Νάντια Λιαρέλλη
Ο Ρίκος, ο Ριρίκος και η μικρή Γλυκερία

Εικονογράφηση Χαρίδημος Μπιτσακάκης.Εκδόσεις Αιολίδα, 2014,
σελ. 48, τιμή 12 ευρώ

Παραμονή Χριστουγέννων δυο σκανταλιάρικα καλικαντζαράκια, ο Ρίκος και ο Ριρίκος, ανεβαίνουν στη γη ακολουθώντας τους πατεράδες τους κρυφά. Στον δρόμο όμως χάνονται. Η εξάχρονη Γλυκερία, ένα μικρό κορίτσι που θα συναντήσουν, θα τους βοηθήσει να βρουν τους γονείς τους.

Η συγγραφέας Νάντια Λιαρέλλη χρησιμοποιεί έναν παραδοσιακό μύθο και εντάσσοντάς τον στο παρόν, όπου υπάρχουν τηλέφωνα, βίντεο και κινητά, αφηγείται μια ιστορία για τη διαφορετικότητα. Στο παραμύθι συναντιούνται δύο κόσμοι διαφορετικοί, ένας κόσμος με ευκαιρίες και παροχές και ένας άλλος στον οποίον δεν υπάρχει τίποτε.

«Είναι ένα αντιρατσιστικό παραμύθι που μιλάει για την αφαιρετική ικανότητα των παιδιών σε ό,τι αφορά τη διαφορετικότητα. Εμείς τους μεταφέρουμε τις φοβίες και τις επιφυλάξεις μας, τα παιδιά είναι πολύ πιο υπερβατικά από εμάς, πιο ανοιχτά στον Αλλον. Το περιβάλλον τους ευθύνεται για την καχυποψία απέναντι στο διαφορετικό»
σχολίασε στο «Βήμα» η συγγραφέας. Μεγαλωμένη σε οικογένεια παραμυθάδων, με τη γιαγιά Αγγελικώ που αφηγούνταν σε γενιές παιδιών ιστορίες για βασιλόπουλα και δοκιμασίες σε μέρη μακρινά, η Νάντια Λιαρέλλη δηλώνει την προτίμησή της στα περιπετειώδη παραμύθια, με τα οποία μεγάλωσε και τα δικά της παιδιά. «Τα παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια λείπουν σήμερα από τη ζωή των παιδιών» παρατηρεί. «Τα παιδιά μεγαλώνουν ακούγοντας τα κλασικά παραμύθια για την Κοκκινοσκουφίτσα και τον κακό λύκο αλλά χωρίς επαφή με την γκάμα των λαϊκών παραμυθιών».
Η ιστορία που αφηγείται έχει ρίζες σε παιδικές αναμνήσεις, σε μια εποχή που οι ιστορίες για καλικαντζάρους κυκλοφορούσαν όλον τον χρόνο, όχι μόνο τα Χριστούγεννα: «Η αναφορά σε αυτούς ήταν τόσο συχνή που πολλοί μάλιστα πίστευαν ότι τους είχαν δει: ήταν μαύροι, άσχημοι, με κόκκινα μάτια».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ