ιστορία

Gill Page
Οι Ελληνες πριν τους Οθωμανούς –
Ο εθνισμός στο ύστερο Βυζάντιο
Μετάφραση Γιάννης Αβραμίδης,
Αργύρης Παπασυριόπουλος.
Εκδόσεις Θύραθεν, 2014,
σελ. 392, τιμή 19,70 ευρώ

Με εργαλείο τη θεωρία του εθνισμού, μια σχετικά πρόσφατη θεωρία για τον νεωτερικό κόσμο, το βιβλίο αυτό καταρρίπτει τις εθνικιστικές ερμηνείες του παρελθόντος για να αποσαφηνίσει ότι ο εθνισμός και οι εθνοτικές ταυτότητες δεν είναι οι προνεωτερικές μορφές του σύγχρονου εθνικισμού, παρά τις τυχόν ομοιότητες. Μια συστηματική ανάλυση των ελληνικών έργων της περιόδου, που προέρχονται και από τα δύο άκρα του κοινωνικού φάσματος, αποκαλύπτει τις νοοτροπίες και ιδεολογίες και αναδεικνύει άγνωστες πτυχές του ύστερου Μεσαίωνα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις εθνοτικές ταυτότητες των Ελλήνων της εποχής και στις σχέσεις τους με τους δυτικούς κατακτητές.

τέχνη

Αλκης Χαραλαμπίδης
Η Ιταλική Αναγέννηση –
Αρχιτεκτονική, Γλυπτική, Ζωγραφική
Εκδόσεις University Studio Press, 2014,
σελ. 220, τιμή 35 ευρώ

Η Αναγέννηση είναι μια από τις σπουδαιότερες περιόδους του ευρωπαϊκού πολιτισμού και η ιταλική χερσόνησος ο χώρος όπου βρήκε τη σαφέστερη έκφρασή της. Η Φλωρεντία, η Ρώμη, η Βενετία, το Μιλάνο, η Σιένα, η Πάδοβα, το Ουρμπίνο, η Ασίζη, η Βιτσέντζα γέννησαν ή φιλοξένησαν μεγάλους αρχιτέκτονες, γλύπτες και ζωγράφους. Οι δημιουργοί αυτοί δεν ικανοποίησαν μόνο τις απαιτήσεις των παραγγελιοδοτών και του καιρού τους, αλλά κατέθεσαν και την προσωπική μορφοπλαστική τους μαρτυρία, με αποκορύφωμα τον Μιχαήλ Αγγελο. Το βιβλίο συνοδεύεται από πλούσιο οπτικό υλικό, αποτελούμενο από 228 έγχρωμες φωτογραφίες.

παραμύθι

Ευγένιος Τριβιζάς
Ο χορός των στρουθοκαμήλων
Εικονογράφηση Λάμπρος Κατσαντώνης.
Εκδόσεις Μίνωας, 2014,
σελ. 92, τιμή 14,90 ευρώ

Το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς οικολογικών παραμυθιών του Ευγένιου Τριβιζά. Οταν ο στριμμένος, μονόχνοτος και κακότροπος τραπεζίτης Γρουσούμψιος Στριμψίδης διώχνει κακήν κακώς από τη στέγη του σπιτιού του τον Λούλη Φτερούλη Χελιδονούλη, το μικρό χελιδονάκι, και από τη λιμνούλα του κήπου του τον Γλιστερούλη Πηδηχτούλη Σπαρακουάξ, το πλατσουριστό βατραχάκι, ούτε που φαντάζεται τι τον περιμένει το ίδιο βράδυ. Δεν φαντάζεται τη στρουθοκάμηλο με πόδια στο χρώμα του μελομακάρονου και ράμφος στο χρώμα του πεπονιού που θα εμφανιστεί στη στέγη του, ούτε τον γκρίζο ιπποπόταμο που θα βρεθεί στην μπανιέρα του.

μυθιστόρημα

Rachel Joyce
Για δύο δευτερόλεπτα
Μετάφραση Αντώνης Καλοκύρης.
Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2014,
σελ. 482, τιμή 14,40 ευρώ

Ενα συνηθισμένο πρωινό του 1972. Εξω επικρατεί πυκνή ομίχλη και καθώς η μητέρα του Μπάιρον τον πηγαίνει στο σχολείο με το αυτοκίνητο φαίνεται να προκαλεί ένα τρομακτικό ατύχημα. Ο μόνος όμως που το αντιλαμβάνεται είναι ο Μπάιρον. Μέσα σε μόλις δύο δευτερόλεπτα ο τέλειος κόσμος του θρυμματίζεται. Φοβούμενος να μιλήσει στους γονείς του, ο Μπάιρον εμπιστεύεται το μυστικό στον καλύτερό του φίλο, τον Τζέιμς, και μαζί καταστρώνουν ένα σχέδιο για να διορθώσουν το λάθος που απειλεί να αλλάξει τα πάντα στη ζωή τους. Το δεύτερο μυθιστόρημα της Ρέιτσελ Τζόις μετά «Το απίστευτο προσκύνημα του Χάρολντ Φράι».

εφηβικό

Σάρα Κοέν-Σκαλί
Μαξ
Μετάφραση Αννα Κοντολέων.
Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ. 488, τιμή 17,70 ευρώ

Ενα ιστορικό μυθιστόρημα για την κτηνωδία των ανθρώπων απέναντι στα παιδιά σε καιρό πολέμου. Η αφήγηση ξεκινά το 1936 στο Στάινχερινγκ της Βαυαρίας, στο πρώτο σπίτι του προγράμματος «Λέμπενσμπορν», που θεσπίστηκε από τις υπηρεσίες του Χίμλερ. Γυναίκες επιλεγμένες από τους ναζί φέρνουν στον κόσμο τους εκπροσώπους της αρίας φυλής. Ο Μαξ, ένα έμβρυο που ετοιμάζεται να γεννηθεί, θρεμμένο με το δόγμα του ναζισμού ήδη από τη μήτρα της μητέρας του, επιθυμεί διακαώς να έλθει στο φως στις 20 Απριλίου, την ημέρα της επετείου των γενεθλίων του Φύρερ, προκειμένου να είναι το τέλειο πρωτότυπο.
συμβουλευτική

Devora Zack
Δικτύωση για όσους απεχθάνονται τη δικτύωση
Ενας οδηγός για τους εσωστρεφείς,
τους ντροπαλούς και τους συνεσταλμένους
Μετάφραση Σάκης Σεραφείμ.
Εκδόσεις Θέσις, 2014,
σελ. 176, τιμή 12 ευρώ

Μήπως, όταν σας πουν πως «πρέπει να δικτυωθείτε με όλους γύρω σας», νιώθετε την ανάγκη να κρυφτείτε; Μήπως ακόμη και η ψιλοκουβέντα είναι για εσάς ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα; Η Ντέβορα Ζακ, επιτυχημένη σύμβουλος, εξετάζει προσεκτικά και κατόπιν ανατρέπει τους «απαρχαιωμένους κανόνες» που συνιστούν τους τυποποιημένους τρόπους δικτύωσης και επικοινωνίας. «Δεν έχω γνωρίσει ποτέ μου κάποιο άτομο που να μην ωφελήθηκε τρομερά με το να μάθει πώς να δικτυώνεται –με τους δικούς του όμως όρους» γράφει η ίδια. Υποστηρίζει ότι αυτό που θεωρείται μειονέκτημα μπορεί να γίνει διακριτό πλεονέκτημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ