ΜΕΛΕΤΗ
ΑΝΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ
Η διπλή ζωή του Σταντάλ –
Το έργο του, η κριτική
και η αναπαραγωγή της
επαναστατικής κουλτούρας
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014,
σελ. 220, τιμή 16 ευρώ

Η συγγραφέας εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ο Σταντάλ –ένας από τους μεγαλύτερους γάλλους μυθιστοριογράφους του 19ου αιώνα –μετατρέπει τα βιώματά του σε λογοτεχνία –από τη συναρπαστική περίοδο της Επανάστασης και του Ναπολέοντα –και διερευνά τις εναλλαγές της δεξίωσης του έργου του από τη λογοτεχνική κριτική και την κοινωνία –από την απόρριψή του από τον Ουγκό και τον Φλομπέρ ως την ανάδειξή του κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα σε αγαπημένο θέμα της λογοτεχνικής κριτικής. Πέραν της μελέτης των γραπτών του και την αξιοποίηση αρχειακού υλικού, η έρευνα στηρίχθηκε στη μελέτη της ογκώδους διεθνούς κριτικής βιβλιογραφίας.

ΙΣΤΟΡΙΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΛΑΖΑΡΗΣ
Η Αχαΐα στην Κατοχή 1941 – 1944

Εκδόσεις Διαπολιτισμός, 2014,
σελ. 426, τιμή 25 ευρώ

Η έρευνα είναι στηριγμένη κατά κύριο λόγο σε ένα πλήθος εγγράφων της εποχής που παρέμεναν αδημοσίευτα. Με ιδιαίτερη έμφαση στον αιφνιδιαστικό βομβαρδισμό της Πάτρας το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 –σκοτώθηκαν πάνω από 194 άνθρωποι –ο συγγραφέας, βαθύς γνώστης της τοπικής Ιστορίας, καταπιάνεται με ποικίλες όψεις της ιταλικής και γερμανικής κατοχής, από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, την προπαγάνδα του εχθρού και τα Τάγματα Ασφαλείας ως την οικονομική εξαθλίωση του πληθυσμού, τη φασιστική τρομοκρατία και τη δράση των εαμικών οργανώσεων. Το βιβλίο συνοδεύεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό.
ΑΦΗΓΗΜΑ

LAURENT MAUVIGNIER
Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη

Μετάφραση – Επίμετρο Σπύρος Γιανναράς.
Εκδόσεις Αγρα, 2014,
σελ. 80, τιμή 8,50 ευρώ

Η έμπνευση για τον συγκλονιστικό αυτό μονόλογο κατά του κοινωνικού ρατσισμού που έγραψε ο 47χρονος γάλλος πεζογράφος και δραματουργός Λοράν Μοβινιέ προήλθε από ένα εξωφρενικό περιστατικό που συνέβη τον Δεκέμβριο του 2009 στη Λυών. Το θύμα, ο 25χρονος Μικαέλ Μπλεζ, Γάλλος μεν αλλά με καταγωγή από τη Μαρτινίκα, συλλαμβάνεται σε ένα σουπερμάρκετ την ώρα που επιχειρεί να κλέψει μερικές μπίρες. Οι τέσσερις άνδρες της ασφάλειας του καταστήματος τον μεταφέρουν στην αποθήκη για «ανάκριση», όπου και βρίσκει τραγικό θάνατο από τα γρονθοκοπήματά τους. Ενα κείμενο καταγγελτικό, βαθιά πολιτικό.

ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Παντού στη Θεσσαλονίκη
σε βρίσκει η Ιστορία… –
Προσεγγίσεις στην πόλη
της ιστοριογραφίας και της
λογοτεχνίας (1912 – 1974)
Εκδόσεις Κέδρος, 2014,
σελ. 176, τιμή 11 ευρώ

Ο τόμος περιέχει επτά δοκιμές ιστοριογραφίας. Μνήμες, εικόνες και αναγνώσεις της ασπρόμαυρης πόλης (από το 1912 ως το 1974) προκαλούν ερεθίσματα και συνειρμούς για πρόσωπα και τόπους που σφράγισαν τη φυσιογνωμία της. Ο συγγραφέας, αντλώντας υλικό και ιδέες από ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία, από βιώματα και από παλαιές και σύγχρονες εφημερίδες, ιχνηλατεί, διασώζει και παρουσιάζει όψεις από το πολυσήμαντο ιστορικό, πνευματικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της γενέθλιας πόλης. Προτείνει έναν οδηγό μελέτης των σημείων από όπου πηγάζει η γνώση μας για την ιστορική ταυτότητα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Το Δέντρο

Τεύχος 201-202.
Δεκέμβριος 2014,
σελ. 174, τιμή 10 ευρώ

Στο νέο τεύχος του περιοδικού παρακολουθούμε τρία παράλληλα αφιερώματα: στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Φραντς Κάφκα και στη νεοελληνική κρίση. Στο δεύτερο μέρος των κειμένων για το σημαδιακό 1914 διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, τους Ανρί ντε Μοντερλάν, Γκιγιόμ Απολινέρ, Αντρέ Ζιντ και Αντρέ Μπρετόν. Κείμενα των Πρίμο Λέβι, Ορσον Γουέλς και Τζ. Μ. Κούτσι, μεταξύ άλλων, συνθέτουν ένα πορτρέτο του μεγάλου συγγραφέα της Πράγας που πέθανε πριν από 90 χρόνια. Για τη νεοελληνική κρίση στην κοινωνία και στη λογοτεχνία γράφουν και συζητούν οι Θ. Βαλτινός, Δ. Ραυτόπουλος, Π. Μαρτινίδης, Γ. Σιακαντάρης, Ρέα Γαλανάκη κ.ά.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Νέα Ευθύνη

Τεύχος 26.
Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2014,
σελ. 127, τιμή 8,5 ευρώ

Στο νέο τεύχος του περιοδικού φιλοξενούνται ένα πλούσιο αφιέρωμα στον Θανάση Βαλτινό (διαβάζουμε ένα αδημοσίευτο κείμενό του και μία συνέντευξη) και μια αφιερωματική συνεισφορά στην επέτειο των 400 ετών από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Προσεγγίσεις στο έργο του πεζογράφου από τους Δ. Πετσετίδη, Ε. Κοτζιά, Β. Χατζηβασιλείου, Ε. Μαρινάκου, Σ. Τσούπρου, Κ. Μπλάθρα, Μ.-Κ. Μώρο, Ν. Ορφανίδη, Β. Παπαγεωργίου, Δ. Κοσμόπουλο. Μια «Μικρή αναφορά στον Ελ Γκρέκο» συνθέτουν τα κείμενα των Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου, Σ. Μαρίνη, π. Σταμάτη Σκλήρη και Γιώργη Μυλωνά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ