Francois Medeline
Ορυμαγδός
Μετάφραση Γιάννης Καυκιάς.
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2014,
σελ. 384, τιμή 18,10 ευρώ

Στο πρώτο του μυθιστόρημα Ορυμαγδός ο Φρανσουά Μεντελίν μιλάει για τη Γαλλία της τελευταίας τεσσαρακονταετίας. Πραγματεύεται τη διαφθορά στον κρατικό μηχανισμό αλλά και τη διαπλοκή εξουσίας και οργανωμένου εγκλήματος. Ως μότο χρησιμοποιεί μια φράση του Πλάτωνα από τον Πολιτικό: «Οταν άρα οι πλούσιοι ταύτην μιμώνται, τότε αριστοκρατίαν την τοιαύτην πολιτείαν καλούμεν». Στο βιβλίο κυριαρχεί η ιστορία της Λέα, μιας απολυμένης δημοσιογράφου που το 1993 –εποχή που ο πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντύρ ετοιμαζόταν να κλέψει την Προεδρία από τον φίλο και ομοϊδεάτη του Ζακ Σιράκ –προσπαθεί να διαλευκάνει τον θάνατο της μητέρας της που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1973.

Στην αφήγηση πρωταγωνιστούν μερικά πρόσωπα των οποίων οι ζωές συγκλίνουν: ο Σεκοντί, πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, ο Μανί, μπράβος και φονιάς ιερόδουλων, ο Ντι Κάνιο, νονός της νύχτας, και ο σεξομανής βουλευτής Μεζονέβ. Η Λέα, υιοθετημένο παιδί μιας αξιοσέβαστης οικογένειας, είναι αγνώστου πατρός και η μητέρα της υπήρξε πόρνη στην υπηρεσία του Ντι Κάνιο. Οι εφημερίδες κάνουν λόγο για κάποιον ασυνείδητο οδηγό που χτύπησε τη γυναίκα και εξαφανίστηκε, μα η Λέα, ορμώμενη από τη διαίσθησή της και το ημερολόγιο της μητέρας της, είναι πεπεισμένη ότι επρόκειτο για δολοφονία. Αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα πηγαίνει στην Κορσική να βρει τον οδηγό, συνοδευόμενη από τον Μανί, που είναι επίσης αγνώστου πατρός με μητέρα πόρνη. Είναι γραφτό οι δυο τους να μεγαλουργήσουν στην εκδίκηση που ετοιμάζουν.
Ο συγγραφέας χαρτογραφεί τη γαλλική κοινωνία εικονογραφώντας την παράνοια της εξουσίας. Το μυθιστόρημα δεν είναι απλώς μια γκανγκστερική περιπέτεια αλλά μια νουάρ ιστορία όπου οι καλύτεροι φίλοι είναι μεν οι πιο αξιόπιστοι αλλά ενδέχεται να αποδειχθούν και οι πιο ποταποί προδότες. Ο Μεντελίν, γράφοντας σκληρές λέξεις, περιγράφοντας βίαιες σκηνές σεξ και εγκλημάτων, θυμίζει πολύ το στυλ του Αμερικανού Τζέιμς Eλρόι. Ο Σεκοντί, ένας από τους βασικούς ήρωες, ο άνθρωπος που φροντίζει να γλιτώσει τους ανθρώπους της εξουσίας από τις κακοτοπιές, υπηρέτησε στην Αλγερία ως λοχαγός και είχε ειδικευθεί στα βασανιστήρια με ηλεκτρικό ρεύμα. Εχει σκληρές αναμνήσεις από τον βρώμικο πόλεμο της πατρίδας του και ταλανίζεται από τους προσωπικούς του δαίμονες. Τώρα σκοτώνει για να προστατέψει τα ανώτερα συμφέροντα του κράτους.
Ο αναγνώστης γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι η αγάπη της Λέα για τη νεκρή μητέρα της είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να κινήσει βουνά. Και μολονότι το μυθιστόρημα είναι πλημμυρισμένο από βία και σεξ, από ναρκομανείς πόρνες που εξολοθρεύονται επειδή γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, από παιδόφιλους που ξεφεύγουν από την τσιμπίδα του νόμου, αυτή η αγάπη δίνει τον τόνο στην αφήγηση, η οποία είναι γρήγορη, ασθματική, με ανατροπές και με ένα απροσδόκητο τέλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ