προσωπική αφήγηση
Ελένη Σικελιανός
Το βιβλίο του Τζον
Mετάφραση Κατερίνα Σχινά
Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ. 201, τιμή 10,50 ευρώ

Η εξιστόρηση της ζωής του Τζον, γιου του Γλαύκου, του μοναχογιού του Αγγελου και της Εύας Σικελιανού, από την κόρη του, την αμερικανή ποιήτρια Ελένη Σικελιανός. Μέσα από αναμνήσεις, επιστολές, ποιήματα και ημερολογιακές εγγραφές παρουσιάζεται ο επαναστάτης και εκκεντρικός Τζον, εκείνος που δεν αποφοίτησε ποτέ από το σχολείο, ο ταλαντούχος μουσικός, ο οραματιστής, ο φυσιολάτρης, ο τοξικομανής. Συγκινητική αλλά και καταγγελτική, η βιογραφία παρακολουθεί τη ζωή του Τζον ως τον θάνατό του το 2001, σε ένα δωµάτιο ξενοδοχείου από υπερβολική δόση έχοντας ζήσει επί τρία χρόνια, άστεγος, στους δρόµους της Αλµπουκέρκης.

θέατρο
Θόδωρος Χατζηπανταζής
Διάγραμμα ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014,
σελ. 672, τιμή 20 ευρώ

Ενας καταξιωμένος μελετητής του νεοελληνικού θεάτρου χαρτογραφεί τις αφετηρίες και τους σταθμούς, τις συνέχειες και τις ρήξεις που διαμορφώνουν το νεοελληνικό θεάτρο από τα χρόνια του Κυπριακού Κύκλου των Παθών και του Κρητικού Θεάτρου ως το κίνημα του μεταμοντερνισμού στην Αθήνα των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Συγγενικός στη μεθοδολογία με την «Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας» του Κ. Θ. Δημαρά, ο τόμος αποτιμά συγγραφείς και έργα και καταγράφει τους θιασάρχες, τις βεντέτες, τις θεατρικές σκηνές, τους σκηνοθέτες, τα είδη, τα ρεύματα. Με έμφαση ως το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

δοκίμια
Λένα Διβάνη
Η «ύπουλος θωπεία».
Ελλάδα και ξένοι, 1821-1940
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014,
σελ. 512, τιμή 26,63

Η ξενοφοβία του 19ου αιώνα, τα δάνεια της Επανάστασης, η ξενοκρατία στο ελληνικό βασίλειο, οι ματαιώσεις στη Μικρασιατική Εκστρατεία, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών. Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής και συγγραφέας εξετάζει πώς αντέδρασαν η ελληνική κοινωνία και ο κρατικός μηχανισμός σε καθετί εισαγόμενο στα χρόνια 1821-1940 και αν και κατά πόσον η Ελλάδα μπορούσε να απορροφήσει την αλλαγή σε έναν κόσμο που μεταβαλλόταν δραματικά. Αν οι ξένοι προσπαθούσαν πάντα να μας φέρουν στα μέτρα τους, ρωτά, εμείς επιχειρήσαμε ποτέ σοβαρά να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις;

φιλοσοφία
Giovanni Pico Della Mirandola
Λόγος περί της αξιοπρέ­πειας του ανθρώπου
Μετάφραση Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου.
Εισαγωγή, σημειώσεις Yves Hersant.
Εκδόσεις Αγρα, 2014,σελ. 146, τιμή 14 ευρώ

Ο άνθρωπος ως δημιουργός του εαυτού του βρίσκεται στο κέντρο αυτού του ουμανιστικού κειμένου που θεωρήθηκε αιρετικό από την επίσημη Εκκλησία στην εποχή του αλλά έχει καταγραφεί ως «μανιφέστο της Αναγέννησης» στην ιστορία των Γραμμάτων. Ο φλωρεντινός φιλόσοφος Πίκο ντέλα Μιράντολα (1463-1494), που προκάλεσε την Παπική Εκκλησία με τις 900 θεολογικές, φιλοσοφικές και καβαλιστικές «Θέσεις» του προς συζήτηση, προτείνει εδώ μια νέα φιλοσοφία για τον άνθρωπο βασισμένη στην αναζήτηση της αλήθειας και στην ελευθερία της θέλησης, όπως εκφράστηκαν στη φιλοσοφία της αρχαιότητας, στις αποκαλυπτικές θρησκείες αλλά και στη μαγεία.

ιστορία του βιβλίου
Κ. Σπ. Στάϊκος
Διαχρονικά τεκμήρια της
πλατωνικής παράδοσης
Ατων, 2014,
σελ. 322, τιμή 17 ευρώ

Υπήρξε έκδοση του πλατωνικού corpus από την Ακαδημία; Τι υλικό περιήλθε στα χέρια των Αλεξανδρινών; Ποιος εισήγαγε στη ρωμαϊκή διανόηση τη σκέψη και τα βιβλία του Πλάτωνα; Ποια ήταν η πορεία της διάδοσης της πλατωνικής σκέψης κατά την ύστερη ρωμαϊκή εποχή και τον Μεσαίωνα, στη Δύση και στην Ανατολή; Ποια ήταν η τύχη του Πλάτωνα στον αραβικό κόσμο; Ποιος εμφύσησε τη συστηματική διδασκαλία της πλατωνικής σκέψης στη Δύση κατά την Αναγέννηση; Στα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει ο αρχιτέκτονας και βιβλιολόγος Κ. Σπ. Στάικος ακολουθώντας τα ίχνη χειρογράφων και βιβλίων.

περιοδικό
Οροπέδιο
Τεύχος 14,
Φθινόπωρο – χειμώνας 2014,
σελ. 240, τιμή 10 ευρώ

Στο νέο τεύχος του περιοδικού παρουσιάζονται ο πρωτοποριακός ρουμάνος ποιητής του Μεσοπολέμου Sasa Pana και η γερμανίδα ποιήτρια Else Lasker-Schüler, φιλοξενείται φωτογραφικό οδοιπορικό της Πόλυς Χατζημανωλάκη στη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη και μεταθανάτιο αφιέρωμα στον Παύλο Μάτεσι. Η Ελένη Κοσμά μεταφράζει τις «Στάχτες του Γκράμσι» (1954) του Παζολίνι και ο Σπύρος Ν. Παππάς δημοσιεύει το πρώιμο ανέκδοτο πεζοτράγουδο «Χωρίς Πατέρα» (1924) του Θεόδωρου Ντόρρου. Ελληνική και ξένη ποίηση, διηγήματα, βιβλιοκρισίες, ένα πορτρέτο του Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλου από την Ελισάβετ Κοτζιά και το κείμενο «Ποίηση και αλήθεια» του Τσβετάν Τοντόροφ συμπληρώνουν τον τόμο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ