ιστορία
Σαπφώ Α. Μορτάκη
Η μετανάστευση ελλήνων καλλιτεχνών
στο Παρίσι από τον 19ο στον 20ό αιώνα –
Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Ανδρέου
Εκδόσεις Παπαζήση, 2014,
σελ. 592, τιμή 32 ευρώ

Η σύγχρονη ελληνική τέχνη στηρίχθηκε στην παράδοση και την καλλιτεχνική της κληρονομιά αλλά και στις κατακτήσεις της δυτικής τέχνης, φορείς των οποίων στην Ελλάδα υπήρξαν οι καλλιτέχνες της Διασποράς. Στην μελέτη αυτή διαχωρίζονται οι περίοδοι της ελληνικής καλλιτεχνικής μετανάστευσης στο Παρίσι από τον 19ο στον 20ό αιώνα και εκτίθενται οι ιστορικές, οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες στην Ελλάδα, ως χώρα αποστολής, και στη Γαλλία, ως χώρα υποδοχής. Ερευνώνται δε εκτενώς η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Ανδρέου, γλύπτη, ζωγράφου και χαράκτη που έζησε στην πόλη από το 1945 ως το 2003.

μυθιστόρημα
Amelie Vothomb
Αντίχριστη
Μετάφραση Μαρία Καλλιθράκα- Μοσχοχωρίτου.
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014,
σελ. 128, τιμή 10 ευρώ

Η Αμελί Νοτόμπ δημοσιεύει κάθε φθινόπωρο, από το 1992, ένα μυθιστόρημα που σημειώνει αμέσως επιτυχία. Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια προσθέτουν ένα ακόμη βιβλίο της στον μακρύ κατάλογο των μεταφρασμένων έργων της, την «Αντίχριστη», που κυκλοφόρησε το 2003. Η «γραφομανής», όπως αυτοχαρακτηρίζεται, βελγίδα συγγραφέας αφηγείται την ιστορία μιας θηλυκής αναμέτρησης μέχρι τελικής πτώσεως. Από τη μια η Λευκή, ένα συνεσταλμένο και μοναχικό κορτίτσι που νιώθει άβολα μέσα στο σώμα του, και από την άλλη η Κρίστι, η όμορφη και δημοφιλής κοπέλα της σχολής που γίνεται η καλύτερη φίλη αλλά και δήμιός της.

αστυνομικό
Ντέϊβιντ Πις
Κατεχόμενη πόλη
Μετάφραση Μαίρη Σαρατσιώτη.
Εκδόσεις Τόπος, 2014,
σελ. 408, τιμή 16,60 ευρώ

Στην «Κατεχόμενη πόλη», το δεύτερο μέρος της ανολοκλήρωτης ακόμη «Τριλογίας του Τόκιο», ο Ντέιβιντ Πις διερευνά τις φήμες για συνενοχή, συνωμοσία και συγκάλυψη γύρω από την ανατριχιαστική περίπτωση της «Σφαγής στην τράπεζα Τεϊκόκου» το 1948: για τον άνθρωπο που καταδικάστηκε για το έγκλημα, για τις συνέπειες του βιολογικού πολέμου, για τα θύματα και τους επιζώντες. Ο άγγλος συγγραφέας παρακολουθεί το μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό στην ιστορία της Ιαπωνίας, απεικονίζει ένα Τόκιο σε πένθος και φωτίζει το σκοτεινό υπόστρωμα επάνω στο οποίο οικοδομήθηκε το μεταπολεμικό «θαύμα» της χώρας.
δικαστικό θρίλερ
John Grisham
Η κληρονομιά
Μετάφραση Γιάννης Σπανδωνής.
Εκδόσεις Bell, 2014,
σελ. 560, τιμή 9,90 ευρώ
Ο βαθύπλουτος και άρρωστος Σεθ Χάμπαρντ, προτού κρεμαστεί από έναν πλάτανο, αφήνει μια καινούργια, χειρόγραφη διαθήκη. Η πράξη του αυτή οδηγεί τα παιδιά του και τη μαύρη υπηρέτριά του σε μια αντιπαράθεση περίπλοκη και δραματική. Είκοσι πέντε χρόνια μετά την «Ετυμηγορία», ο Τζον Γκρίσαμ επιστρέφει στο σκηνικό και τους χαρακτήρες που τον κατέστησαν έναν από τους πλέον δημοφιλείς αμερικανούς συγγραφείς. Μας οδηγεί ξανά στο δικαστήριο του Κλάντον, καθώς ο Τζέικ Μπριγκάνς αναμειγνύεται σε μια πολύκροτη υπόθεση που φέρνει στην επιφάνεια παλιές φυλετικές εντάσεις και τη σκοτεινή ιστορία της περιοχής.

θέατρο
Γιάννης Μαυριτσάκης
Μετατόπιση προς το ερυθρό
Εκδόσεις Οδός Πανός, 2014,
σελ. 96, τιμή 10 ευρώ

Στην αστρονομία η «μετατόπιση προς το ερυθρό» αποτελεί το τεκμήριο της αδιάπτωτης διαστολής του Σύμπαντος. Το κρυπτικό κείμενο του Γιάννη Μαυριτσάκη αρχίζει με μια νέα «Γένεση», που έχει όμως τα χαρακτηριστικά μιας μόλυνσης: με έναν θηριοδαμαστή στη σκηνή ενός τσίρκου, ανάμεσα σε παράξενα ζώα και ακροβάτες, ο οποίος εφιστά την προσοχή την ώρα που γεννιέται ένα «καινούργιο είδος, ακόμη άγνωστο», εκθαμβωτικό αλλά και καταστροφικό, που πρόκειται να εκτοπίσει το ανθρώπινο. Το θεατρικό έργο παρουσιάστηκε στο εφετινό Φεστιβάλ Αθηνών, τον περασμένο Ιούλιο, από την ομάδα Helter Skelter Company.

περιοδικό
Νέον Πλανόδιον
Τεύχος 2ο
Καλοκαίρι 2014,
σελ. 288, τιμή 13 ευρώ

Στο πολυσέλιδο «Θέμα» του δεύτερου τεύχους του το περιοδικό δίνει τον λόγο στους «πολέμιους» και στους επικριτές της σύγχρονης ποίησης. Πέντε πολύκροτα «Αναθέματα κατά ποιητών», κατά της εσωστρέφειας, της αυταρέσκειας και της παρακμής της τέχνης του σήμερα, όλα στο είδος τους κλασικά και πολυσυζητημένα. Γράφουν κατά σειρά δύο πεζογράφοι (Βίτολντ Γκομπρόβιτς και Αλφρεντ Νταίμπλιν), ένας ποιητής (Φίλιπ Λάρκιν), ένας κριτικός (Τζόζεφ Επστάιν) και ένας ακόμη ποιητής και δοκιμιογράφος (Ντέινα Τζόια). Καταγράφεται επίσης ο κριτικός απόηχος του «Φακέλου Λογοκλοπή» του πρώτου τεύχους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ