Stephen Ηawking
Tο χρονικό της ζωής μου

Εκδόσεις Τραυλός,
σελ. 168, τιμή 15 ευρώ

Αν σας συναρπάζει η εξιχνίαση της προέλευσης, της δομής και των νόμων του Σύμπαντος, τότε σίγουρα τον γνωρίζετε. Αλλά κι αν όχι, πάλι είναι δύσκολο να μην είδατε κάποια στιγμή, σε κάποια οθόνη τηλεόρασης, την περίεργη φιγούρα ενός ανθρώπου σε αναπηρικό καροτσάκι που δίνει διαλέξεις μέσω υπολογιστή και τεχνητής φωνής. Οπως γράφει ο ίδιος ο Στίβεν Χόκινγκ, «για τους συναδέλφους μου είμαι απλώς ένας ακόμη φυσικός, αλλά για το ευρύ κοινό έγινα πιθανότατα ο πιο γνωστός επιστήμονας του κόσμου. Και αυτό αφενός επειδή οι επιστήμονες, με την εξαίρεση του Αϊνστάιν, δεν είναι γνωστοί όπως τα αστέρια της ροκ, αφετέρου επειδή ταιριάζω στο στερεότυπο της ανάπηρης μεγαλοφυΐας».

Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου σε γεμίζει δέος για το πώς έφθασε εκεί όπου έφθασε ο Χόκινγκ, το τι έχασε σε αντάλλαγμα των όσων κέρδισε. Και όλα αυτά χωρίς να βουτηχτείς στη «θλίψη που θα περίμενες» (λόγω της ανίατης αρρώστιας του), χάρη κυρίως στην κομψότητα του λόγου του συγγραφέα, στο σπάνιο ψυχικό σθένος του και στο φλεγματικό βρετανικό χιούμορ του.

Tζον Γκρέϊ
H σιωπή των ζώων

Εκδόσεις Οκτώ,
σελ. 216, τιμή 13,80 ευρώ

Ο συγγραφέας ξεκινά το βιβλίο του με μια διήγηση στο αποικιακό Κονγκό, για να συνεχίσει με εμπειρίες από τον λιμό της Νάπολι του 1943, σκηνές από τον ισπανικό εμφύλιο, σκέψεις για την αυτοκρατορία των Αψβούργων… και άλλες 21 ιστορίες/αναλύσεις-γροθιές στο στομάχι του ανθρωπιστή εαυτού μας.Με αυτές ο Τζον Γκρέι μάς καλεί να ξανασκεφθούμε τον άνθρωπο αντλώντας από την εμπειρία των ακραίων βιωμάτων του. «Η μοναδικότητα του ανθρώπου» μας λέει «είναι ένας μύθος που μας κληροδότησε η θρησκεία, τον οποίο οι ανθρωπιστές ανακύκλωσαν σε επιστήμη».


Εντουαρντ Γουιλσον
Γράμματα σε έναν νέο επιστήμονα

Εκδόσεις Κάτοπτρο,
σελ. 234, τιμή 20,70 ευρώ

Τα παιδιά που μόλις τώρα μαθαίνουν αν μπήκαν σε κάποιο ΑΕΙ –αλλά και όσα βρίσκονται ήδη εκεί –δεν πρέπει να χάσουν το βιβλίο που σίγουρα θα έπρεπε να διαβάσουν προτού σαλπάρουν στην περιπέτεια μιας «ζωής με νόημα». Διότι αυτό που έγραψε ο καθηγητής του Χάρβαρντ Εντουαρντ Γουίλσον είναι εξομολόγηση, κατάθεση ψυχής, προσωπική αφήγηση εμπειριών επιστημονικής σταδιοδρομίας αλλά και απολογία μιας ολόκληρης γενιάς επιστημόνων για το τι κόσμο παραδίδει στον 21ο αιώνα.


Τάσος Καφαντάρης
Η γεύση της μνήμης

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια,
σελ. 351, τιμή 17 ευρώ

Είναι δυνατόν να μεταφέρουν τα γονίδιά μας τη μνήμη όσων έζησαν οι πρόγονοί μας; Μπορούν τα ανεξήγητα ακόμη θραύσματα της Ιστορίας και της Προϊστορίας να διασυνδέονται μεταξύ τους σε ένα απίστευτο σενάριο; Είναι πιθανόν τα όσα τώρα ανακαλύπτει η επιστήμη να είναι «επιστροφή στο μέλλον»; Οι απαντήσεις αρκούν για να γεμίσουν πολλά βιβλία, αλλά τη συρραφή τους σε μια ιλιγγιώδη περιπέτεια –που δρασκελίζει αιώνες και εκτείνεται από τις Συρακούσες ως το Θιβέτ –θα βρείτε σε αυτό το αναπάντεχο και απολαυστικό μυθιστόρημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ