Ελληνική Λογοτεχνία

«Το Βήμα» ζήτησε από τους έλληνες εκδότες και τις ελληνίδες εκδότριες τα προγράμματά τους και παρουσιάζει ενδεικτικά στους αναγνώστες του ορισμένους τίτλους που θα βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία (αν τα προγράμματα τηρηθούν) ως το τέλος της εφετινής χρονιάς ή στις αρχές της επομένης. Στις εκδόσεις Πατάκη ο Μένης Κουμανταρέας επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα (Ο θησαυρός του χρόνου) για την απώλεια που χαρακτηρίζεται από «οξύτατη κοινωνική παρατήρηση», η Μαρία Μήτσορα με μια συλλογή δεκαπέντε διηγημάτων (Από τη μέση και κάτω), όπου οι ήρωες «παίζουν με τη ζωή παίζοντας με τη ζωή τους», ο Σωτήρης Δημητρίου με μια «κοινωνική κωμωδία» (Κοντά στην κοιλιά) και ο Αύγουστος Κορτώ με ένα μυθιστόρημα «για την παραφροσύνη της αγάπης» (Επειδή είναι η καρδιά μου) με φόντο τον χαμό ενός εξάχρονου παιδιού.

Στις εκδόσεις Καστανιώτη εκδίδει το νέο της βιβλίο με νουβέλες και διηγήματα η Νίκη Αναστασέα (Τα άγρια περιστέρια), ενώ η Ιωάννα Μπουραζοπούλου υπογράφει το πρώτο μέρος (Η κοιλάδα της λάσπης) μιας μυθιστορηματικής τριλογίας («Ο δράκος της Πρέσπας») με μπόλικη βαλκανική μαγεία, παράξενες ιστορίες και μυστηριώδη εγκλήματα. Από τον ίδιο οίκο αναμένονται: το νέο μυθιστόρημα του Λένου Χρηστίδη (Η Μελαψή Παρθένος), μια ιλαροτραγική περιπέτεια που διαδραματίζεται σε ένα νησί το οποίο αναστατώνεται από την ανακάλυψη ενός ακέφαλου σκελετού, ένα ακόμη μυθιστόρημα (Μελίσσια) του Αλέξη Σταμάτη για την Αγάπη, μια πρώην grande dame της ελληνικής λογοτεχνίας που βρίσκεται κατάκοιτη σε ένα αρχοντικό, και το νέο μυθιστόρημα (Πέτρα – ψαλίδι – χαρτί) του Νίκου Α. Μάντη που γράφει για την πολιτική και τη βία, για μια χώρα σε κρίση. Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα (Πόλις) είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας διηγημάτων του Χρήστου Οικονόμου «για τους μικρούς εμφυλίους που διεξάγονται σ’ ένα νησί του Αιγαίου».

Από τις ίδιες εκδόσεις αναμένονται το νέο μυθιστόρημα της Ευγενίας Μπογιάνου (Ακόμα φεύγει) που εξερευνά τους φόβους της καθημερινότητας και μία ακόμη συλλογή διηγημάτων (Ο δάσκαλος αγαπούσε το βωβό σινεμά) του Λάκη Παπαστάθη. Στις εκδόσεις Νεφέλη ο Χρήστος Χρυσόπουλος εκδίδει ένα ταξιδιωτικό μυθιστόρημα (Το σώμα Τιρθανκάρα –Οι συναντήσεις ενός ταξιδιού στην Ινδία), μια περιπλάνηση που ζωντανεύει τους ανθρώπους που συνάντησε ο συγγραφέας στον δρόμο του, τις ιστορίες τους και το ίχνος που άφησαν επάνω του. Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου (Πρόβες πολέμου) που επικεντρώνεται στις περιπέτειες ενός μάγκα στον στρατό, ενώ ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος ξαναγράφει (ΜΟΙΡΟΛΑ3) το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, με την οικολογική καταστροφή να έχει επέλθει και τους ανθρώπους να ζουν ανάμεσα στα ερείπια της υψηλής τεχνολογίας.

Στις εκδόσεις Μεταίχμιο η Τατιάνα Αβέρωφ εκδίδει ένα βιβλίο (Δέκα ζωές σε μία) που είναι συγχρόνως μυθοπλασία, βιογραφία και μαρτυρία και παρακολουθεί βήμα-βήμα την πολυτάραχη ζωή του πατέρα της Ευάγγελου Αβέρωφ, ενώ ο Μιχάλης Γεννάρης υπογράφει το δεύτερο βιβλίο του (Ο σαξοφωνίστας), ένα μυθιστόρημα καλλιτεχνικής μαθητείας, βυζαντινό παραμύθι και κοσμοπολίτικη σάγκα ταυτόχρονα. Από τις εκδόσεις Κέδρος περιμένουμε το νέο μυθιστόρημα της Αγγελικής Σμυρλή (Θεοδούλου Λτδ.) που φωτίζει όλα τα μυστικά της μεγάλης «φούσκας» που οδήγησε πρόσφατα την κυπριακή οικονομία σε ένα από τα μεγαλύτερα κραχ και τους πολίτες της Κύπρου στην απελπισία.

Από τις εκδόσεις της Εστίας αναμένονται τα νέα μυθιστορήματα του Μιχάλη Μοδινού (Τελευταία έξοδος: Στυμφαλία), του Γιώργου-Ικαρου Μπαμπασάκη (Αγάπη/love), του Χρήστου Βούπουρα (7 θυμοί) και μια συλλογή διηγημάτων (Επί τέσσερα) του Δημήτρη Πετσετίδη. Η Κίχλη, μεταξύ άλλων, ετοιμάζει ένα βιβλίο με μικρά πεζά (Ο πειρασμός της νοσταλγίας) του Τίτου Πατρίκιου, τη νουβέλα Το σπίτι του Γιώργου Μητά που έχει προαναγγελθεί από πέρυσι, μια αστυνομική ιστορία (Το δέντρο του Ιούδα) του Μιχάλη Μακρόπουλου που διαδραματίζεται στην ορεινή Ηπειρο και μια συλλογή διηγημάτων (Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες) του Ηλία Λ. Παπαμόσχου. Το Ροδακιό εκδίδει μια νουβέλα (Ο Δανιήλ πάει στη θάλασσα) του Αντώνη Νικολή, οι εκδόσεις Σαιξπηρικόν ένα θεατρικό έργο (Textilen) της Μαρίας Ευσταθιάδη που διαδραματίζεται στο σπίτι μιας μεγαλοαστικής ελληνικής οικογένειας, ενώ ο Ποταμός μια μυθιστορηματική παρωδία (Το αμφιθέατρο) του Δημήτρη Ποταμιάνου για την πολιτική και πανεπιστημιακή ζωή των τελευταίων ετών.

Μια νέα σειρά υπό τον τίτλο «Σύγχρονοι έλληνες συγγραφείς» εγκαινιάζει ο Πάπυρος και ανάμεσα στους πρώτους τίτλους είναι τα μυθιστορήματα του Διονύση Μαρίνου (Ουρανός κάτω) που ξεκινά από μια τρομοκρατική επίθεση σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία και του Σπύρου Καρυδάκη (Γυναικόκαστρο) που διαδραματίζει στην Πίνδο, σε ένα χωριό γεμάτο γυναίκες Σαρακατσάνες. Αναμένονται ποιητικές συλλογές, μεταξύ άλλων, από τη Δήμητρα Χριστοδούλου (Κλειδιά και δρόμος, Μελάνι), την Ευτυχία Παναγιώτου (Χορευτές, Κέδρος) και τον Κώστα Κουτσουρέλη (Γράμμα στον κ. Αλεπουδέλη, ποιητή, Περισπωμένη).

Ξένη Λογοτεχνία

Πλούσια η παραγωγή, όπως πάντα, στο πεδίο της μεταφρασμένης πεζογραφίας. Ο Βρετανός Ντέιβιντ Μίτσελ επανέρχεται στην ελληνική αγορά ύστερα από αρκετά χρόνια με το πανοραμικό μυθιστόρημά του Τα χίλια φθινόπωρα του Γιάκομπ ντε Ζουτ (Τόπος) που διαδραματίζεται στην Ιαπωνία των τελών του 18ου αιώνα, ενώ η Χίλαρι Μαντέλ, έπειτα από δύο βραβεία Booker, εμφανίζεται με μια συλλογή διηγημάτων υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο Η δολοφονία της Μάργκαρετ Θάτσερ (Πάπυρος). Στις εκδόσεις Ψυχογιός έχουμε τα νέα μυθιστορήματα του Αμερικανού Τόμας Πίντσον (Υπεραιχμή) και του Ιάπωνα Χαρούκι Μουρακάμι (Ο άχρωμος Ταζάκι Τσουκούρου και τα χρόνια του προσκυνήματός του), ενώ ετοιμάζεται και το νέο μυθιστόρημα του Καζούο Ισιγκούρο (Ο θαμμένος γίγαντας).

Από τις εκδόσεις Πατάκη αναμένονται, και ξεχωρίζουν, τα πιο πρόσφατα μυθιστορήματα των Ισπανών Χαβιέρ Μαρίας (Ερωτοτροπίες) και Χαβιέρ Θέρκας (Οι νόμοι των συνόρων), το μυθιστόρημα Καναδάς του Αμερικανού Ρίτσαρντ Φορντ και η συλλογή διηγημάτων (Να πώς την χάνεις) του Τζούνο Ντίαζ. Οι εκδόσεις Opera θα συστήσουν στους έλληνες αναγνώστες το νέο τρομερό παιδί της λογοτεχνικής Αργεντινής Αντρές Νέουμαν παρουσιάζοντας (Κατά μόνας) μια χαμηλόφωνη ελεγεία για τον θάνατο και έναν φόρο τιμής στο σώμα που ερωτεύεται, δηλαδή στη ζωή. Η πιο πρόσφατη συλλογή ιστοριών (Εσμεράλντα) του Αμερικανού Ντον ΝτεΛίλο αναμένεται από τις εκδόσεις Εστία, όπως επίσης και το μυθιστόρημα Μακάριοι οι μακάριοι της Γιασμίνα Ρεζά.

Από τις εκδόσεις Κέδρος εκδίδονται το λογοτεχνικό ρεπορτάζ του Αμερικανού Γουίλιαμ Βόλμαν Φτωχοί άνθρωποι, ο Κύκλος του Αμερικανού Ντέιβ Εγκερς, ένα μυθιστόρημα για την εποχή των κοινωνικών δικτύων και την επίδραση του Διαδικτύου στην καθημερινότητά μας, το μυθιστόρημα Στην άκρη του γκρεμού του Ισπανού Ραφαέλ Τσίρμπες με πρωταγωνιστή έναν ξυλουργό που οδηγείται στην καταστροφή, το οποίο χαρακτηρίστηκε «το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό μυθιστόρημα για την κρίση», και το Βιβλίο του Πορτογάλου Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο, «μια εποποιία της πορτογαλικής μετανάστευσης στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960». Από τον ίδιο οίκο κυκλοφορεί και το μυθιστόρημα HHhH του Λοράν Μπινέ που απέσπασε το βραβείο Goncourt το 2010: δύο τσεχοσλοβάκοι παρτιζάνοι από το Λονδίνο πέφτουν με αλεξίπτωτο κοντά στην Πράγα έχοντας ως αποστολή να δολοφονήσουν τον πιο επικίνδυνο άντρα του Τρίτου Ράιχ: τον Ράινχαρντ Χάιντριχ, τον «δήμιο της Πράγας», τον αρχηγό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών και δεξί χέρι του Χάινριχ Χίμλερ.

Οι εκδόσεις Μίνωας ετοιμάζουν το μυθιστόρημα Καλή αντάμωση εκεί ψηλά του Πιερ Λεμέτρ που απέσπασε το βραβείο Goncourt 2013: ο συγγραφέας αφηγείται τα δεινά δύο γάλλων στρατιωτών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και του αξιωματικού τους στην προσπάθειά τους να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους μετά τον πόλεμο σε μια Γαλλία που δεν ξέρει να τιμά τους ήρωές της και τους οδηγεί σε απάτες και καταχρήσεις δημοσίου χρήματος. Από τις εκδόσεις Ικαρος περιμένουμε την πολυβραβευμένη συλλογή διηγημάτων Δεκάτη Δεκεμβρίου του Αμερικανού Τζορτζ Σόντερς και μυθιστορήματα εξαιρετικά ταλαντούχων νέων συγγραφέων: Τα χρόνια της φωτιάς της Αμερικανίδας Ρέιτσελ Κούσνερ, τα Εθιμα ταφής της Αυστραλής Χάνα Κεντ και το Αυτή η τόσο κοντινή μεγάλη απόσταση του Ιταλού Πάολο ντι Πάολο για την αντίσταση στον φασισμό στο υγρό Τουρίνο του 1926.

Μία ακόμη συλλογή διηγημάτων (Απόδραση) της καναδής νομπελίστριας Αλις Μονρό αναμένεται από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, καθώς επίσης και δύο βιβλία του Αμερικανού Πολ Οστερ, το μυθιστόρημα (για την οικονομική κρίση και τη χρεοκοπία των νοικοκυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες) Σάνσετ Παρκ και το στοχαστικό Ημερολόγιο του χειμώνα. Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια επαναφέρουν τον Αμερικανό Τζέιμς Σόλτερ εκδίδοντας το μυθιστόρημά του Αυτό είν’ όλο, ενώ από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος αναμένεται ένα μυθιστόρημα (Τιμή) της Τουρκάλας Ελίφ Σαφάκ. Οι εκδόσεις Καστανιώτη ετοιμάζουν την Αύξηση του Ζορζ Περέκ και ένα ακόμη μυθιστόρημα (Χείμαρροι της άνοιξης) του Ερνεστ Χέμινγκγουεϊ, μια ξεκαρδιστική φάρσα που παρωδεί το «Μαύρο γέλιο» του Σέργουντ Αντερσον.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν στο πρόγραμμα του ίδιου οίκου το νέο μυθιστόρημα (Τρανσατλαντικός) του Ιρλανδού Κόλουμ Μακ Καν, ο Πύργος του Ούβε Τέλκαμπ, που υμνήθηκε ως το πολυαναμενόμενο λογοτεχνικό έργο για το τέλος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και την επανένωση των δύο Γερμανιών, αλλά και η μελέτη της μεγάλης κυρίας Π. Ντ. Τζέιμς Ας μιλήσουμε για τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Η Νεφέλη εκδίδει Απαντα τα διηγήματα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, οι εκδόσεις Καλέντη ένα μυθιστόρημα (Οι δύο φίλες και η υπόθεση φαρμακείας) του Αλφρεντ Ντέμπλιν και οι Ροές έναν ακόμη Γιόζεφ Ροτ (Ο Τσίπερ και ο πατέρας του) μεταξύ άλλων.

Οι εκδόσεις Πόλις ετοιμάζουν τους Κιβδηλοποιούς του Αντρέ Ζιντ σε νέα μετάφραση. Οι εκδόσεις Gutenberg ετοιμάζουν τους Πύργους του Μπάρτσεστερ του (σχεδόν αμετάφραστου στην ελληνική γλώσσα) βικτωριανού συγγραφέα Αντονι Τρόλοπ, ενώ η Περισπωμένη παρουσιάζει για πρώτη φορά στη χώρα μας Το ημερολόγιο του Ιούλιου Ρόντμαν του Εντγκαρ Αλαν Πόου. Τέλος, η Διόπτρα εκδίδει το νέο βιβλίο (Η Ανατολή) της Βικτόρια Χίσλοπ, μια ιστορία για δύο οικογένειες μεταξύ της ελληνικής δικτατορίας και της τουρκικής απόβασης στην Κύπρο.

Οικονομία, Πολιτική, Ιστορία, Δοκίμια

Το ζήτημα της κατανομής του πλούτου και των ανισοτήτων προκαλεί έντονες δημόσιες συζητήσεις και επιστημονικές αντεγκλήσεις. Η μετάφραση του βιβλίου Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα (Πόλις) του Τομά Πικετί που συζητήθηκε όσο κανένα άλλο τους τελευταίους μήνες αποτελεί ένα εκδοτικό γεγονός. «Εφόσον το ποσοστό απόδοσης του κεφαλαίου υπερβαίνει διαρκώς τον ρυθμό αύξησης της παραγωγής και του εισοδήματος, όπως συνέβαινε έως τον 19ο αιώνα και απειλεί να ξαναγίνει κανόνας τον 21ο, ο καπιταλισμός παράγει μηχανικά ανισότητες αφόρητες και αυθαίρετες θέτοντας υπό αίρεση τις αρχές της αξιοκρατίας στις οποίες θεμελιώνονται οι δημοκρατικές μας κοινωνίες» προειδοποιεί ο γάλλος οικονομολόγος και ζητεί πολιτική δράση για την αποφυγή μιας ευρύτερης αποσύνθεσης.

Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζουν τον Αντικαπιταλισμό του αυστριακού φιλοσόφου και οικονομολόγου Λούντβιχ φον Μίζες, ενός από τους επιφανέστερους θεωρητικούς του φιλελευθερισμού, στον οποίο εξετάζει ο ίδιος τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του καπιταλισμού. Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1956 και κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Από τις εκδόσεις Κριτική αναμένεται το δοκίμιο Το επιχειρηματικό κράτος –Ανατρέποντας μύθους της Μαριάνα Ματσουκάτο. Στο πεδίο της ιστοριογραφίας, ιδίως την εφετινή χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ξεχωρίζουν αναμφίβολα Οι υπνοβάτες (Αλεξάνδρεια) του αυστραλού ιστορικού Κρίστοφερ Κλαρκ, ο οποίος, στηριγμένος σε νέες έρευνες, εστιάζει την προσοχή του όχι τόσο στις μάχες όσο στις περίπλοκες σχέσεις και στα συμβάντα που οδήγησαν μια σειρά ηγέτες στην πρώτη παγκόσμια πολεμική σύρραξη.

Περιμένουμε επίσης τις Αυτοκρατορίες σε πόλεμο, την ιστορία του Μεγάλου Πολέμου ως παγκόσμιας σύγκρουσης, γραμμένη από 16 κορυφαίους ειδικούς στο θέμα. Από τον ίδιο πάντοτε οίκο αναμένεται Το Γ’ Ράιχ στον πόλεμο του βρετανού ιστορικού Ρίτσαρντ Εβανς, το τρίτο βιβλίο της εκπληκτικής σύνθεσής του για την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία και την καταστροφική του επέκταση στην Ευρώπη, αλλά και δύο εργασίες ελλήνων ιστορικών, του Πολυμέρη Βόγλη (Η αδύνατη επανάσταση –Η κοινωνική δυναμική του εμφυλίου πολέμου) και του Μενέλαου Χαραλαμπίδη (Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας). Το Μεταίχμιο εκδίδει τη μελέτη Οι Μαινάδες του Χίτλερ: Ο ρόλος των Γερμανίδων στα ναζιστικά στρατόπεδα της Γουέντι Λόουερ.

Από τον Ποταμό περιμένουμε μια σπάνια, ανέκδοτη συλλογή 500 φωτογραφιών από ανώνυμους γερμανούς αξιωματικούς και στρατιώτες (Η Θεσσαλονίκη κατά τη γερμανική Κατοχή 1941-44: Συλλογή Βύρωνα Μήτου), ενώ από τις εκδόσεις Καπόν μια πρωτότυπη παρουσίαση της περίφημης Προκυμαίας της Σμύρνης από ιστορικής, αρχιτεκτονικής και κοινωνικοοικονομικής πλευράς. Οι δίκες των δοσιλόγων, 1944-1949 του Δημήτρη Κουσουρή, το βιβλίο Νεωτερικότητα και θρησκευτικότητα –Εκκοσμίκευση, φονταμενταλισμός, ηθική του Νίκου Μουζέλη και η μελέτη Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ –Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος-20ός αιώνας του Νίκου Μπακουνάκη αναμένονται από τις εκδόσεις Πόλις.

Από την Εστία αναμένονται Η ιστορία των Ελλήνων. Από το 1400 έως το 1820 του Πέτρου Θ. Πιζάνια αλλά και το δοκίμιο Εγκώμιο των συνόρων του Ρεζίς Ντεμπρέ. Από το Μελάνι ένα δοκίμιο της Μπαρμπαρά Κασέν για τη νοσταλγία και από τις εκδόσεις Θύραθεν το βιβλίο Η θεραπεία της επιθυμίας της Μάρθας Νούσμπαουμ. Από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου περιμένουμε τα βιβλία: Ο δρόμος: Για το μέλλον της ανθρωπότητας του Εντγκάρ Μορέν, Ο Μεσαίωνας και το χρήμα του Ζακ Λε Γκοφ, Πιλάτος και Χριστός του Τζόρτζιο Αγκάμπεν, Εκ Δυσμών το Φως;: Εξελληνισμός και Οριενταλισμός στην οθωμανική αυτοκρατορία (μέσα 19ου – αρχές 20ού αιώνα) του Χάρη Εξερτζόγλου και Οι αρχαιολογίες του κλασικού. Αναθεωρώντας τον εμπειρικό κανόνα του Δημήτρη Πλάντζου.

Οι εκδόσεις Παπαζήση ετοιμάζουν Τα οικονομικά του Αγώνα, 1821-24 της Μαργαρίτας Δημητριάδου. Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης ετοιμάζουν το Φιλοσοφία και θρησκεία του Μαξ Τσάρλσγουορθ, οι εκδόσεις Καρδαμίτσα ετοιμάζουν την Ιστορία του αρχαίου ελληνικού κόσμου του Φρανσουά Λεφέβρ, ενώ οι εκδόσεις Οκτώ τον Διαφωτισμό του Ρόι Πόρτερ. Από τις εκδόσεις Καπόν αναμένεται το βιβλίο Τόμας Μαν –Οι τρεις κρίσιμες μέρες της Μπρίτα Μπέλερ για την αμφιταλάντευση του νομπελίστα, η οποία αποσιωπάται στα ημερολόγιά του, αν θα έπρεπε να πάρει ανοιχτά θέση κατά των ναζί.

Από τον Μίνωα εκδίδεται η Ρωσική ρουλέτα του Τζάιλς Μίλτον για τη δράση των πρώτων κατασκόπων που έδρασαν στη Ρωσία την περίοδο 1917-1923. Από τη Νεφέλη εκδίδεται η πρώτη επίσημη βιογραφία του «τεχνίτη της διαστροφής», του Ηλία Πετρόπουλου, την οποία υπογράφει ο Γιάννης Βασιλακάκος, ενώ οι εκδόσεις Γαβριηλίδη τυπώνουν ένα χρονικό (Ο κόσμος κατ’ εμέ) προσωπικών αναμνήσεων του Ροβήρου Μανθούλη. Οι εκδόσεις Τραυλός ετοιμάζουν το πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας του βιολόγου της εξέλιξης Ρίτσαρντ Ντόκινς. Η Ωκεανίδα, τέλος, ετοιμάζει το βιβλίο Δες τη ζωή αλλιώς που έγραψε η Αριάνα Χάφινγκτον.

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι

Αρκετές θα είναι και οι πρώτες εμφανίσεις στην πεζογραφία. Στις εκδόσεις Νεφέλη έχουμε δύο συλλογές διηγημάτων, της Βίκυς Τσελεπίδου (Κιχ) και του Κωνσταντίνου Τζήκα (Κομμένα), ενώ στις εκδόσεις Πόλις η μεταφράστρια Μαργαρίτα Ζαχαριάδου αναμετράται με το παράδοξο της καθημερινότητας στο Facebook (Το Παρόν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας) και «κόβει μικρά κομμάτια από το παρόν και τα μεταπλάθει σε εναλλακτικές πραγματικότητες». Το πρώτο πεζογράφημα (Φυλακή υψίστης ασφαλείας) της στιχουργού Ελεάνας Βραχάλη και το πρώτο μυθιστόρημα της Μαριάννας Τσαντίλη (Σαν ψίθυρος στην έρημο) το οποίο διαδραματίζεται στις χώρες του Κόλπου την περίοδο των μεγάλων αραβικών πολέμων ετοιμάζουν οι εκδόσεις Καστανιώτη. Ο Κέδρος εκδίδει το μυθιστορηματικό ντεμπούτο (Το φως αναλύεται σε χρώματα) του Γιάννη Καμπουράκη που περιστρέφεται γύρω από τη ζωή ενός φοιτητή στο Παρίσι και Το Ροδακιό την πρώτη μυθιστορηματική απόπειρα (Οι πρωτόπλαστοι) του Κύπριου Σωφρόνη Σωφρονίου που γράφει με υλικά του χθες και του σήμερα για τη μοίρα της χώρας του. Από τις εκδόσεις Μελάνι αναμένεται το πρώτο μυθιστόρημα (Η λάσπη) του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου, ο οποίος απέσπασε με μια ποιητική συλλογή το Κρατικό Βραβείο για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα του 2013. Η Κίχλη εκδίδει μια νουβέλα (Καρυότυπος) του Ακη Παπαντώνη, με πρωταγωνιστή έναν μοριακό βιολόγο που αναρωτιέται κατά πόσον «κληροδοτείται το συναίσθημα της στοργής».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ