αλληλογραφία
Bασίλης Bασιλικός – Mένης Kουμανταρέας
N
εανική αλληλογραφία 1954-1960
Επιμέλεια – πρόλογος Θανάσης Θ. Νιάρχος.
Εκδόσεις Τόπος, 2014,
σελ. 136, τιμή 13,90 ευρώ

Γράμματα εξομολογητικά, τρυφερά, γεμάτα από την αγωνία του έρωτα και την ανάγκη της φιλίας. Γράμματα που κυριαρχούνται από την επιθυμία ενός δημιουργικού μέλλοντος που θα τους αναδείξει ως συγγραφείς και θα στερεώσει τη φιλία τους. Γράμματα ενδεικτικά όχι μόνο των ενδιαφερόντων τους αλλά και μιας ολόκληρης εποχής: πρόκειται για τη βασανισμένη Ελλάδα της δεκαετίας του 1950, όταν ακόμη και ένα απλό ταξίδι από μια πόλη σε μια άλλη ήταν μια δύσκολη υπόθεση. Στο βιβλίο δεσπόζουν οι μορφές του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου, οι οποίες διαπερνούν κάθε σκέψη και προοπτική των παθιασμένων με την τέχνη αλληλογράφων.

μυθιστόρημα
Eρνεστ Xέμινγουεϊ
Οι χείμαρροι της άνοιξης

Μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος,
Εισαγωγή Κωστής Καλογρούλης.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014,
σελ. 144, τιμή 10,65 ευρώ

Μια ξεκαρδιστική φάρσα, με μοναδική θέση στο έργο του νομπελίστα συγγραφέα. Το βιβλίο αφηγείται, υποτίθεται, τις ερωτικές και άλλες περιπέτειες δύο εργατών σε ένα εργοστάσιο που φτιάχνει αντλίες σε μια μικρή πόλη του αμερικανικού Βορρά, το Πετόσκι, αλλά ουσιαστικά παρωδεί το «Μαύρο γέλιο» του Σέργουντ Αντερσον. Ταυτόχρονα βρίθει σατιρικών αναφορών στον Τζον Ντος Πάσος, στον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και στον Ντ. Χ. Λόρενς. «Οι χείμαρροι της άνοιξης», γραμμένοι με απλές, σύντομες προτάσεις και με επαναλήψεις λέξεων και φράσεων που επιτείνουν το κωμικό στοιχείο, αναδεικνύουν τον χιουμορίστα Χέμινγουεϊ.
ιστορία
Peter J. Bowler, Iwan Rhys Morus
Η ιστορία της νεότερης επιστήμης – Μια επισκόπηση

Μετάφραση Βαρβάρα Σπυροπούλου.
Επιμέλεια Θ. Αραμπατζής, Φ. Παπανελοπούλου.
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014,
σελ. 520, τιμή 20 ευρώ

Οι συγγραφείς εξερευνούν τόσο την ίδια την ιστορία της επιστήμης όσο και την επίδραση που άσκησε στη νεότερη σκέψη. Καταγράφουν όλες τις μείζονες εξελίξεις στο πεδίο της επιστημονικής σκέψης, από τις επαναστατικές ιδέες του 17ου αιώνα ως τα ζητήματα που εγείρονται στις ημέρες μας από τη θεωρία της εξέλιξης, τη γενετική, την πυρηνική φυσική και τη σύγχρονη κοσμολογία.Το βιβλίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων και εξετάζει σύγχρονες θεματικές όπως η σχέση της επιστήμης με τη θρησκεία, η εκλαΐκευση της επιστήμης, η επίδραση που ασκεί ο πόλεμος στην εξέλιξή της και η θέση των γυναικών στην ιστορία της.

μελέτη

Μαντώ Μαλάμου
Τα προσωπεία του Διονύσου –
Η Θυμέλη του Αγγελου Σικελιανού
και το αρχαίο δράμα

Εκδόσεις Γρηγόρη, 2014,
σελ. 480, τιμή 23,50 ευρώ

Το βιβλίο διερευνά την επίδραση του αρχαίου δράματος στη θεατρική δημιουργία του Αγγελου Σικελιανού υπό το πρίσμα του νιτσεϊκού αφορισμού «κάθε τραγικός ήρωας είναι προσωπείο του Διονύσου», σε συνδυασμό με τα τέσσερα είδη της «αγαθής μανίας» που αναφέρονται στον πλατωνικό διάλογο «Φαίδρος». Οι τραγωδίες της «Θυμέλης» αποτελούν την κατ’ εξοχήν σικελιανή υπόθεση: της θρησκείας, της φιλοσοφίας και των ποιητικών ειδών, με την (ανα)δημιουργία, όπως πιστεύει ο ποιητής, του Παγκόσμιου Μύθου. Ο Σικελιανός δεν έχει ως αφετηρία την αριστοτελική μίμησι αλλά τη μυητική λειτουργία της αρχαίας τραγωδίας.
πρακτικά

Φαίη Ζήκα (επιμ.)
Τέχνη, Σκέψη, Ζωή –
Η αισθητική φιλοσοφία
του Αλέξανδρου Νεχαμά

Εκδόσεις Οκτώ, 2014,
σελ. 200, τιμή 14 ευρώ

Ο Αλέξανδρος Νεχαμάς επαναφέρει το ωραίο στο προσκήνιο της σύγχρονης αισθητικής φιλοσοφίας συνδέοντας τη σκέψη με τον έρωτα και την τέχνη με τη ζωή. Ο τόμος συγκεντρώνει τις εισηγήσεις ενός συμποσίου που διοργανώθηκε προς τιμήν του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Ο φιλόσοφος παρουσιάζει συνοπτικά τις απόψεις του και απαντά στις κριτικές τοποθετήσεις των συνομιλητών του. Το βιβλίο διαμορφώνει μια συνολική εικόνα της αισθητικής φιλοσοφίας του Αλέξανδρου Νεχαμά και στοχεύει στον εμπλουτισμό της θεωρητικής συζήτησης με αντικείμενο την τέχνη και τους συσχετισμούς της με τη σκέψη και τη ζωή.

έρευνα
Ιάσων Πιπίνης
Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής.
Από την περουβιανή επανάσταση
του Βελάσκο στην μπολιβαριανή
επανάσταση του Τσάβες

Εκδόσεις Κέδρος, 2014,
σελ. 312, τιμή 15 ευρώ

Το βιβλίο καταγράφει σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Λατινική Αμερική του λεγόμενου «ποπουλισμού» κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Ο δημοσιογράφος δίνει έμφαση σε δύο προσωπικότητες: τον αμφιλεγόμενο ηγέτη της μπολιβαριανής επανάστασης στη Βενεζουέλα Ούγο Τσάβες, τον οποίο συνάντησε πριν από τον πρόσφατο θάνατό του, και τον Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, θείο του συγγραφέα κατά τα λοιπά, ο οποίος ως πρόεδρος του Περού κατά την περίοδο 1968-1975 εφάρμοσε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ο πρώτος θεωρούσε τον δεύτερο «πολιτικό του πατέρα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ