επανέκδοση

Γ. Β. Δερτιλής
Ιστορία του ελληνικού κράτους 1830 – 1920
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014,
σελ. 1.152, τιμή 40 ευρώ

Το έργο αυτό, κλασικό πλέον στο πεδίο της σύγχρονης ελληνικής ιστοριογραφίας, αφορά τις ελληνικές κοινωνίες και την οικονομία τους μεταξύ 1830 και 1920 σε σχέση πάντοτε με το νεότευκτο ελληνικό κράτος και με το πλέγμα εξουσίας που υφαίνεται γύρω του. Η συγκεκριμένη περίοδος εντάσσεται στη «μακρά ιστορική διάρκεια που την περιβάλλει». Ο συγγραφέας αναφέρεται σε προγενέστερες ή μεταγενέστερες περιόδους επειδή ερμηνεύουν «τα μακροχρόνια, διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της χώρας». Σε αυτή την όγδοη, επίτομη έκδοση ο Γιώργος Β. Δερτιλής παρουσιάζει, ως προς τις υποσημειώσεις και τη βιβλιογραφία, μια τρίτη μορφή του βιβλίου.

μυθιστόρημα

Paul Auster
Σάνσετ Παρκ
Μετάφραση Σπύρος Γιανναράς.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014,
σελ. 304, τιμή 15,50 ευρώ

Το μυθιστόρημα (2010) αφηγείται τις ελπίδες και τους φόβους μιας ομάδας απένταρων εικοσάρηδων που κάνουν κατάληψη σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στο Σάνσετ Παρκ, μια άγρια γειτονιά στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, στη διάρκεια της αμερικανικής οικονομικής κατάρρευσης του 2008. Ο Μπιγκ Νέιθαν είναι ένας πελώριος τύπος που παίζει ντραμς και επιδιορθώνει κειμήλια. Η Ελεν είναι μια μελαγχολική καλλιτέχνις που καταλαμβάνεται από ερωτικά οράματα. Η Αλις μια φοιτήτρια που προσπαθεί να τελειώσει τη διδακτορική της διατριβή. Ο Μάιλς είναι ένας φυγάς που βασανίζεται από ενοχές για τον θάνατο του ετεροθαλούς αδελφού του.

οικονομία

Γιάνης Βαρουφάκης
Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία
Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ. 208, τιμή 10,80 ευρώ

Ο οικονομολόγος πασχίζει να μιλήσει για την οικονομία στην κόρη του με τρόπο που ίσως κάμψει την τάση να τον βαριέται όταν της εξηγεί δύο πράγματα: πώς προέκυψε ο σύγχρονος κόσμος μας και γιατί οι θεωρίες των οικονομολόγων είναι συχνότερα μέρος των προβλημάτων που γεννά ο κόσμος αυτός, παρά μέρος των λύσεών τους. «Το βιβλίο πραγματεύεται τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνικής οικονομίας που αγγίζουν όλους τους ανθρώπους, παντού, αλλά με τρόπο που, όποιος αναγνώστης θέλει, μπορεί να χρησιμοποιήσει ώστε να δει με διαφορετικό μάτι την πρόσφατη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας», όπως γράφει ο ίδιος.

μουσειολογία

Πάνος Τζώνος
Μουσείο και μουσειακή έκθεση –
Θεωρία και πρακτική
Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα
Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειολογία»,
Εκδόσεις του Εντευκτηρίου, 2014,
σελ. 278, τιμή 35 ευρώ

Το μουσείο είναι σήμερα ένας κεντρικός θεσμός παραγωγής ιδεολογίας και κοινωνικής συνοχής, παιδείας αλλά και αναψυχής. Μια μουσειακή έκθεση είναι ένα συνολικό και συλλογικό προϊόν και το βιβλίο αυτό απευθύνεται ακριβώς σε όλους όσοι εμπλέκονται στη δημιουργία της.Το πρώτο μέρος αφιερώνεται στις θεωρίες της μουσειολογίας. Το δεύτερο μέρος ασχολείται με την πρακτική της δημιουργίας μουσειακών εκθέσεων ενώ στο τρίτο θίγεται το ζήτημα της αξιολόγησης των προϊόντων του συνολικού μουσειολογικού σχεδιασμού, νοηματικού και χωρικού, και αναγκαστικά της αξιολόγησης του «μουσείου» ως συνολικού φαινομένου.

περιοδικό

Νέα Εστία
Τεύχος 1.863,
Σεπτέμβριος 2014,
σελ. 338, τιμή 16 ευρώ

Ενα αφιέρωμα στον κερκυραίο λόγιο, μεταφραστή και ευπατρίδη Νάσο Δετζώρτζη (1911-2003) φιλοξενεί το περιοδικό. Για την πολύτροπη συμβολή του στην εξέλιξη των ελληνικών γραμμάτων γράφουν οι Κική Δημουλά, Αντιγόνη Βλαβιανού, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Μαρία Στασινοπούλου, Δημήτρης Κονιδάρης, Μίλτος Φραγκόπουλος, Κατίνα Βλάχου. Δημοσιεύονται επίσης σημειώματα και επιστολές προς τον ίδιο, μεταξύ 1931 και 1974. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, τα κείμενα του Νικήτα Σινιόσογλου για την υστεροβυζαντινή οικειοποίηση του Αριστοτέλη και της Φωτεινής Βάκη για τη φιλοσοφία του Κάλβου.

περιοδικό

Νέα Ευθύνη
Τεύχος 25,
Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2014,
σελ. 125, τιμή 8,5 ευρώ

Στο νέο τεύχος διαβάζουμε ποιήματα του Νάσου Βαγενά και μια εκτενή συνέντευξή του. Οι Μιχαήλ Πασχάλης και Θεοδόσης Πυλαρινός, μεταξύ άλλων, καταθέτουν τα πορίσματά τους για τον Ανδρέα Κάλβο, ο Ευριπίδης Γαραντούδης αναφέρεται στη μελέτη της επτανησιακής ποίησης κατά τον 19ο αιώνα, ο Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος γράφει για τους «τυφλοσούρτες» της φιλολογίας και η Ελένη Λαδιά για τον Αγγελο Σικελιανό. Η Μαρία Φραγκούλη μεταφράζει ποίηση του Αττίλιο Μπερτολούτσι και ο Γιώργος Βαρθαλίτης ποίηση των Πόου και Στίβενς. Ο ζωγράφος Γιώργος Χατζημιχάλης, τέλος, μιλάει για το έργο του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ