ΖΟΕΛ ΝΤΙΚΕΡ
Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ
Μετάφραση Γιάννης Στρίγκος.
Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ. 718, τιμή 19,90 ευρώ

Αμερική, η χώρα των μυστηρίων, της hard-boiled λογοτεχνίας, των βιβλίων-εμπορευμάτων, των χριστιανικών αιρέσεων, του πουριτανισμού, των παιδικών ψυχώσεων, του Νόμου του Λιντς, της Κου Κλουξ Κλαν, της θανατικής ποινής, της υποκρισίας, της δημοκρατίας, του πολέμου στο Βιετνάμ, του πολέμου στο Ιράκ, του ταξιδιού στο φεγγάρι, των σταρ του Χόλιγουντ, του Internet και άλλων πολλών πραγμάτων, ιδεών και καταστάσεων. Αμερική, η χώρα των Κένεντι, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του Μπιλ Κλίντον, της Μόνικας Λιουίνσκι και του Μπαράκ Ομπάμα. Τα παραπάνω ζητήματα και πρόσωπα μνημονεύει, σχολιάζει και αναλύει λογοτεχνικά ένας νέος ελβετός συγγραφέας, ο Ζοέλ Ντικέρ (Γενεύη, 1985), ο οποίος έγραψε το Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ, ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που είναι ιστορία αγάπης, μα και δοκίμιο για τη λογοτεχνική δημιουργία. Χώρος δράσης οι Ηνωμένες Πολιτείες: μόνο εκεί μπορούν να συμβούν όλα αυτά τα σημαντικά και απίθανα.

Ολα άρχισαν στις 30 Αυγούστου 1975, όταν ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι, η Νόλα Κέλεργκαν, εξαφανίστηκε από το σπίτι της, στην Ορόρα του Νιου Χαμσάιρ, και τα ίχνη της δεν ξαναβρέθηκαν ποτέ. Τριάντα τρία χρόνια μετά την εξαφάνιση, τον Οκτώβριο του 2008, ο εβραϊκής καταγωγής νεαρός συγγραφέας Μάρκους Γκόλντμαν, κάτοικος Νέας Υόρκης, γίνεται πλούσιος και διάσημος με ένα βιβλίο που αναφέρεται στην υπόθεση. Ηρωας του βιβλίου είναι ο διάσημος συγγραφέας Χάρρυ Κέμπερτ, φίλος του και πρώην καθηγητής του στο πανεπιστήμιο, ο οποίος κατηγορείται πως σκότωσε τη Νόλα, έχοντας ερωτική σχέση μαζί της, 34άρης ων. Ο Γκόλντμαν, σίγουρος για την αθωότητά του, πηγαίνει στην Ορόρα για να κάνει τη δική του έρευνα και να αποκαλύψει τον δολοφόνο της κοπέλας.
Το βιβλίο του Ντικέρ που αγαπήθηκε στη Γαλλία, πήρε το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας, καθώς και άλλα βραβεία, που μεταφράζεται σε 35 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 2.000.000 αντίτυπα, δεν είναι γραμμένο πάνω σε καμία συνταγή, όπως τα σκανδιναβικά αστυνομικά μυθιστορήματα. Η απρόσμενη επιτυχία του οφείλεται στη στέρεα πλοκή του, στις εκπλήξεις, στις συχνές ανατροπές, στο σασπένς, μα και στη ματιά του Ντικέρ επάνω στην αμερικανική κοινωνία, τη γνωστή περισσότερο από τον κινηματογράφο και λιγότερο από τη λογοτεχνία. Λόγου χάρη, ο Ντικέρ μιλάει –με ειρωνεία –για τη μέση αμερικανική οικογένεια στην επαρχία, ιδίως την εβραϊκή (του Γκόλντμαν), τον μικροαστισμό της, λέει πόσο καταπιεστική είναι, αναφέρεται στη θρησκεία και στην αυστηρότητα που επιβάλλει στα μέλη της, θίγει τις σεξουαλικές εμμονές, μα και την αμερικανολαγνεία. Το κυριότερο: αφηγείται την τρυφερή ιστορία –έναν απαγορευμένο έρωτα –ανάμεσα στη Νόλα και στον Κέμπερτ, τους οποίους μόνο ο θάνατος χώρισε, θέλοντας να δείξει το μεγαλείο της αγάπης, ενώ εξυψώνει τη δυνατή φιλία ανάμεσα στον Γκόλντμαν και στον Κέμπερτ, τον μαθητή και τον δάσκαλο, χάρη στην οποία ο πρώτος κερδίζει τη δόξα και ο δεύτερος τη ζωή του. Η λογοτεχνία του Ντικέρ μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτική και κοινωνική, οπωσδήποτε είναι υβριδική, διασταύρωση διαφορετικών ειδών, και ίσως γι’ αυτό ελκύει το ενδιαφέρον του κοινού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ