Μαρτυρία
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ
Αϊ-Στράτης – Θυμήματα εξορίας

Επιμέλεια – έρευνα – σχόλια Ηρακλής Κακαβάνης,
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014,
σελ. 304, τιμή 17 ευρώ

Ο ποιητής διώχθηκε εξαιτίας των αριστερών φρονημάτων του, παύτηκε από το λειτούργημα του εκπαιδευτικού και εξορίστηκε. Τις εμπειρίες του από τη δίμηνη εκτόπιση στον Αϊ-Στράτη (20 Οκτωβρίου 1935 – 25 Δεκεμβρίου 1935) κατέγραψε αμέσως μετά την απόλυσή του σε δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Ανεξάρτητος» και λίγο αργότερα στον «Ριζοσπάστη». Τα κείμενά του, όπως και η αλληλογραφία με τη σύζυγό του Δώρα Μοάτσου, περιγράφουν τις συνθήκες διαβίωσης στο νησί, ενώ παρουσιάζονται και σχετικές μαρτυρίες συνεξορίστων του. Εξετάζονται μεταξύ άλλων οι συνθήκες υπό τις οποίες γράφτηκε το αθησαύριστο ποίημά του «Η ώρα φτάνει».

Αυτοβιογραφία
ΡΟΒΗΡΟΣ ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ
Ο κόσμος κατ’ εμέ –
Ο βίος και τα πάθη μου
Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2014,
σελ. 612, τιμή 25 ευρώ

Μια υπόγεια ιστορία του 20ού αιώνα στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο τον οποίο ο συγγραφέας έχει διασχίσει μελετώντας και αποκαλύπτοντάς τον με τις 122 ταινίες του, με τα 17 βιβλία του και σήμερα με τις αναμνήσεις του. Μεταξική δικτατορία, Αντίσταση, Εμφύλιος, σπουδές στην Αμερική, σύγκρουση με τον μακαρθισμό, συνομιλίες με τους Μητρόπουλο και Στραβίνσκι, στρατιωτική θητεία ως διερμηνέας του Παπάγου, διεύθυνση σπουδών Σχολής Κινηματογράφου, καθιέρωση του δημιουργικού ντοκιμαντέρ, ίδρυση της «Ομάδας των πέντε», σκηνοθεσίες και βραβευμένες ταινίες, εξορία στη Γαλλία, αντιχουντικός αγώνας.

Διηγήματα
ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΟΡΑ
Από τη μέση και κάτω

Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ. 136, τιμή 8,70 ευρώ

Η ιδιοσυγκρασιακή συγγραφέας δημοσίευσε την πολύ ενδιαφέρουσα μυθιστορηματική βιογραφία της «Με λένε Λέξη» το 2008. Υστερα από έξι χρόνια επιστρέφει με το νέο της βιβλίο. Δεκαπέντε ιστορίες –οι περισσότερες αδημοσίευτες ως σήμερα –για το πάθος και τον αφανισμό, την επιθυμία και το πένθος, ιστορίες σκοτεινές που διαδραματίζονται σε τόπους ονειρικούς. Οι ήρωες και οι ηρωίδες της Μαρίας Μήτσορα, πλάσματα της γλώσσας και της ψυχής, παίζουν με τη ζωή, παίζοντας με τη ζωή τους, «πάντα στο σταυροδρόμι του Τυχαίου με το Προδιαγεγραμμένο, καμιά φορά τραβάνε την ουρά του Κέρβερου».

Διηγήματα
ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ
Ο δάσκαλος αγαπούσε το βωβό σινεμά

Εκδόσεις Πόλις, 2014,
σελ. 153, τιμή 12 ευρώ

Ποιος πρωταγωνιστεί στις 50 μικρές ιστορίες του βιβλίου; Ο δάσκαλος που τις είδε και τις έζησε στην κανονική ζωή ή οι μαθητές του που καλούνται να τις φανταστούν και να τις παίξουν με το σώμα και την ψυχή τους; Η βασική αρχή της διδασκαλίας του ήταν «παίξ’ το για να το μάθεις, ζωντάνεψέ το». Παρά την πολύχρονη εμπειρία του και τα καλά αποτελέσματα της διδασκαλίας του, είχε πάντα τις αμφιβολίες του. «Πόσο διδάσκεται η τέχνη και με ποιον τρόπο; Μήπως είναι η μέθοδός μου μια προσωπική εμμονή, ένα παιχνίδι ιδιοτελούς αυτοεπιβεβαίωσης;». Κι όμως «διδάσκω σημαίνει παίρνω την ευθύνη».

Δοκίμια
ΜΑΡΚ ΜΑΖΑΟΥΕΡ (ΕΠΙΜ.)
Δίκτυα εξουσίας στη νεότερη Ελλάδα –
Δοκίμια προς τιμήν του John Campell
Μετάφραση Κώστας Κουρεμένος,
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014,
σελ. 400, τιμή 22 ευρώ

Διεπιστημονική συλλογή δοκιμίων –γράφουν επιφανείς ιστορικοί και ανθρωπολόγοι –που εισάγει πρωτότυπες θεωρήσεις της ελληνικής ιστορίας και κοινωνίας, οι οποίες αμφισβητούν λ.χ. τις συμβατικές ιδέες περί ελληνικού εθνικισμού. Θίγονται, ταυτοχρόνως, κομβικά ζητήματα για την κατανόηση της σύγχρονης Ευρώπης, όπως η ανάδυση των εθνικών κρατών μέσα από τις αυτοκρατορίες, η σχέση οικογένειας και ιδεολογικών συγκρούσεων ή η συνεχιζόμενη παρουσία θρησκευτικών νοημάτων στην καθημερινή ζωή. Οι Μαζάουερ και Στιούαρτ εξετάζουν λ.χ. τοπικές αντιλήψεις για τη θαυματουργή δύναμη της Παναγίας.

Περιοδικό
Φρέαρ
Τεύχος 9
Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2014,
σελ. 152, τιμή 9 ευρώ

Στο νέο τεύχος του περιοδικού δημοσιεύεται μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ιταλού συγγραφέα Κλαούντιο Μάγκρις για την Ευρώπη, την κρίση και τους διανοουμένους, καθώς επίσης μια συνομιλία με τον σημαντικό αμερικανό ποιητή Ρόμπερτ Πίνσκι. Διαβάζουμε επίσης το πρώτο μέρος του κειμένου «Θέσεις για τη φτωχή πίστη» του θεωρητικού της λογοτεχνίας Μιχαήλ Επστέιν και το κείμενο «Παρακμή και μυστικιστικός ρεαλισμός» του Νικολάι Μπερντιάγεφ. Μεταξύ άλλων ποίηση των Μάρκου Μέσκου, Γιώργου Μαρκόπουλου και Γιολάντας Πέγκλη αλλά και ένα διήγημα της Μαρίας Κουγιουμτζή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ