λεύκωμα
Μυκήνες 1954. Το καταμεσήμερο

Κείμενο: Αθηνά Κακούρη,
Φωτογραφίες: Robert McCabe,
Σχόλια: Lisa Wace French.
Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ. 290, τιμή 30 ευρώ

Είναι οι άνθρωποι που ανέδειξαν την απώτατη ιστορία της Ελλάδος με εργαλεία τους την ανασκαφή και την εξονυχιστική ανάλυση. Την ιστορία τους αφηγείται η Αθηνά Κακούρη, χήρα του αρχαιολόγου Σπύρου Ιακωβίδη. Το 1954 αποτελεί τόσο τη μέση όσο και τη στροφή που κάλυπταν με την αχλή τους τις Μυκήνες επί 3.000 χρόνια. Η συγγραφέας περιγράφει την περιπέτεια της αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής γραφής Β και το πώς αυτή άλλαξε τις απόψεις των ιστορικών περί της ελληνικής ιστορίας. Οι φωτογραφίες, ευαίσθητες και συχνά ποιητικές, δείχνουν τον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω περιοχή όπως ήταν πριν από την έλευση του τουρισμού.

επανέκδοση
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ
Η μεγάλη πλατεία –
Ιστορία των μέσων και νέων χρόνων

Εκδόσεις Κέδρος, 2014,
σελ. 560, τιμή 18,50 ευρώ

Ενα εμβληματικό έργο της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας που τιμήθηκε με το Α’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1988. Αφηγείται την ιστορία τεσσάρων προσώπων: του ρέμπελου Φώτη, του δημοσιογράφου Χρίστου, της προσφυγοπούλας Αγγέλας και του αμφιλεγόμενου και φιλόδοξου Γιάννη. Μαζί με τους άλλους δύο βασικούς χαρακτήρες, τους νεότερους σε ηλικία Αγγελο και Αντιγόνη, οι ήρωες του βιβλίου ανήκουν στις γενιές του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου. Στις σελίδες συναντώνται, εσκεμμένα ή τυχαία, ένα πλήθος από πρόσωπα και γεγονότα που συνθέτουν μια τοιχογραφία της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης.

ποίηση
ΛΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Η θέση του χρόνου

Εκδόσεις Το Ροδακιό, 2014,
σελ. 155, τιμή 15 ευρώ

Στον τόμο συγκεντρώνονται οι συλλογές του Λίνου Ιωαννίδη, μιας αξιοπρόσεκτης φωνής της ποιητικής γενιάς του ’90, οι οποίες κυκλοφόρησαν από το 1993 ως σήμερα. Προσεγγίζεται στο έργο του η αποκαλυπτική δύναμη της ποίησης μέσα από τοπία που συναρτώνται, όπως στις ταινίες του Ταρκόφκσι, στο μεταίχμιο πραγματικότητας και ενόρασης ενώ ο χρόνος διαστέλλεται σε εικόνες και η πρόοδος είναι αμφίδρομη. Τα ποιήματα είναι γραμμένα κατά την τελευταία εικοσαετία και αποτυπώνουν όλο το ρίγος της εναλλαγής ενός κόσμου που βυθίζεται με εκείνον που αναδύεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια του ανθρώπου της εποχής μας.

περιοδικό
Εντευκτήριο

Τεύχος 105
Απρίλιος – Ιούνιος 2014,
σελ. 176, τιμή 10 ευρώ

Στο νέο τεύχος του περιοδικού περιλαμβάνεται το κείμενο «Ο μετανάστης δεν έχει πρόσωπο, υπόσταση και παρελθόν» του βρετανού, πακιστανικής καταγωγής, πεζογράφου Χανίφ Κιουρέισι. Διαβάζουμε από τα πρώτα ποιήματα της 23χρονης Αρίστης Ζαΐμη ως «Τα ποιήματα του μεσονυχτίου» της Α. Αχμάτοβα. Διηγήματα και μικρά πεζά δημοσιεύουν, μεταξύ άλλων, οι Γ. Βέλτσος, Δ. Μίγγας και ο Γ. Σκαραγκάς. Ο Δ.Ν. Μαρωνίτης μεταφράζει τον Πρόλογο από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή ενώ ο Τ. Σιμώτας προδημοσιεύει μέρος από το «Η ιστορία ως θέαμα και ως όργανο πολιτικού προσανατολισμού. Ηρόδοτος – Θουκυδίδης».

θέατρο
HENRIK IBSEN
Χέντα Γκάμπλερ –
Δράμα σε τέσσερις πράξεις

Μετάφραση Βασίλης Παπαγεωργίου.
Εκδόσεις Σαιξπηρικόν, 2014,
σελ. 214, τιμή 12 ευρώ

Η «Χέντα Γκάμπλερ» –ο χαρακτήρας ανήκει στις κορυφαίες συλλήψεις του σύγχρονου θεάτρου –του νορβηγού δραματουργού γράφτηκε το 1890 στα δανέζικα (γλώσσα και της Νορβηγίας τότε) στο Μόναχο. Δημοσιεύτηκε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο στην Κοπεγχάγη και στη Χριστιανία (Οσλο) σε 10.000 αντίτυπα. Η μετάφραση του Βασίλη Παπαγεωργίου, η οποία έγινε έπειτα από πρόταση του θεάτρου Ακτίς Αελίου της Θεσσαλονίκης, βασίζεται –αν και όχι αποκλειστικά –στο κείμενο που περιλαμβάνεται στα Απαντα του Χένρικ Ιψεν. Η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο Μόναχο το 1891 παρουσία του ιδίου.

διηγήματα
ΠΑΥΛΟΣ ΗΛ. ΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Καπετάν Αγρα και Παραμυθίας γωνία

Εκδόσεις Τόπος,
σελ. 128, τιμή 12 ευρώ

Οι βασιλοπούλες και οι δράκοι, το φοβερό και το απρόβλεπτο δεν υπάρχουν μόνο στα παραμύθια αλλά και στη ζωή. Τη ζωή που δεν διστάζει να κραδαίνει κοφτερό λεπίδι ή ψαλίδι και να βουτάει στο αίμα τη μανιασμένη της λίμπιντο. Τη ζωή που επιβάλλεται είτε με φαλλούς εξουσίας είτε με απλές αφοπλιστικές ατάκες και τσιτάτα του Αϊνστάιν. Κάποιες φορές, πάλι, γονατίζει μπροστά σε απανθρακωμένα θύματα του φανατισμού ή προσκυνά δισκοπότηρα- σύμβολα, αποζητώντας λύτρωση. Στις δεκατέσσερις ιστορίες οι βασιλοπούλες ακκίζονται μέσα σε φουρό, οι δράκοι τρελαίνονται με τα τακούνια και ο στιγμιαίος έρωτας προκαλεί σεισμό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ