συνομιλίες
Βίτολντ Γκομπρόβιτς
Διαθήκη. Συνομιλίες με τον Ντομινίκ Ντε Ρου

Μετάφραση Θεόφιλος Τραμπούλης.
Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ. 398, τιμή 17 ευρώ

Η περιπέτεια μιας νεωτερικής δημιουργίας, που ανατρέπει τις μορφές του συρμού, αποδέχεται ανοιχτά τις αντιφάσεις και δυναμιτίζει κάθε θεωρία, διεξάγεται ενώπιον του αναγνώστη. Ο Βίτολντ Γκομπρόβιτς, λίγο προτού πεθάνει, απαντά στις ερωτήσεις του Ντομινίκ Ντε Ρου, με τη χαρακτηριστική του οξύνοια, το χιούμορ, τη διαίσθηση: «Είμαι χιουμορίστας, γελωτοποιός, ακροβάτης, προβοκάτορας. Τα έργα μου κάνουν διπλές κωλοτούμπες για να διασκεδάσουν το κοινό μου. Εγώ είμαι τσίρκο, λυρισμός, ποίηση, τρόμος, καβγάς, παιχνίδια, τι άλλο θέλετε;». Στο συνοδευτικό Παράρτημα δημοσιεύεται και η μεταξύ τους αλληλογραφία.

διήγημα
Νικόλας Περδικάρης
Ο σκύλος με το λουλούδι στο στόμα
Εκδόσεις Το Ροδακιό, 2014,
σελ. 80, τιμή 10,65 ευρώ

Ζώα κατοικίδια, ζώα λούτρινα, ζώα αδέσποτα. Εννέα ιστορίες για ζώα που ενεργούν ανθρώπινα και για ανθρώπους που καμιά φορά συμπεριφέρονται σαν ζώα. «Κατοικούμε στο ίδιο σύμπαν», σημειώνει ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας, «απάνω εδώ ματώνουμε και γιατρεύουμε τις ζωές μας μιλώντας για τον πόνο, που έχει σχήμα και πρόσωπο. Αλλοτε στάζει σαν τραγούδι από τα χείλη της Μελίνας κι άλλοτε τρυπιέται σαν φλέβα στο μπράτσο της Amy Winehouse». Κυνισμός και τρυφερότητα σε μια ενδιαφέρουσα πρώτη πεζογραφική συλλογή με πολλές μουσικές αναφορές.

οικονομία
Γιάνης Βαρουφάκης,
James K. Galbraith,
Stuart Holland
Μια μετριοπαθής πρόταση για
την επίλυση της κρίσης του ευρώ
Μετάφραση Ρούλα Τσιτούρη,
επιμέλεια σειράς Γιώργος Καλπαδάκης.
Εκδόσεις Ποταμός, 2014,
σελ. 96, τιμή 9 ευρώ

Από τη μια πλευρά η κρίση, η οποία ισοπεδώνει ανθρώπους και κράτη, οξύνει το αδιέξοδο, εκτρέφει επικίνδυνα τον εθνικισμό και αποσυνθέτει την «Ευρώπη των λαών», μια κρίση που ενισχύεται από τα εφαρμοζόμενα για την καταπολέμησή της μέτρα, τα οποία παρουσιάζονται ως μονόδρομος. Από την άλλη πλευρά μια ρηξικέλευθη, απλή στη σύλληψη και μετριοπαθής στην εκτέλεση πρόταση τεσσάρων μέτρων για την επίλυση της κρίσης από τους οικονομολόγους Γιάνη Βαρουφάκη, James K. Galbraith και Stuart Holland, άμεσα εφαρμόσιμη και εναλλακτική.

κριτική
Θανάσης Λάμπρου
Κάτω απ’ τον ανοιχτό ουρανό
Εκδόσεις Περισπωμένη, 2014,
σελ. 432, τιμή 25 ευρώ

Το δεύτερο μέρος του «Φάουστ» και το τέταρτο και τελευταίο μυθιστόρημα του Γκαίτε «Τα χρόνια περιπλάνησης του Βίλχελμ Μάιστερ», γραμμένα περίπου τα ίδια χρόνια, είναι δύο έργα τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται και αποτελούν τρόπον τινά την πνευματική διαθήκη του δημιουργού τους. Η παρούσα κριτική δοκιμή δεν αναλύει ούτε σχολιάζει φιλολογικά τον «Φάουστ» αλλά επιχειρεί να φωτίσει και να αναδείξει την ιδιαιτερότητά του και, κυρίως, την επικαιρότητά του, ανατρέχοντας στις βαθύτερες προϋποθέσεις που γέννησαν ένα τέτοιο εμβληματικό κείμενο.
ιστορία
Εμμανουήλ Καφφεσάκης
Μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Κατοχή και εμφύλια σύγκρουση στη Μεσσηνία
(1941-44). Μια θεώρηση
Εκδόσεις Παπαζήση, 2014,
σελ. 148, τιμή 8,52 ευρώ

Μεσσηνία, 1941-1944. Οταν έγινε σαφές ότι ο εμφύλιος πόλεμος είχε ήδη αρχίσει, η πλειοψηφία των πολιτών της περιοχής δεν δέχτηκε να επιλέξει μεταξύ μιας ιδεολογίας με την οποία διαφωνούσε ή των δυνάμεων συνεργατών των Γερμανών. Παρέμειναν επί μακρόν μεταξύ σφύρας και άκμονος, μη έχοντας κάποια ένοπλη δύναμη να τους προστατεύσει, ελπίζοντας πως οι σφαγές αμάχων θα αποφευχθούν. Μια διεισδυτική ματιά στα γεγονότα, η οποία ταυτόχρονα χαράσσει και ένα ερμηνευτικό πλαίσιο για το τι πραγματικά συνέβη τα ταραγμένα και κρίσιμα εκείνα χρόνια.

ρητορική
Νίκος Κόντος
Αναζητώντας το νήμα της ερμηνείας
(για τη ρητορική και σημειωτική του μαζικού πολιτισμού)
Εκδόσεις University Studio Press, 2014,
σελ. 238, τιμή 20 ευρώ

Η αναζήτηση του «νήματος της ερμηνείας» με τη μεθοδολογία της ρητορικής ανάλυσης και της σημειωτικής σε μια γκάμα θεμάτων: πολιτικές ομιλίες, δημηγορίες στην τραγωδία «Ιούλιος Καίσαρας» του Shakespeare, εμπορικές και πολιτικές διαφημίσεις, διαφημίσεις του ΕΟΤ, σεκάνς της ταινίας «Pulp Fiction», σκηνές από τη σατιρική σειρά των «Simpsons», κινούμενα σχέδια του Tex Avery. Ενας εύχρηστος ερμηνευτικός οδηγός επικοινωνιακών πράξεων της κουλτούρας μας από έναν επιστήμονα της Ρητορικής, λέκτορα Πολιτισμικών Σπουδών στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ