Η συλλογή βραβευμένων διηγημάτων «Το πέμπτο σημείο του ορίζοντα» του συγγραφέα Θοδωρή Ι. Τσάκωνα (εκδόσεις Ι. Σιδέρης – Novel books) παρουσιάζεται την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στις 20.00 στο Polis Art Cafe στο αίθριο του Αρσάκειου Μεγάρου (Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5). Θα μιλήσουν ο λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης Σπύρος Μακρής και ο δημοσιογράφος Αντώνης Κοκορίκος. Συμμετέχει ο τραγουδοποιός Αποστόλης Καλτσάς και τραγουδάει η Σοφία Κουρτίδου.
Τα διηγήματα
Έχει στο κλείστρο τον υπεύθυνο για τον θάνατο του γιου του· και την ευκαιρία να τον εκδικηθεί. Απρόσμενη η αντίδρασή του…
Αγωνίζεται για να σωθεί από το ναυάγιο του πλοίου και το νερό τού φέρνει στη μνήμη την ομορφότερη εικόνα που είχε από τότε που γεννήθηκε και την είχε λησμονήσει. Απρόσμενη η εξέλιξη…
Ένας ισοβίτης παίρνει μαθήματα αυτοσυνείδησης και αυτοπροσδιορισμού από ένα τόσο δα μικρό ψάρι, ένα μονομάχο… Και εδώ απρόοπτη αντίδραση…
Μια γυναίκα πρόσφυγας γεμίζει με την εικόνα της τα όνειρα ενός έφηβου μετά τον πόλεμο. Πικρή η γεύση, γλυκό το όνειρο…
Μικρές ιστορίες με εκπεσόντες αγγέλους. Με μοντέλα που έπαθαν βλάβη. Με ήρωες που δεν έχουν χάσει την ηρωική τους διάσταση.
Και αν ο συγγραφέας ξανάγραφε την ιστορία και τους έδινε μια δεύτερη ευκαιρία; Και αν το υπέρτατο ον έδινε το περιθώριο διόρθωσης στις σπασμωδικές αντιδράσεις καθημερινών ηρώων; Πόσοι άλλωστε δεν έχουν μετανιώσει για πράξεις που αποδείχτηκαν λάθος;
Και όμως, εδώ όλα μοιάζουν αποτέλεσμα συνθηκών, καθορισμένων μα αφανών ενεργειών και παρενεργειών. Μια διαλεκτική σχέση προσωπικότητας και πράξης, υφασμένη στις δομές της κοινωνίας. Δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό που είναι; Ίσως ναι, αλλά πιθανόν και όχι.
Με μια γραφή παραστατική, «χτίζοντας» με κινηματογραφικές εικόνες έναν καμβά όπου το σασπένς κυριαρχεί, αποτέλεσμα κυρίως εσωτερικών συγκρούσεων που αποδίδει εύστοχα ο συγγραφέας, η συλλογή διηγημάτων «Το πέμπτο σημείο του ορίζοντα» παραδίδεται στους αναγνώστες με αρκετά παράσημα: «Το κλείστρο» πήρε το Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος του Diavasame.gr, «Το δώρο’» επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα του πανελλήνιου διαγωνισμού bonsai διηγήματος του περιοδικού «Πλανόδιον» και «Ο λώρος» έλαβε Α΄ Τιμητικό Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
Ο συγγραφέας
Ο συγγραφέας, εκπαιδευτικός – παιδαγωγός ο ίδιος, έχει εντρυφήσει με επιτυχία στο δυσκολότερο περιβάλλον, αυτό της προσχολικής αγωγής, παραθέτοντας παράλληλα πολλά πρωτότυπα θεατρικά που κατάφεραν να αγγίξουν τις ευαίσθητες χορδές των ενηλίκων και παράλληλα να ψυχαγωγήσουν (με την αρχαιοελληνική έννοια), με εύστοχους συμβολισμούς, τους μικρούς πρωταγωνιστές της ζωής μας.
Ο Θοδωρής Τσάκωνας γεννήθηκε το 1964 στον Πειραιά. Είναι εκπαιδευτικός προσχολικής αγωγής και λογοτεχνικά, ανήκει στη γένια των νέων συγγραφέων. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Λογοτεχνικής Γραφής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με αξιόλογους δασκάλους λογοτεχνίας και θεατρικής γραφής (Γιώργο Ρωμανό, Θανάση Βαλτινό, Αργυρώ Μαντόγλου, Ανδρέα Στάικο κ.ά). Έχει γράψει στίχους για τραγούδια, παραμύθια καθώς και πολλά παιδικά θεατρικά τα οποία παρουσιάζει κάθε χρόνο σε θεατρικές σκηνές. Ανάμεσα σε αυτά, είναι το έργο «Θεών παιχνίδια», μια αρχαία τραγωδία για παιδιά σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, η διασκευή στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» καθώς και η διασκευή για παιδικό θέατρο του λογοτεχνικού έργου «Αγαπητέ Θεέ» του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ. Eίναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών και ζει με την οικογένειά του στο Παλαιό Φάληρο.