Λουκ Χάρντινγκ
Φάκελος Σνόουντεν
Η ιστορία του Νο 1 καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο

Μετάφραση Αντώνης Καλοκύρης.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014,
σελ. 320, τιμή 17,04 ευρώ

Δεν είναι μαρξιστής, δεν είναι αντιαμερικανός, δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει κρατικά μυστικά σε ξένες μυστικές υπηρεσίες. Ο 29χρονος Εντουαρντ Σνόουντεν, πρωταγωνιστής στη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων πληροφοριών στην Ιστορία, εμφορείται από κίνητρα προσωπικά και ιδανικά. Σε ένα Bildungsroman που αρχίζει στην αμερικανική δύση, ένας νεαρός κομπιουτεράς εξελίσσεται σε άσο της πληροφορικής, κερδίζει την προσοχή της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) και ένα συμβόλαιο συνεργασίας και καταλήγει «χακτιβιστής», ένας ακτιβιστής χάκερ, που υποκλέπτει απόρρητα αρχεία της ΝSA για να τα δώσει στη δημοσιότητα διαμαρτυρόμενος για τις ανεξέλεγκτες ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Παραιτήθηκε από τη δουλειά του και εγκατέλειψε τις ΗΠΑ αναζητώντας καταφύγιο στο Χονγκ Κονγκ και άσυλο στη Μόσχα.
Συναρπαστικά γραμμένο από τον συνάδελφο του Γκρίνγουολντ Λουκ Χάρντινγκ, το χρονικό της υπόθεσης Σνόουντεν έχει σασπένς και ύφος που θυμίζει κατασκοπευτικό μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ, με κρυπτογραφημένα μηνύματα και αλλόκοτους κωδικούς, μυστικές υπηρεσίες με σκοτεινά αρκτικόλεξα, καταζητούμενους και κυνηγούς, μετακινήσεις ανά την υφήλιο, μυστικές συνωμοσίες και απόρρητα κρατικά σχέδια, χιούμορ, κυνισμό, ρομαντισμό. Με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, διαβάζεται σαν σύγχρονο πολιτικό θρίλερ, μόνο που το αφήγημα –του οποίου τη γλώσσα και την ατμόσφαιρα απέδωσε θαυμάσια στα ελληνικά ο Αντώνης Καλοκύρης –δεν είναι μυθοπλασία, είναι μια εφιαλτική ιστορία για την απώλεια της ιδιωτικότητας στον σύγχρονο πραγματικό κόσμο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ανεκπλήρωτος έρωτας και Διχασμός

Το τελευταίο έργο της Πηνελόπης Δέλτα που παρέμενε ανέκδοτο 75 χρόνια


Πηνελόπη Σ. Δέλτα
Ρωμιοπούλες

Το ξύπνημα – Λάβρα – Σούρουπο
Εκδόσεις Ερμής, 2014,
3 τόμοι, σελ. 1.424,
τιμή (χαρτόδετο) 58,58 ευρώ

Ενα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα-ποταμός της Πηνελόπης Δέλτα, το τελευταίο έργο της, που παρέμενε ανέκδοτο 75 χρόνια, κυκλοφορεί τώρα με επιμέλεια του δισέγγονού της Αλέκου Π. Ζάννα, βαθαίνοντας τη γνώση μας για τη ζωή των γυναικών των μεγαλοαστικών τάξεων στην προπολεμική Αθήνα αλλά και για τη σύνθετη και εμβληματική προσωπικότητα της Πηνελόπης Δέλτα.

Γραμμένο από το 1926 ως το 1939, το έργο αφηγείται σε τρεις τόμους τη ζωή της Δέσποινας Κρινά-Δαπέργολα, μιας ανήσυχης γυναίκας που η κοινωνία της εποχής της την περιόριζε σε ένα χρυσό κλουβί. «Οταν το τελείωσα, κατέθεσα τα όπλα, είπα πως μπορώ πια να πεθάνω» σημειώνει η Δέλτα στο ημερολόγιο της στις 13 Μαρτίου του 1940. Κρυμμένη πίσω από το προσωπείο της Δέσποινας Κρινά, η Δέλτα καταγράφει τις αναμνήσεις της επικεντρωμένη στην περίοδο της σχέσης της με τον Ιωνα Δραγούμη από τον Ιανουάριο του 1910 ως τον θάνατό του στις 13 Αυγούστου 1920. Ο πρώτος τόμος (Το ξύπνημα) καλύπτει τα νεανικά χρόνια της ηρωίδας ως τον γάμο της το 1896 (η Δέλτα παντρεύτηκε το 1895). Στον δεύτερο τόμο (Λάβρα) παρουσιάζονται τα γεγονότα των ετών 1907-1910 και κυριαρχεί η φυσιογνωμία του Βάσου Γάβρα, μια εξιδανικευμένη εκδοχή του Δραγούμη. Ο τρίτος τόμος (Σούρουπο) εστιάζει στα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα της περιόδου 1914-1920, που κλείνει με την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920.
Φεμινιστικών αποχρώσεων, το κείμενο καταγγέλλει τη συμβατική ζωή των γυναικών σε μια πατριαρχική κοινωνία, καταγράφει το οδυνηρό βίωμα του ανεκπλήρωτου έρωτα που αφήνει σημάδια διά βίου και παρουσιάζει με νεύρο την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα στην ταραγμένη εποχή του Εθνικού Διχασμού και στα χρόνια που προηγήθηκαν της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Μalala Υousafzai, Christina Lamb
Με λένε Μαλάλα

Mετάφραση Αύγουστος Κορτώ.
Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ. 432, τιμή 16,60 ευρώ

Η πραγματική ιστορία της δεκαπεντάχρονης Πακιστανής που όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στους Ταλιμπάν για το δικαίωμα στη μόρφωση. Τον Οκτώβριο του 2012 την πυροβόλησαν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, κατάφερε όμως να επιβιώσει και έγινε παγκόσµιο σύµβολο ειρηνικής διαµαρτυρίας.


Τζέραλντ Μάρτιν
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Η βιογραφία του

Μετάφραση Αδωνις Σάμψων.
Εκδόσεις Μικρή Αρκτος, 2013,
σελ. 752, τιμή 20 ευρώ

Η εγκατάλειψη από τους γονείς, η στοργή των παππούδων, η δημοσιογραφία, τα πρώτα κείμενα, η επιτυχία, η διεθνής αναγνώριση. Ο Τζέραλντ Μάρτιν αφηγείται τη συναρπαστική πορεία του κολομβιανού νομπελίστα βάσει αφηγήσεων του Γκάμπο και εκατοντάδων μαρτυριών.


Μάρκος Ανα
Πείτε μου πώς είν’ το δέντρο
Αναμνήσεις από τη φυλακή και τη ζωή

Μετάφραση Νάννα Παπανικολάου.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014,
σελ. 400, τιμή 19,17 ευρώ

Το 1929 ο 19χρονος Δημοκρατικός Μάρκος Ανα συνελήφθη από το καθεστώς του Φράνκο. Στις αναμνήσεις του αφηγείται την άνδρωσή του μέσα στη φυλακή. Συναισθηματική εξομολόγηση και χρονικό μιας εποχής από έναν κομμουνιστή που δεν έχει χάσει την πίστη του σε ένα δικαιότερο μέλλον.


Ντέϊβιντ Πλαντ
Ο αγνός εραστής, μια εξομολόγηση

Μετάφραση Ηλίας Μαγκλίνης.
Εκδόσεις Εστία, 2014,
σελ. 158, τιμή 14 ευρώ

Η ζωή του πρωτοποριακού ποιητή και επιμελητή εκδόσεων Νίκου Στάγκου (1936-2004) με τη φωνή του αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Πλαντ, συντρόφου του επί σαράντα χρόνια. Τρυφερό και ελεγειακό, το κείμενο αναφέρεται στα μεγάλα θέματα του έρωτα και του θανάτου και ψηλαφεί την απροσδιόριστη ελληνικότητα.



Πάτρικ Λη Φέρμορ
Ατέλειωτος δρόμος – Από τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη ως τον Αθω

Μετάφραση Μυρσίνη Γκανά.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014,
σελ. 432, τιμή 16,60 ευρώ

Ο από χρόνια αναμενόμενος τελευταίος τόμος της ταξιδιωτικής τριλογίας του Πάτρικ Λη Φέρμορ (1915-2011) περιγράφει το τελευταίο μέρος του ταξιδιού του, που ξεκίνησε από την Αγγλία το 1933, σε ηλικία 18 ετών, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Ο τόμος βασίζεται σε ημιτελές χειρόγραφο του συγγραφέα.


Αντώνης Γεωργίου
Ενα άλμπουμ ιστορίες

Εκδόσεις Το Ροδακιό, 2014,
σελ. 276, τιμή 19,17 ευρώ

Πραγματικές –ή μεταπλασμένες –ανθρώπινες ιστορίες θανάτου και έρωτα, πολέμου και προσφυγιάς, όλες μαζί ένα κουβάρι, ξετυλίγονται με τον θάνατο μιας γιαγιάς στην Κύπρο. Παντρεμένες με αποκόμματα εφημερίδων, συνταγές, παιδικά σκίτσα, μοιρολόγια, ποιήματα και πολλές φωτογραφίες, συναρμολογούν το πολυφωνικό αφήγημα ενός ολόκληρου τόπου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ