Πραγματεία
Νικόλαος Μαυροκορδάτος
Περί καθηκόντων βίβλος – Traite des devoirs

Μετάφραση (από τη γαλλική γλώσσα), σχολιασμός και επιστημονική επιμέλεια Λάμπρος Καμπερίδης, Πρόλογος Jacques Bouchard,
Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2014,
σελ. 395, τιμή 35 ευρώ

Ο πρώτος έλληνας ηγεμόνας στις παραδουνάβιες ηγεμονίες της Μολδαβίας και της Βλαχίας, υπό τον σουλτάνο, ήταν ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος (1680-1730), ο οποίος εγκαινίασε των «αιώνα των Φαναριωτών». Σε αυτή την πραγματεία (Βουκουρέστι, 1719) η επιρροή της κλασικής ηθικής φιλοσοφίας είναι έκδηλη. Ο συγγραφέας ακολουθεί τόσο τον Κικέρωνα όσο και τον Αριστοτέλη στην προσπάθειά του να σκιαγραφήσει ένα πρότυπο ενάρετης συμπεριφοράς και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο αριστοτελικός πολίτης εφοδιάζεται με χριστιανικές αρετές και η παραδοσιακή χριστιανική ηθική εμπλουτίζεται ενσωματώνοντας κλασικές αξίες.

Ψυχιατρική
Allen Frances
Η διάσωση του φυσιολογικού – DSM-5: Το δριμύ κατηγορώ ενός ψυχιάτρου

Μετάφραση Νίκος Αποστολόπουλος,
Εκδόσεις Τραυλός, 2014,
σελ. 480, τιμή 20 ευρώ

Το 1987 ο συγγραφέας ορίστηκε επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης για τη συγγραφή του DSM-4, της «Βίβλου» των ψυχιάτρων που χαράζει τον κρίσιμο διαχωρισμό ανάμεσα στο φυσιολογικό και στην ψυχική ασθένεια. Το 2010 ο ίδιος αρνήθηκε να αναμειχθεί με το DSM-5 επειδή, ύστερα από είκοσι χρόνια συμμετοχής στις αναθεωρημένες εκδόσεις του DSM, γνώριζε τους επικείμενους κινδύνους. Οι νέες, υπό κατασκευή ψυχικές διαταραχές θα δημιουργήσουν εκατομμύρια νέους «ασθενείς», ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι θα κερδίσουν δισεκατομμύρια. Ο συγγραφέας αγωνιά για τη διάσωση του ανθρωποκεντρικού μοντέλου στην ψυχιατρική.

Πολιτική
Βασίλης Μούτσογλου
Η Αραβική Ανατροπή – Η ανοιξιάτικη καταιγίδα του αραβικού κόσμου

Εκδόσεις Παπαζήση, 2014,
σελ. 352, τιμή 17 ευρώ

Οι πολιτικές και κοινωνικές ανατροπές του 2011, που αποκλήθηκαν με μια υπεραισιόδοξη προσέγγιση «Αραβική Ανοιξη», διασπούν μια συνέχεια στην πολιτική τάξη του αραβικού κόσμου, η οποία, όπως η εποχή του Ψυχρού Πολέμου, έμοιαζε αιώνια. Το βιβλίο, με οπτική γωνία το Αλγέρι, όπου ο συγγραφέας διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας την περίοδο 2008-2014, αναφέρεται σε αυτό το ρήγμα και στις μετέπειτα εξελίξεις, με μια αφήγηση άλλοτε δημοσιογραφική, άλλοτε ακαδημαϊκή, αλλά πάντα κατά το δυνατόν αντικειμενική και ουδέτερη, όχι υπό την έννοια ότι δεν παίρνει θέση, αλλά με την παράθεση των απόψεων όλων των πλευρών.

Μυθιστόρημα
Μαρία Παπαδημητρίου
Ο χορός του Ισημερινού

Εκδόσεις Μελάνι, 2014,
σελ. 396, τιμή 16,50 ευρώ

Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι δεν γίνονται αυτό που θέλουν αλλά αυτό που είναι. «Οταν πέθαινε η Αννα, την ώρα που κατάλαβε ότι όλα τέλειωναν και χανόταν ο κόσμος από τα μάτια της, ήταν αυτή ακριβώς η ώρα που πάντα σκεφτόταν πώς θα τη ζούσε και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να τη μεταδώσει σε άλλους» γράφει στο πέμπτο της μυθιστόρημα η συγγραφέας που εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1966. Η ηρωίδα γεννήθηκε το 1579 σε ένα εμπορικό καράβι από έλληνες γονείς, οι οποίοι μιλούσαν ελληνικά και τη γλώσσα του βασιλείου της Αραγονίας. Η Αννα, πάνω σε ένα κρουαζιερόπλοιο, συνταξιδεύει με τον χρόνο και τον έρωτα.

Εφηβικό
Πάολο Μπατσιγκαλούπι
Νεκροταφεία καραβιών

Μετάφραση Μαρία Αγγελίδου,
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014,
σελ. 352, τιμή 15,50 ευρώ

Στην ακτή έξω από τον Κόλπο της Ορλεάνης καθισμένα και παροπλισμένα δεξαμενόπλοια τεμαχίζονται στα διαλυτήρια της παραλίας. Ο Νέιλερ δουλεύει χωμένος στα σωθικά των τάνκερ, μέρα με τη μέρα παίζοντας τη ζωή του κορόνα γράμματα μέσα στους στενούς αγωγούς και πασχίζοντας για τον καθημερινό στόχο του τσούρμου του και για την επιβίωση. Τσούρμα ολόκληρα από παιδιά, γυναίκες και άντρες δουλεύουν σαν τα μυρμήγκια πάνω στα ναυάγια. Ωσπου ξαφνικά, ύστερα από έναν δυνατό τυφώνα, βρίσκει κάτι στα βράχια στην άκρη της παραλίας κι έρχεται αντιμέτωπος με την πιο σημαντική απόφαση της ζωής του.

Αστυνομικό
Jussi Adler–Olsen
Ματωμένο μήνυμα

Μετάφραση Χρήστος Καψάλης,
Εκδόσεις Λιβάνη, 2014, σελ. 576, τιμή 16,11 ευρώ

Ο επιθεωρητής του τμήματος ανεξιχνίαστων υποθέσεων Καρλ Μερκ κρατάει στα χέρια του ένα μπουκάλι που περιέχει ένα παλιό και αλλοιωμένο μήνυμα γραμμένο με αίμα. Πρόκειται για κραυγή βοήθειας από δύο νεαρά αδέλφια που κρατούνται δεμένα σε ένα λεμβοστάσιο δίπλα στη θάλασσα. Οι έρευνες θα τον οδηγήσουν στα ίχνη μιας γυναίκας εγκλωβισμένης σε έναν αδιέξοδο γάμο: ο σύζυγός της αρνείται να της πει πού πηγαίνει, για ποιον λόγο φεύγει, πόσο καιρό θα λείψει. Μέρες ατέλειωτες, εκείνη περιμένει, κι όταν αυτός επιστρέφει είναι υποχρεωμένη να υπομείνει τις απαιτήσεις του, τις μεταπτώσεις του, τις απειλές του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ