ιστορία
Παντελής Ζωιόπουλος
Δυο λεπίδες χλόης –
Το αγροτικό θαύμα
Εκδόσεις Αρμός, 2014,
σελ. 408, τιμή 18 ευρώ

Η Ελλάδα το 1922 έβγαινε από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που ακολούθησε μια δεκαετή περίοδο συνεχούς πολέμου. Αυτή η φτωχή χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, με κυρίαρχο πρόβλημα τη σιτάρκεια, έπρεπε να θρέψει κι άλλους 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες που θα μοιράζονταν τη λίγη καλλιεργήσιμη γη με τους αυτόχθονες γεωργούς. Μέσα σε αυτό το τραγικό σκηνικό ωστόσο γεννήθηκε αυτό που αποκάλεσαν «το αγροτικό θαύμα του Μεσοπολέμου», με τον τριπλασιασμό της σιτοπαραγωγής, το έπος της αποκατάστασης των προσφύγων και ακτημόνων και άλλα πολλά. Το βιβλίο αποτίει φόρο τιμής σε εκείνους που μόχθησαν γι’ αυτά.

μελέτη
Ορσαλία Ελένη Κασσαβέτη
Η ελληνική βιντεοταινία –
Ειδολογικές, κοινωνικές
και πολιτισμικές διαστάσεις
Πρόλογος Παναγής Παναγιωτόπουλος,
Εκδόσεις Ασίνη, 2014,
σελ. 370, τιμή 16 ευρώ

Στο βιβλίο εξετάζεται η ιστορία της βιντεοταινίας στην Ελλάδα με ειδική επικέντρωση σε ειδολογικά, κοινωνιολογικά και πολιτισμικά ζητήματα. Περιγράφεται η κοινωνιολογία της βιντεοταινίας (παραγωγή – διανομή), ανιχνεύονται οι αιτίες δημοτικότητάς της και αναλύονται οι διακειμενικές σχέσεις της αναφορικά στον ελληνικό κινηματογράφο και την καθημερινότητα της δεκαετίας του 1980. Με τους νεότερους να περιπλέκουν μορφές και αισθητική, η «κασέτα» εμφανίζεται ως ένα φτωχό, πλακατζίδικο και ίσως χοντροκομμένο κομμάτι του παρελθόντος, υπερήφανο να διεκδικεί μια θέση στην ελληνική δημοφιλή κουλτούρα του 21ου αιώνα.

μυθιστόρημα
Φίλιπ Μάγιερ
Αμερικανική σκουριά
Μετάφραση Κωνσταντίνος Ματσούκας.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014,
σελ. 416, τιμή 19,20 ευρώ

Στο πρώτο μυθιστόρημα του ταλαντούχου συγγραφέα πρωταγωνιστούν δύο φίλοι, διαφορετικοί χαρακτήρες αλλά αγαπημένοι μεταξύ τους. Σε μια μικρή πόλη της Πενσιλβάνια, όπου η ανεργία καλπάζει και κάνει τη ζωή των νέων ανθρώπων αβίωτη, ο ένας θέλει να γίνει σπουδαίος επιστήμονας και ο άλλος να συνεχίσει με μια λαμπρή αθλητική καριέρα. Η απόφαση του ενός όμως να αλλάξει τη ζωή του και, ως ήρωας του Κέρουακ, να περιπλανηθεί σε αναζήτηση του εαυτού του θα αναστατώσει και τη ζωή του άλλου. Μαζί θα γνωρίσουν τη βία, το έγκλημα,την κοινωνική, οικονομική και ηθική κρίση που μαστίζει την Αμερική.

αστυνομικό
Francois Medeline
Ορυμαγδός
Μετάφραση Γιάννης Καυκιάς.
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2014,
σελ. 384, τιμή 18,10 ευρώ

Με το πρώτο του μυθιστόρημα ο Φρανσουά Μεντελίν εικονογραφεί την παράνοια της εξουσίας. Στη δίνη της συναντιούνται το πεπρωμένο ενός μπράβου του υποκόσμου, ενός πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλικής Δημοκρατίας και μιας δημοσιογράφου. Οι αθώοι παρασύρονται και συνθλίβονται από έναν μανιασμένο ωκεανό. Οταν καταλαγιάζει ο ορυμαγδός, αναδύεται σαν όνειρο ο λυτρωτικός ορίζοντας. Συνδυάζοντας μυθοπλασία και πραγματικά εγκλήματα που έχουν χαραχθεί στη γαλλική συλλογική μνήμη, αυτό το ιστορικό και πολιτικό νουάρ μυθιστόρημα μιλάει για τη Γαλλία της τελευταίας τεσσαρακονταετίας.

έρευνα
Stefan Kreutzberger, Valentin Thrun
Taste the Waste –
Γιατί τα μισά τρόφιμα του πλανήτη
καταλήγουν στα σκουπίδια.
Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό
Μετάφραση Ανδρέας Κράουζε.
Εκδόσεις Κέδρος, 2014,
σελ. 328, τιμή 18 ευρώ

Τα μισά και πλέον από τα τρόφιμά μας καταλήγουν στα σκουπίδια. Στη Γερμανία πετιούνται κάθε χρόνο ως και 20 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων. Αν πετούσαμε λιγότερα, θα έπεφταν οι τιμές στις παγκόσμιες αγορές και θα υπήρχαν αρκετά για τους πεινασμένους του πλανήτη. Τα τρόφιμα που πετάμε στην Ευρώπη θα επαρκούσαν δύο φορές για να τραφούν οι άτυχοι συνάνθρωποί μας. Η άσκοπη σπατάλη τροφίμων είναι ασυγχώρητη. Λύσεις όμως υπάρχουν και μπορούν να αναζητηθούν στους τοπικούς συνεταιρισμούς, που προωθούν την άμεση επαφή αγροτών και καταναλωτών, αλλά και στην ολιγάρκεια της υγιεινής κουζίνας.

ποίηση
Υβ Μπονφουά
Η αποθέωση του πραγματικού
Μετάφραση Χριστόφορος Λιοντάκης.
Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2014,
σελ. 88, τιμή 9 ευρώ

Ολόκληρο το έργο του Μπονφουά, από τους σημαντικότερους ευρωπαίους ποιητές της εποχής μας, καταλήγει στην πραγματικότητα, στον αισθητό κόσμο. Καταφάσκει στην αναντίρρητη παρουσία που υπάρχει στη φευγαλέα αίσθηση, στο άπιαστο, στον κυματισμό. Αρνείται το αμετάβλητο και το αιώνιο και τις τέλειες ιδέες. Οπως δηλώνει ο ίδιος, η ποίηση, αντί να καταφεύγει στη χίμαιρα, θα πρέπει να είναι μια μύηση στην πραγματικότητα, μια καθαρή ποιητική πράξη. Η έκδοση περιλαμβάνει τα εκτενή ποιήματα «Αφιέρωση» και «Αντιπλάτων», καθώς και το δοκίμιο «Οι τάφοι της Ραβένας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ