν μικρογραφία της γαλλικής κοινωνίας: ευγενείς, αστοί και δύο μοναχές συνιστούν την ομάδα των «καθωσπρέπει» ατόμων, που εκπλήσσονται δυσάρεστα όταν ανακαλύπτουν ότι συνταξιδεύουν με μια νεαρή πόρνη, τη Χοντρομπαλού. Κατά τη διάρκεια του αναγκαστικού συγχρωτισμού τους τα εθνικά και κοινωνικά στερεότυπα ανατρέπονται: ενώ τα ευυπόληπτα πρόσωπα τηρούν στάση ιδιοτελούς ουδετερότητας, η Χοντρομπαλού εκφράζει έναν αγνό και πηγαίο πατριωτισμό.
Περιοδικό
Διεθνής και ευρωπαϊκή πολιτική
Τεύχος 32
Εκδόσεις Παπαζήση,
Ιούλιος – Οκτώβριος 2014,
σελ. 336, τιμή 20 ευρώ
Η τετραμηνιαία πολιτική και οικονομική επιθεώρηση φιλοξενεί ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης (Κ. Σημίτης, Ν. Διαμαντούρος, Κ. Τσουκαλάς κ.ά.) αλλά και μια ενότητα εκτιμήσεων (Ε. Βενιζέλος, Γ. Χαρδούβελης, Τ. Γιαννίτσης κ.ά.) για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Περιλαμβάνονται επίσης δύο ενδιαφέροντες «φάκελοι» με κείμενα που επιχειρούν να αναλύσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στα αντίστοιχα πεδία: «Ο Σόιμπλε, ο Ντράγκι και η στασιμότητα της ευρωζώνης» και «Ο ρόλος της Τουρκίας στον κόσμο στην εποχή του Ερντογάν». Παρεμβάσεις, τέλος, για τις ισορροπίες στην Ευρώπη και στον κόσμο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ