Νάντια Βαλαβάνη
Η αρπαγή της Ελλάδας –
Χρέος και ιδιωτικοποιήσεις:
ένα κοινοβουλευτικό χρονικό
Εκδόσεις Λιβάνη, 2015

Στο νέο της βιβλίο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη (Ηράκλειο, 1954), οικονομολόγος με ενεργή συμμετοχή στον φοιτητικό αντιδικτατορικό αγώνα, επιχειρεί να αναδείξει τον φαύλο δεσμό ανάμεσα στο μη βιώσιμο χρέος και στις ιδιωτικοποιήσεις. Οι δεύτερες γίνονται εν ονόματι του πρώτου αλλά έχουν τελικώς θύμα, υποστηρίζει η ίδια, τη δημοκρατία και την κρατική κυριαρχία, γεγονός που ξεπερνά μάλιστα τον χρονικό ορίζοντα των μνημονίων. Ο τίτλος «Η αρπαγή της Ελλάδας» (εκδόσεις Λιβάνη) υπαινίσσεται ότι, σε μια σύγχρονη μετάλλαξη του αρχαίου μύθου για την «αρπαγή της Ευρώπης», η Ευρώπη από θύμα έχει καταστεί η ίδια δράστης της αρπαγής. Το βιβλίο βασίζεται σε δεκάδες κοινοβουλευτικές, κυρίως, παρεμβάσεις της Νάντιας Βαλαβάνη από τον Ιούνιο του 2012 ως τα τέλη του 2014 οι οποίες οργανώνονται σε πέντε κεφάλαια ώστε να συνιστούν ένα πλήρες «χρονικό» των ιδιωτικοποιήσεων. Η ίδια είχε την ευθύνη παρακολούθησης των ιδιωτικοποιήσεων εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν ειδική εισηγήτρια για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014.

Στο πρώτο κεφάλαιο («Πολλαπλασιάζοντας την κοινωνική καταστροφή») η Νάντια Βαλαβάνη περιγράφει τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της «εσωτερικής υποτίμησης». Η πρωτοφανής ύφεση που επέφερε αυτή η στρατηγική «δεν οφείλεται ούτε σε άγνοια της οικονομικής θεωρίας και της οικονομικής Ιστορίας, ούτε σε ελληνικές ιδιαιτερότητες» γράφει η ίδια. «Είναι απόλυτα συνειδητή και επιδιωκόμενη. Αποσκοπεί στη συμπίεση των μισθών κάτω από το όριο της φτώχειας, σε ένα έδαφος τεράστιας ανεργίας, στη συντριβή των συνδικάτων και στην εκμηδένιση των εργαζομένων» συμπληρώνει, υπογραμμίζοντας τον ειδικό ρόλο των περίφημων «λανθασμένων πολλαπλασιαστών» του ΔΝΤ.

Στο δεύτερο κεφάλαιο «Τα οικονομικά του Μαρκήσιου ντε Σαντ») αναλύεται ο ρόλος του κρατικού χρέους ως εργαλείου αποικιοποίησης της Ελλάδας, όχι μόνο διά των μνημονίων, αλλά και μέσω των κανονισμών «two pack» για ενισχυμένη επιτήρηση των χωρών ως την αποπληρωμή του 75% του χρέους τους. Η Νάντια Βαλαβάνη υπενθυμίζει και ποιος «σώθηκε» από το PSI σημειώνοντας ότι «οι ευρωπαϊκές τράπεζες «ξεφορτώνονταν» επί δύο χρόνια ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα τη στιγμή του PSI η καθαρή θέση τους να έχει κατέβει από τα 141 δισ. το 2010 σε μόλις 35 δισ.».

Στο τρίτο κεφάλαιο («Ολα για πούλημα ή πώς να διαλύσετε μια χώρα») θίγεται η συνάρτηση χρέους και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας μέσω του «μεσίτη» ΤΑΙΠΕΔ. Προκρίνεται εδώ η γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος και εξηγείται γιατί «οι περισσότερες μεγάλες χώρες της Ευρώπης διακρατούν τις στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις τους υπό δημόσιο έλεγχο» τη στιγμή που «επιβάλλουν την ιδιωτικοποίηση των αντίστοιχων επιχειρήσεων των μικρότερων χωρών».

Στο τέταρτο («Τα αποτυπώματα της λεηλασίας») και πέμπτο κεφάλαιο («Η Ελλάδα ως οικόπεδο προς μεταβίβαση») η Νάντια Βαλαβάνη καταρτίζει μια ιδιότυπη «μαύρη λίστα» επιδιδόμενη στον εξονυχιστικό απολογισμό των ιδιωτικοποιήσεων σχεδόν σε όλους τους τομείς που το κράτος διέθετε συμμετοχή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νερού όπου η Κομισιόν «μεταμφιεσμένη» σε τρόικα ζητεί την πάση θυσία ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ανάλογες διαπιστώσεις γίνονται για την ενέργεια, τις αερομεταφορές και τους σιδηροδρόμους. Από τα σημαντικότερα κρατικά ακίνητα που πουλήθηκαν ξεχωρίζει το «χρονικό ενός παραθαλάσσιου σκανδάλου» που αφορά το Ελληνικό. Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Νάντιας Βαλαβάνη είχαν ως αποτέλεσμα, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Εισαγγελέας Διαφθοράς να διατάξει, τελικώς, προκαταρκτική έρευνα για το αδίκημα της απιστίας από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σε βάρος του Δημοσίου.

  • Η παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη – εκ νέου υποψηφίας στη Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ – πραγματοποιείται αύριο, 19/1, στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο Ιλίσια (Παπαδιαμαντοπούλου 4 και Βασ. Σοφίας). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Αλέξης Τσίπρας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπ. βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιώς, Νίκος Κοτζιάς και Πέτρος Παπακωνσταντίνου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κιμπουρόπουλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ