Gilles Martin-Chauffier
Το Παρίσι εν καιρώ ειρήνης
Μετάφραση Γιάννης Στρίγκος.
Εκδόσεις Πόλις, 2014,
σελ. 374, τιμή 15 ευρώ

Σύγχρονο Παρίσι. Στο 18ο διαμέρισμα της πόλης ζουν ειρηνικά διάφορες εθνότητες, συγκεντρωμένες σε μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα: Αραβες, Εβραίοι, Αφρικανοί, Κινέζοι. Ωστόσο, ανάμεσα σε Εβραίους και Αραβες, νεαρούς και ενηλίκους, υπάρχει διαρκής αντιπαλότητα. Οταν ο νεαρός Ταρίκ επιτίθεται στην εβραιοπούλα Γιαέλ Λεβί για να της κλέψει την τσάντα κι εκείνη τον καταγγέλλει, τα αίματα ανάβουν.

Ο δράστης αφήνεται ελεύθερος, μα σύντομα του επιτίθενται άγνωστοι με βιτριόλι, και οι Αραβες αλλά και αρκετοί Γάλλοι πιστεύουν πως πρόκειται για ενέργεια των Εβραίων, οι οποίοι έχουν ιδρύσει την οργάνωση Σύνδεσμος Υπεράσπισης των Εβραίων. Στη συνέχεια, ο αδελφός της κοπέλας απάγεται, ο άγνωστος δράστης ζητάει λύτρα και οι υποψίες πέφτουν στο αντίπαλον δέος, τους Αραβες.

Το μπάχαλο γενικεύεται και ο αστυνόμος Ερβέ Κερζενεάν αναλαμβάνει την υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται αριστεροί, ακροδεξιοί, ρατσιστές, πολιτικά πρόσωπα. Ο αστυνόμος (είναι και ο αφηγητής της ιστορίας) προσπαθεί να ξεδιαλύνει τα πράγματα και ταυτόχρονα να επωφεληθεί από την υπόθεση. Το πρώτο όφελός του είναι η προσέγγιση μιας γοητευτικής και περίεργης καθηγήτριας, η οποία διδάσκει φιλολογία στους νεαρούς μαθητές που βρίσκονται σε αντιπαλότητα μεταξύ τους. Εκείνη δέχεται το φλερτ του, χωρίς αυτός να υποψιάζεται τους απώτερους στόχους της.

Ο Ζιλ Μαρτέν-Σοφιέ, αρχισυντάκτης του περιοδικού Paris Match, περιγράφει με χιούμορ τη σημερινή γαλλική κοινωνία, που την παρουσιάζει διχασμένη, αλλοπρόσαλλη και σουρεαλιστική, σε ένα πολιτικό νουάρ μυθιστόρημα με όλα τα βασικά στοιχεία του είδους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ