Μάρω Δούκα
Ελα να πούμε ψέματα

Εκδόσεις Πατάκη,
σελ. 644, τιμή 12,90 ευρώ

Η Μάρω Δούκα ολοκληρώνει με το Ελα να πούμε ψέματα μια μυθιστορηματική τριλογία που κράτησε δέκα χρόνια, ξεκινώντας το 2004 με τους Αθώους και φταίχτες, για να συνεχιστεί το 2010 με Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ. Στο επίκεντρο του πρώτου βιβλίου της τριλογίας βρίσκεται η τύχη των Τουρκοκρητικών στα Χανιά: τύχη σφραγισμένη από την άλυτη αντίθεσή τους με τους Ελληνες σε έναν τόπο όπου και οι δύο πλευρές έπρεπε να ζήσουν κάτω από την ίδια εξουσία. Στον δεύτερο τόμο η δράση εκτυλίσσεται και πάλι στα Χανιά, τώρα επί ναζιστικής Κατοχής, και το θέμα είναι η προαναγγελία της ήττας της Αριστεράς στον Εμφύλιο ο οποίος θα ξεσπάσει λίγο αργότερα. Στο Ελα να πούμε ψέματα η Αριστερά θα αναλάβει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτή τη φορά τοποθετημένη στην καρδιά του Εμφυλίου: όταν θα έχει υπογραφεί η Συμφωνία της Βάρκιζας ανοίγοντας τον δρόμο πρώτα για τη λευκή τρομοκρατία και ύστερα για την ένοπλη σύγκρουση.

Και στα δύο πρώτα μυθιστορήματα της τριλογίας η Δούκα επανέρχεται συνεχώς στη σχέση της Ιστορίας με το παρόν μιλώντας όχι μόνο για τα γεγονότα και τους ανθρώπους που τα έζησαν στο πετσί τους, άλλοτε ως πρωταγωνιστές και άλλοτε ως κομπάρσοι, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα μεταβιβαστεί η μνήμη τους στις νεότερες γενιές. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ελα να πούμε ψέματα, όπου το παρόν εισβάλλει εκκωφαντικά στο παρελθόν για να παραλληλίσει το εμφυλιακό άγος με τα πολιτικά πάθη των ημερών μας: από τον ζόφο στη Λωρίδα της Γάζας και στις πόλεις της Συρίας και την εξεγερμένη νεολαία της Κωνσταντινούπολης ως τη βία της Χρυσής Αυγής και τις συνέπειες της κρίσης στην καθημερινή ζωή της Αθήνας.
Η κατάρα των εμφυλίων

Ο ιστορικός στοχασμός του Νίκου Θέμελη για έναν γενναίο εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας


Νίκος Θέμελης
Η αναχώρηση

Επίμετρο Βασίλης Παναγιωτόπουλος.
Εκδόσεις Μεταίχμιο,
σελ. 165, τιμή 11 ευρώ

Από την τριλογία της Αναζήτησης (1998), της Ανατροπής (2000) και της Αναλαμπής (2003) ως και τη σημερινή, μεταθανάτια Αναχώρηση, ένα είναι το σχήμα το οποίο τροφοδοτεί τον ιστορικό στοχασμό του Νίκου Θέμελη (1947-2011): η ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για έναν γενναίο εκσυγχρονισμό, ολοφάνερη από την περίοδο του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, σκόνταψε πάντοτε σε ένα πείσμον συντηρητικό (ως και αντιδραστικό) πνεύμα που κατέπνιξε εν τη γενέσει της οποιαδήποτε ζωογόνο προσπάθεια. Η αφήγηση στην Αναχώρηση θα εκκινήσει από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 με ήρωα έναν μεγαλοκτηματία, τον Λάζαρο Χατζημιχαήλ, που αδιαφορώντας για τα προνόμια του προεστού θα αφοσιωθεί στον ιερό σκοπό της ελευθερίας για να πέσει τελικά νεκρός όχι από το βόλι του εχθρού αλλά εξαιτίας μιας βεντέτας.

Τέσσερις γενιές αργότερα ο απόγονος του Λάζαρου Χατζημιχαήλ που έχει το ίδιο όνομα μαζί του και ασπάζεται το ιδανικό του για μια καινούργια Ελλάδα θα δει τον πατέρα του να δηλώνει επί χούντας πίστη στο καθεστώς των συνταγματαρχών αλλά και τον αδελφό του να συνεργάζεται κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης πότε με το ένα και πότε με το άλλο κόμμα εξουσίας (γιατί έτσι επιτάσσουν οι εργολαβίες που παίρνει από το Δημόσιο). Αποτέλεσμα; Ο Λάζαρος Χατζημιχαήλ θα ζήσει εν νέου την ιστορία του προγόνου του, με τη διαφορά ότι, αντί να αφήσει να τον σκοτώσουν, θα σπεύσει να εγκαταλείψει τους πάντες και τα πάντα χωρίς κανένας να ακούσει οτιδήποτε ξανά για την περίπτωσή του. Πικρό συμπέρασμα: ο κύκλος που άνοιξε το 1821 πλημμυρισμένος από το φως, για να σκιαστεί σχεδόν αμέσως από το εμφυλιακό κακό, θα κλείσει με μια σοβαρή αναπηρία, ακόμα κι αν η αναπηρία θα αποδειχθεί μόνο μυθοπλαστικής ή συμβολικής τάξεως.


Αλεξάνδρα Δεληγιώργη
Ανέστιος. Ημερολόγια

Εκδόσεις Αγρα,
σελ. 137, τιμή 14 ευρώ

Η πολυετής περιπλάνηση ενός ηλεκτρολόγου-μηχανικού ο οποίος διασχίζει την Αθήνα καταγράφοντας όσα συμβαίνουν στον περίγυρό του: ένας περίγυρος από τον οποίο ο ίδιος θα παραμείνει σταθερά αποξενωμένος αφού μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει να συμφιλιωθεί με οτιδήποτε συμβαίνει έξω από την προσωπική του επικράτεια. Ενα μυθιστόρημα διαδοχικών ημερολογιακών εγγραφών με φανερά εξομολογητική διάθεση όπου ο ήρωας θα αγωνιστεί να κερδίσει την αυτογνωσία στο εσωτερικό ενός ως εξ ορισμού ρευστού και μεταβατικού κόσμου.


Σοφία Αυγερινού
Ο άλλος Λάζαρος

Εκδόσεις Νεφέλη,
σελ. 230, τιμή 12 ευρώ

Ενας άνθρωπος φτωχός και επιπλέον πνιγμένος στα χρέη και εγκαταλελειμμένος στην πιο σκληρή μοίρα: ανίκανος να δράσει και να αντιδράσει, φοβισμένος απέναντι σε κάθε εξουσία και έρμαιο των περιστάσεων, ο Λάζαρος διαθέτει, παρ’ όλα αυτά, έναν δεύτερο εαυτό, έναν εαυτό ικανό να σπάσει τον πολιορκητικό κριό ο οποίος απειλεί να καταστρέψει τη ζωή του. Και όταν εμφανίζεται η ευκαιρία, ο δεύτερος αυτός Λάζαρος θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αντιστρέψει τη φορά των πραγμάτων και να χαράξει μια καινούργια, εντελώς απρόσμενη πορεία.


Αμάντα Μιχαλοπούλου
Η γυναίκα του Θεού

Εκδόσεις Καστανιώτη,
σελ. 224, τιμή 12,78 ευρώ

Ενας θεϊκός σύζυγος που δεν ζει στην πραγματικότητα με τη μούσα του δεν θέλει ή δεν μπορεί να προσφέρει τον έρωτα και έχει κλειστεί σ’ ένα εγωτικό καβούκι που απορροφά και την τελευταία του ικμάδα αναγκάζοντας τη συμβία του να ενηλικιωθεί κατά μόνας, μακριά τόσο από τον ίδιο όσο και από την οικογένειά της. Η Αμάντα Μιχαλοπούλου επιστρέφει στα πάγια μοτίβα της πεζογραφίας της (το αγκάθινο στεφάνι των ερωτικών και των οικογενειακών δεσμών) με ένα μυθιστόρημα που επιτρέπει πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες.


Χ. Α. Χωμενίδης
Νίκη

Εκδόσεις Πατάκη,
σελ. 492, τιμή 19,70 ευρώ

Η εξιστόρηση θα ξεκινήσει από τη γέννηση του Βασίλη Νεφελούδη (1906-2004) στα Μουδανιά της Μικράς Ασίας για να φτάσει ως τις πρώτες ημέρες της κομματικής αποκατάστασής του, όταν η κόρη του θα αποφασίσει να ακολουθήσει τον αγαπημένο της και να ζήσει μιαν τελείως διαφορετική ζωή, μακριά από τις εξορίες, τις φυλακίσεις αλλά και τη θηριώδη πίστη στην τελεολογική δύναμη του κόμματος και στην ικανότητά του να αλλάξει ριζικά την ανθρώπινη μοίρα.


Μάρτυ Λάμπρου

Με λυμένο χειρόφρενο
Εκδόσεις Κέδρος,
σελ. 310, τιμή 14 ευρώ

Σε ηλικία 12 ετών θα ταξιδέψει για πρώτη φορά στην Ιταλία ως συνοδηγός στην νταλίκα του πατέρα της. Μεγάλες πόλεις, μητροπολιτικοί δρόμοι και ένα φορτηγό για το οποίο θα χρειαστεί να κάνει όλες τις δουλειές: να αλλάξει λάστιχα, να το φορτώσει και να το ξεφορτώσει, ακόμα και να το οδηγήσει όταν ο πατέρας της θα πέσει βαριά άρρωστος στο κρεβάτι. Ενα οδοιπορικό εξωτερικής και εσωτερικής ενηλικίωσης με άξονα την περιπλάνηση σε αδιάκοπα εναλλασσόμενα τοπία.


Ισίδωρος Ζουργός
Σκηνές από τη ζωή του Ματίας Αλμοσίνο

Εκδόσεις Πατάκη,
σελ. 780, τιμή 21,50 ευρώ

Κρυπτοεβραίος από τη Βασιλεία της Ελβετίας, ο Ματίας Αλμοσίνο θα περιηγηθεί σε όλη τη χριστιανική Ευρώπη του 17ου αιώνα για να καταλήξει σε μεγάλη ηλικία στο Αγιον Ορος. Ενα ταξίδι μαθητείας: στη γέννηση της επιστήμης και στην ανάπτυξη του ορθολογισμού, στη διαφορετικότητα των θρησκευτικών δογμάτων, των γλωσσών και των πολιτισμών, αλλά και στη σκηνογραφία της φύσης και των πόλεων μέσα από μια δράση που αλλάζει διαρκώς επίπεδα και προσανατολισμό φέρνοντας στο προσκήνιο μια μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων και καταστάσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ