ΔΟΚΙΜΙΟ
Α-Ι. Δ. Μεταξάς
Τα όρια των όρων – Δοκίμιο για τη σημειωτική αποφυλάκιση της πολιτικής ζωής

Εκδόσεις Ι. Σιδέρη, 2014,
σελ. 140, τιμή 10 ευρώ

Ο πολιτικός λόγος περιγράφει μια κοινωνία αλλά και την αλλάζει. Ωστόσο η παλαιά πολιτική ορολογία της Μεταπολίτευσης αδυνατεί πλέον τόσο να αποδώσει τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα όσο και να τα ερμηνεύσει. Ορισμένοι όροι εξακολουθούν να επιβάλλουν το παρωχημένο νόημά τους στη ζωή. Και ενώ η τελευταία αλλάζει, παίρνοντας τους δικούς της ιδιαίτερους δρόμους, λέξεις που μοιάζουν με «δεσμοφύλακες», λέξεις φωνητικά επαναλαμβανόμενες και αισθητικά αυτόνομες οι οποίες ασυναίσθητα χρησιμοποιούνται, αναχαιτίζουν την ίδια την εξέλιξή της. Ο συγγραφέας προτείνει εδώ τέσσερα βήματα για μια, σχετική έστω, απελευθέρωσή μας.


ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ημερολόγιο ενός ανέργου – 155+1 αληθινές ιστορίες
Επιμέλεια Χριστόφορος Κάσδαγλης.

Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014, σελ.
224, τιμή 10,65 ευρώ

Σύντομες, αληθινές ιστορίες ανέργων που βρέθηκαν ξαφνικά στο περιθώριο της εργασίας και της κοινωνίας. Καταθέτουν προσωπικές εμπειρίες –αναρτήθηκαν αρχικά σε ένα ιστολόγιο –με τρόπο άμεσο και συνταρακτικό. Ο Χριστόφορος Κάσδαγλης, επιμελητής εδώ μιας «λογοτεχνίας της ανάγκης», υποστηρίζει ότι «ξέρουμε πολύ λίγα για το θέμα», την ανεργία, για το τι βρίσκεται πίσω από τους αριθμούς και τα ποσοστά. «Υπάρχει κάτι ερμητικό στην ύπαρξη του ανέργου και της άνεργης, μια βαθιά ενοχή και ντροπή, που δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά καθαρή περηφάνια, ένστικτο επιβίωσης, σοφία, κρυμμένη δύναμη και, φυσικά, ανάγκη».

ΜΑΡΤΥΡΙΑ
Λουκιανός Ζαμίτ
Στην Κορέα και την Ιαπωνία

Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2014, σελ.
198, τιμή 10,65 ευρώ

Τα πρωτόγνωρα βιώματα και οι μνήμες από τον Κορεατικό Πόλεμο με τις εκατόμβες των θυμάτων, αλλά και οι εντυπώσεις από άλλες ιαπωνικές πόλεις που επισκέφθηκε ο νεαρός τότε υποσμηνίας, του κίνησαν το ενδιαφέρον για την καταγραφή ποικίλων (ιστορικών, γεωγραφικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών) πληροφοριακών στοιχείων για την Κορέα και, ιδιαίτερα, την Ιαπωνία. Και ακόμη, λεπτομέρειες για την κατασκευή της πυρηνικής βόμβας και τη ρίψη της στη Χιροσίμα, καθώς και τη ρίψη τρεις ημέρες αργότερα στο Ναγκασάκι μιας πολύ ισχυρότερης βόμβας πλουτωνίου, αλλά και οι απερίγραπτες συνέπειες για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

ΚΕΙΜΕΝΑ
Θοδωρής Ρακόπουλος
Η συνωμοσία της πυρίτιδας

Εκδόσεις Νεφέλη, 2014,
σελ. 48, τιμή 6 ευρώ

Είκοσι πέντε υβριδικά κείμενα ανάμεσα στην πρόζα, την ποίηση, το δοκίμιο, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, την αναδίφηση ανύπαρκτων αρχείων, τον αστικό μύθο, τη λογοτεχνική υπερδιακειμενικότητα, το επαναστατείν διά της θυμικής οδού, το βιβλικό παραλήρημα, τον μεσσιανισμό. Ισως ακούστηκαν σε κάποιο λεωφορείο, ίσως αναμεταδόθηκαν σε κάποιον διαδικτυακό τόπο, ίσως αποτέλεσαν αντικείμενο πολιτικής συζήτησης σε σεμινάρια ή καφενεία, ίσως τυπώθηκαν και μοιράστηκαν σε φυλλάδιο, ίσως ξεπήδησαν από το οργισμένο ελληνικό Διαδίκτυο. Κείμενα που ψάχνουν κατάταξη, που λεν ότι αλήθειες δεν υπάρχουν.

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Νίκος Κυριαζής, Guy Feaux De La Croix
Τελευταίος έρωτας

Εκδόσεις Ωκεανός, 2014, σελ. 416,
τιμή 15,96 ευρώ

Ο καθηγητής Φίλιπ Πλάτνερ γοητεύεται από τη Δώρα, την πανέμορφη φοιτήτριά του, που φαίνεται όμως να ενδιαφέρεται μόνο πλατωνικά για τον έρωτα. Στο μεταξύ ο διακεκριμένος καθηγητής Φερέρ ανακαλύπτει σε ένα παλαιοπωλείο ένα χειρόγραφο του 14ου αιώνα, έναν άγνωστο διάλογο του Πλάτωνα με τίτλο «Ερωτικός». Ο ενθουσιασμός του γίνεται απόγνωση όταν άγνωστοι κλέβουν το αυτοκίνητό του και μαζί με αυτό και το πολύτιμο χειρόγραφο. Οι ήρωες του βιβλίου μπλέκονται σε μια περίεργη και επικίνδυνη περιπέτεια στην προσπάθειά τους να βρουν το χειρόγραφο. Στο βάθος κρύβεται κάτι πολύ πιο σκοτεινό και επικίνδυνο.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Παύλος Χρήστου
Η εφαρμογή της έμμεσης στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο – Ρωσία εναντίον Αμερικής

Εκδόσεις aLife Creations, Αθήνα,
2014, σελ. 162

Ο συγγραφέας, έχοντας κατά το παρελθόν εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς, αναλύει στο νέο του βιβλίο τη διαρκή και μόνιμη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφέρεται στη διαχρονική εξέλιξη του προβλήματος της διεθνούς ασφάλειας και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η οικονομική κατάσταση των κρατών στην ισορροπία ισχύος. Γράφει για τη μετάβαση από τον διπολισμό σε μια «ιδιότυπη πολυπολικότητα (κατεύθυνσης δύο πόλων) όπου όλοι συνεργάζονται με όλους αλλά και εναντίον όλων», η οποία «θα κυριαρχήσει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ